Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

  Funkciója:  enzimek  specifikus reakciók sebességszabályzó katalizátorai  hormonok  testi folyamatok specifikus szabályzói  szállítás  más molekulák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "  Funkciója:  enzimek  specifikus reakciók sebességszabályzó katalizátorai  hormonok  testi folyamatok specifikus szabályzói  szállítás  más molekulák."— Előadás másolata:

1

2   Funkciója:  enzimek  specifikus reakciók sebességszabályzó katalizátorai  hormonok  testi folyamatok specifikus szabályzói  szállítás  más molekulák vagy ionok mozgását szabályozzák  szerkezet  izom, bőr stb.  tárolás  tápanyag tárolás  védelem  antitestek

3   Felépítésük: nitrogéntartalmú molekulák.   Építőegységei: aminosavak (összesen 20 db).   Mindegyik molekulájában a központi helyzetű  - szénatomhoz egy aminocsoport, egy karboxilcsoport, egy hidrogénatom és egy oldalláncnak nevezett csoport kapcsolódik. Az egyes aminosavak az oldalláncok felépítésében különböznek.   Két aminosav peptidkötéssel kapcsolódhat össze, ez erős kovalens kötéssel összekapcsolt dipepdid  ha sok, akkor polipeptidlánc.

4  Az élő szervezetek fehérjéit alkotó 20-féle aminosav között csak az oldallánc szerkezetében van különbség, ami lehet apoláris vagy poláris sajátságú.  Apoláris oldalláncú aminosavak:

5  A poláris oldallánc semleges, savas vagy bázikus jellegű lehet.  Poláris oldalláncú aminosavak:

6  Az aminosavak kapcsolódási sorrendjét a fehérjék elsődleges szerkezetének nevezzük.  A másodlagos szerkezetet a polipeptidlánc  A másodlagos szerkezetet a polipeptidlánc  - hélix- és  - lemez- módon való hajtogatódása hozza létre.   A fehérjét alkotó lánc teljes térbeli elrendeződése jelenti a harmadlagos szerkezetet.   A fehérjék egy része nem marad meg egyetlen láncból álló egységnek, hanem több egységből álló óriásmolekulát hoz létre. Az ilyen óriásmolekulák egységeinek térbeli összekapcsolódása és elrendeződése a negyedleges szerkezet.

7

8

9

10

11  A fibrilláris fehérjék fonalas, szálas szerkezetűek, felépítésükben  - hélixbe vagy  -redőbe rendeződő fehérjeláncok vesznek részt.  Vízben nem oldódnak, ezért az élő szervezetekben, mint szerkezeti elemek szerepelnek. Közéjük tartozik az emlősök szőrszálait felépítő keratin, illetve a selyemhernyó gubóját alkotó fibroin.

12  A globuláris fehérjék látszólag rendezetlen, gombolyagszerű szerkezetükről kapták nevüket.  Felépítésükben  -hélix,  -redő és azokat összekötő szabálytalan szakaszok váltakoznak. A felszínükön elhelyezkedő poláris oldalláncoknak köszönhetően vízben jól oldódnak, és méretüknél fogva kolloid oldatot képeznek.  Más kolloid részecskékhez hasonlóan ezekre a molekulákra is jellemző a nagy fajlagos felület, ezért felszínükön szívesen kötnek meg, adszorbeálnak különböző anyagokat.

13  Az enzimek az élő szervezetekben lejátszódó biokémiai reakciókat irányító katalizátorok, kémiai természetüket tekintve globuláris fehérjék. katalizátorokglobuláris fehérjékkatalizátorokglobuláris fehérjék  Az anyagcsere-folyamatok rendezettségét az biztosítja, hogy az enzimek fajlagosak, vagyis csak meghatározott reakciókat katalizálnak.  Ezt a jelenséget a tudósok az aktívcentrum- elmélettel magyarázzák.

14  A grafikonon jól látható, hogy katalizátor jelenlétében a kémiai átalakulások kisebb aktiválási energiát igényelnek.

15  A fehérjéknek hány szerkezetét különböztetjük meg? 4444  Milyen speciális fehérje típusokat említettem?  Globuláris, fibrilláris, enzimek, katalizátor

16 Készítette: Tarr Ildikó Biológia- Informatikus könyvtáros


Letölteni ppt "  Funkciója:  enzimek  specifikus reakciók sebességszabályzó katalizátorai  hormonok  testi folyamatok specifikus szabályzói  szállítás  más molekulák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések