Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fehérjék.  C, H, O, N alkotja molekuláikat  A sejtek szárazanyag tartalmának 50-60%-a is lehet  Jelentőségük:  Szerkezetalkotók: kollagén, aktin-miozin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fehérjék.  C, H, O, N alkotja molekuláikat  A sejtek szárazanyag tartalmának 50-60%-a is lehet  Jelentőségük:  Szerkezetalkotók: kollagén, aktin-miozin."— Előadás másolata:

1 A fehérjék

2  C, H, O, N alkotja molekuláikat  A sejtek szárazanyag tartalmának 50-60%-a is lehet  Jelentőségük:  Szerkezetalkotók: kollagén, aktin-miozin  Enzimek  Immunanyagok  Hormonok  Szállítómolekulák  Tartalék tápanyag  Faj- és egyedspecifikusak

3 Alapegységeik: aminosavak  Az élő szervezet fehérjéit 20 féle aminosav építi fel  Általános képlet:  Ikerionos, amfoter jellegű  Tulajdonságait az oldallánc határozza meg (6.27 ábra)  Kéntartalmúak: cisztein, metionin

4 Az aminosavak kapcsolódása  Két aminosav között vízkilépéssel peptidkötés jön létre  2 aminosav: dipeptid  Néhány aminosav. Oligopeptid  Sok aminosav: polipeptid  A hosszú láncok két vége:  N-terminális: ahol az amino-csoport van - kezdete  C-terminális: ahol a karboxil-csoport van - vége

5 A fehérjék szerkezete:  Elsődleges szerkezet:  Aminosav szekvencia: milyen aminosavak, milyen sorrendben kapcsolódnak egymáshoz  Másodlagos szerkezet:  Polipeptid lánc térbeli helyzete – α-hélix vagy β- redő  α-hélix: nagy térigényű oldalláncok esetében jön létre, jobbmenetes spirál, 1csavar: 3,6 AS  β-redő: kis oldalláncú aminosavak esetén  Másodlagos kötések stabilizálják: H-híd, esetleg diszulfid-híd

6  Harmadlagos szerkezet:  A teljes molekula térbeli szerkezete  Fibrilláris: ha vagy csak α-hélix vagy csak β-redő - egyenes  Globuláris: α-hélix és β-redő is – gömb alak  H-híd, diszulfid.híd stabilizálja  Negyedleges szerkezet:  Több polipeptid lánc kapcsolódásával kialakuló szerkezet, alegységek egymáshoz viszonyított helyzete

7 A fehérjék csoportosítása  Proteinek: kizárólag aminosavakból épülnek fel  Plazmafehérjék: albumin, globulin, fibrinogén  Vázfehérjék: kollagén, aktin, miozin  Magfehérjék: hiszton (sejtmagban)  Proteidek: (összetett fehérjék)  Glükoproteidek: mucin  Lipoproteidek  Metalloproteidek – fémionokat tartalmaz pl: hemoglobin

8 Működésüket meghatározó tényezők  Csak optimális körülmények között működnek:  Legalább a harmadlagos szerkezet megőrzése  Kolloid állapot: hidrátburok legyen  Ha a fehérje a rá jellemző működést nem tudja ellátni, denaturálódik  Ha szétcsavarodik a lánc: koaguláció – megszűnik a kolloid állapot  A koaguláció lehet reverzibilis és irreverzibilis


Letölteni ppt "A fehérjék.  C, H, O, N alkotja molekuláikat  A sejtek szárazanyag tartalmának 50-60%-a is lehet  Jelentőségük:  Szerkezetalkotók: kollagén, aktin-miozin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések