Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZAPPANOK KÁROS HATÁSA Készítette: Dudás Fruzsina 10.a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZAPPANOK KÁROS HATÁSA Készítette: Dudás Fruzsina 10.a."— Előadás másolata:

1 SZAPPANOK KÁROS HATÁSA Készítette: Dudás Fruzsina 10.a

2 A szappan  A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással : a szappanok karbonsavak nátrium vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen.

3 Szappanok hatása a b ő rre  A hagyományos szappanok használata során a szappan mindig kémiai reakcióba lép a vízben lévő kalciummal, melynek folyamán úgynevezett "mészszappan" keletkezik a bőr felszínén.  A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre mivel nagyon alacsony a víztartalmuk.

4  A szappanok bőrre gyakorolt hatását nem a megjelenési formája határozza meg, hogy folyékony vagy szilárd halmazállapotú, hanem az összetétele. Előfordul, hogy érzékenység alakul ki a tisztálkodó szerek összetevőivel szemben. Az ilyen viszonylag ritka reakciókért a szappanokban lévő illatanyagok, konzerválószerek a felelősek. A bőr védekező képessége az életkorral is csökken, ezért növekszik az érzékeny, száraz bőrű emberek aránya, akik egyre kisebb mértékben képesek védekezni a szappanok károsító hatásai ellen.

5 Kézmosással akár több kórokozók?!  Ha szennyezett utántöltős tartályból származó folyékony szappannal mosunk kezet, a kézmosás után több kórokozó baktérium lehet a kezünkön, mint előtte - derült ki amerikai mikrobiológusok vizsgálatából. A kutatók szerint ennek szerepe lehet a fertőzések terjedésében a közösségi intézményekben, például iskolákban, kórházakban.

6 Nem alkalmas a szappan:  Hajmosásra (mert lúgos hatása fénytelenné teszi a hajszálakat)  Némely szappanok a bőrt is károsítják használatkor (pl: kiszárítja)  Gyapjúból készült ruhanemű mosására

7 A szappan tisztító hatása

8  2 C 17 H 35 COO - + Ca 2+ → Ca(C 17 H 35 COO) 2 (sztearátion) (calcium-sztearát) A szappanionok kemény vízben Ca2+ - vagy Mg2+-ionokkal oldhatatlan, szürke csapadékot képeznek, amely rátapad a textília felületére, így a tisztító hatás csökken.

9 Szintetikus mosószerek

10 El ő nyei és hátrányai  Semleges kémhatásúak,kemény vízben is jól tisztítanak. A szintetikus mosószerek a szappanok káros hatásait nem mutatják.  Hátrányuk: Környezetszennyező hatású,ha külvilágba kerül. A biológiailag nem lebontható mosószerek habot képeznek a víz felületén. Elzárják a felületét a levegőtől,így a vizek élővilága elpusztul. Különösen károsak a foszfáttartalmú mosószerek,melyek a vizek eutrofizációját (tápanyag feldúsulását)okozzák.  Ma már többnyire biológiailag lebontható mosószereket használnak.

11 A szintetikus mosószerek fontosabb összetev ő i:  Mosóaktív anyag, vagyis hatóanyag,amelynek részecskéi apoláris és poláris részt tartalmaznak(pl. zsíralkohol-szuflátokat)  Vízlágyító szer  Fehérítő anyagok  Enzimek a fehérjetartalmú szennyeződések eltávolításához  Segédanyagok( habzást fékező, pH-t beállító,korrózió gátló,illatosító anyagok).

12 A vízlágyító szerek megakadályozzák a vízkő kiválását a kemény vízből.  A vízlágyítás az a folyamat, amikor a kivált és lerakodott ásványi anyagokat valamilyen savval (pl. sósav - HCl) újra oldatba visszük. Ilyenkor szén- dioxid-felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható só (pl. a sósav) esetén kalcium- vagy magnézium-klorid keletkezik. CaCO 3 + 2 HCl = CaCl 2 + CO 2 MgCO 3 + 2 HCl = MgCl 2 + CO 2

13 (Szappankészítés folyamata) Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SZAPPANOK KÁROS HATÁSA Készítette: Dudás Fruzsina 10.a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések