Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz keménysége és a víz lágyítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz keménysége és a víz lágyítása"— Előadás másolata:

1 A víz keménysége és a víz lágyítása

2 Vízkeménység Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

3 Magyarországon a vízkeménység
Az alföldi megyékben általában lágyabb a víz, a Pilis, a Bükk ,a Mecsek vidékén többnyire kemény a források,a kutak vize

4

5 Miért rossz a keményvíz?
Vízkőképződés, mosószerek hatása gyengébb, a hüvelyesek nehezebben puhulnak meg, ha kemény vízben főzzük őket. Egyes tudományos kutatások szerint a vesekővel is kapcsolatba hozható a kemény víz.

6 Vízlágyítás A szénsav gyenge sav, ezért a vízkövet alkotó karbonátok már egészen gyenge szerves savakkal is oldhatók. Például a kávéfőző citromsavval átfőzve is vízkőteleníthető. A mosógép esetében a havonta egyszer elvégzett 90 °C-os ecetes, „üres” mosás és a folyékony mosószer használata kielégítő megoldás általános esetben.

7

8

9 Vége!


Letölteni ppt "A víz keménysége és a víz lágyítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések