Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A természetes vizek A vizek szennyezése Késztette: Horváth Henriett és Karácsony Eszter ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (10.a) 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A természetes vizek A vizek szennyezése Késztette: Horváth Henriett és Karácsony Eszter ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (10.a) 2009."— Előadás másolata:

1

2 A természetes vizek A vizek szennyezése Késztette: Horváth Henriett és Karácsony Eszter ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (10.a) 2009.

3 A természetes vizek  együttesen alkotják a Föld hidroszféráját  Föld vízkészlete kb. 1,3 milliárd km 3  tengerek, óceánok: 97,2%,  édesvíz: 2,8% (77% hó és jég; 23 % felszíni és felszín alatti vizek)  a teljes földi vízkészletnek csupán 1%-ával gazdálkodhatunk

4 Arányok

5

6 A csapadékvíz  a természetes vizek közül a legtisztább  a levegő páratartalmából keletkezik  szennyezőként csak a levegőben lévő gázokat és port tartalmazza  levegő szén - dioxid tartalmának egy részével savat képez (H 2 O + CO 2 = H 2 CO 3 )  vízkeménységet okozó ionokat (Ca 2+,Mg 2+ ) nem tartalmaz: mosásra, főzésre használható  (Az oldott kálcium- és magnéziumvegyületeket tartalmazó vizeket kemény vizeknek nevezzük. Vízlágyítás során a kemény vízből ezeket az ionokat távolítják el, így lágy vizet kapunk.)  Közvetlen fogyasztásra nem ajánlott a kórokozó mikroorganizmusok miatt

7 A felszíni édesvizek  patakok, folyók, tavak  oldott anyag mennyiségük több mint a csapadékvizeké, de kevesebb, mint a tengereké  összetételük függ a helyi adottságoktól (pl.:kőzetek, talaj, növényzet)  sok szennyező anyagot tartalmaznak, ezért közvetlen fogyasztásra alkalmatlanok!

8 A tengervíz  felszíni vizek 98%-a  gyakorlatilag minden kémiai elem megtalálható oldott vegyületek formájában  az átlagosan 3,5 tömeg%-os sótartalma miatt ipari célokra, vagy ivásra alkalmatlan  sótartalom változhat, a csapadék, párolgás, és az édesvizű hozzáfolyás következtében (óceánok vize a térítők mentén a legsósabb 3,7-3,8%; míg a Finn-öböl sótartalma 0,1%)  a sótartalom nagy része: NaCl (2,7m/m%),  valamint tartalmaz: Ca 2+,Mg 2+, K +,SO 4 2- CO 3 2-, Br -, HCO 3 -  kémhatása enyhén lúgos: Ph-ja 8 körüli (oldott sóknak köszönhetően)  Fagyáspontja: -2,12°C

9

10 Biológiai szivattyú  az óceánok biológiai és fizikai folyamatokon keresztül szabályozzák a globális éghajlatot  szén-dioxid szabályozása

11 Felszín alatti vizek  talajvíz: csapadékból, felszíni vizekből beszivárogva gyűlik össze, a legfelső vízzáró réteg fölött (minősége nagyon rossz)  résvíz (karsztvíz, artézi víz):két vízzáró réteg között található, ásványi anyagokat tartalmaz, szennyező anyagokat nem tartalmaz  ásványvizek: szénsavas vizek, kénes vizek,szulfátos vizek, jódos, brómos vizek, alkáli-hidrogén- karbonátos vizek, kálcium-magnézium-hidrogén- karbonátos v í zek  hévíz

12 A vizek öntisztulása  A vízbe jutott szennyezést a mikroorganizmusok aerob úton képesek lebontani  erősen szennyezett vizekben az öntisztuló képesség meg is szűnhet  fizikai (szűrés, ülepedés), kémiai és biológiai fázisok(szennyező anyagokat a baktériumok lebontják)

13

14 A vizek szennyezése  Vegytiszta víz csak a laboratóriumban fordul elő.  Szennyezettnek azt a vizet tekintjük, amelyben az oldott anyagok mennyisége vagy fajtája ártalmas az emberek, az állatok, a növények vagy a környezet számára.  A tiszta víz drága és egyre fogyatkozó kincs. Mára már szinte minden természetes vizet elért az emberi tevékenység miatti vízszennyezés.  Ez a világon évente 5 millió ember haláláért felelős.

15

16

17 A szennyezési források eloszlása

18  Ipar: Élelmiszeripar: szerves anyagok Kohászat és energiaipar: hűtővíz Vegyipar és ércbányászat: nehézfémionok  Közlekedés: főleg olajszennyezés  Háztartások:szerves anyagok (fehérjék, mosószerek), szervetlen anyagok (foszfátok, nitrogéntartalmú ionok), mikroorganizmusok, kórokozók  mezőgazdaság: NH 4 +, NO 2 -, NO 3 -, foszfátionok Szennyező anyagok Az egy főre jutó szennyvízter - melés 170 liter (fő/nap). A háztartásból származó szennyvizet kommunális szennyvíznek nevezzük.

19 Nitrogén tartalmú ionok  Vízben jól oldódnak  20mg/dm 3 nitrát tartalom felett a víz emberi fogyasztásra nem alkalmas  A nitrát a szervezetben nitritionná alakul, ami gátolja a hemoglobin oxigénszállító képességét Methemoglobinémia Kék kór  Eutrofizációt (vízvirágzást) okoznak

20 Foszfátok  Természetes úton is kerülnek a vízbe: kőzetek mállásakor  de főleg mosószerekből, műtrágyákból  Fontos növényi tápanyagok, ezért szintén eutrofizációt okoznak

21 Nehézfémionok  A szennyv íz csak kisebb koncentrációban tartalmazza, de a tápláléklánc során feldúsulhat  Az ólom, a kadmium és a higany nagyon mérgezőek  A legfőbb szennyezőforrások: a vegyipar és az ércbányászat  2000-ben cianid mérgezés a Tiszán

22 Olajszennyezés  Főleg a tengereket és az óceánokat érinti  Egy része elpárolog, a többi úszik a víz felszínén, nagyon lassan képes biológiai úton lebomlani  Gátolja a víz és a levegő közötti gázcserét, gátolja a fénysugarak lehatolását a mélyebb vízrétegekbe, mérgező Egy csepp olaj lebontásához 5 dm 3 víz teljes oxigéntartalma szükséges A szennyezés forrásainak eloszlása

23

24 Hőszennyezés  A erőművek visszaengedik a hűtővizet a folyókba  Az élővilág nehezen viseli a hőmérséklet változást (az oxigén rosszabbul oldódik, az élőlények anyagcseréje is felgyorsul)

25 Források  Környezeti kémia tankönyv  Lester R. Brown: A világ helyzete      

26 Köszönjük a figyelmet


Letölteni ppt "A természetes vizek A vizek szennyezése Késztette: Horváth Henriett és Karácsony Eszter ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (10.a) 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések