Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,"— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerek jelölése, címkézése

2 Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát, tájékoztatását szolgálja és lehetővé teszi a termék ellenőrzését  teljes körű információt nyújt a fogyasztónak arról, hogy mit vásárol,  informál az élelmiszer előállítójáról,  segítséget nyújt az élelmiszer megfelelő kiválasztásához és használatához. Élelmiszerjelölés bármely, a forgalomba hozatalra kerülő élelmiszerre vonatkozó szó, jel, védjegy, márkanév, ábra vagy szimbólum, amelyet az élelmiszer csomagolásán, a címkén, a feliraton, a dokumentációban, stb. helyeznek el. 2

3 Mit tartalmaz az élelmiszercímke? Kötelező információk:  amelyeket a gyártónak vagy a forgalmazónak valamely jogszabályi előírás értelmében kötelessége feltüntetni  a húsra, az alkoholra és a romlandó élelmiszerekre vannak általános címkézési szabályok, és vannak speciális szabályok Választható információk: a gyártó vagy a forgalmazó tetszés szerint további információkat tüntethet fel a címkén, amennyiben azok pontosak és nem vezetik félre a fogyasztót Az Európai Unió élelmiszercímkézési szabályai minden európai fogyasztónak segítenek abban, hogy tudatos vásárlói döntést hozzon. A szabályok biztosítják, hogy a vásárolt élelmiszerekről részletes információt kapjunk. 3

4 Kötelező információk az élelmiszercímkén  az élelmiszer megnevezése,  az összetevők listája,  bizonyos összetevők, összetevő-kategóriák mennyisége,  előrecsomagolt élelmiszerek esetében a nettó mennyiség,  a minőség megőrzésének várható időtartama, vagy a fogyaszthatósági időtartam lejárata,  speciális tárolási vagy felhasználási feltételek,  az előállító vagy forgalmazó neve és címe,  az eredet vagy a származás helye,  felhasználási útmutató,  az 1,2 tf%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok tekintetében a tényleges alkoholtartalom térfogatra  külön jogszabály alapján egyéb kötelező jelölések. Jogforrások: - Az Európai Parlament és a Tanács 2000/13/EK irányelve (2000. március 20.) az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről évi CLV. tv. a fogyasztóvédelemről § évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről 10. § - 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről 4-5. § Az EU irányelvek és a hazai jogszabályok alapján az élelmiszercímkén az alábbi adatokat kell feltüntetni: EU irányelvek hazai jogszabályok EU irányelvek hazai jogszabályok 4

5 Kötelező élelmiszercímke információk Választható élelmiszercímke információk élelmiszer nevevédjegy, márkanév, fantázianév élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére utaló megnevezés (pl. füstölt, fagyasztott, szeletelt, sűrített) márkára vonatkozó információk a „sugárkezelt” vagy az „ionizáló energiával kezelt” kifejezés az így kezelt élelmiszer jelölésében logo a 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő jelzése képi vagy grafikus információ a „Védőgázas csomagolásban” jelölés a név után, ha ez fennáll minőségre utaló állítások (pl. 100% gyümölcs) őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás marketing hatású kifejezések (pl. tiszta, természetes, valódi, különleges, pikáns) 5

6 Kötelező élelmiszercímke információk Választható élelmiszercímke információk összetevők listájaolyan állítás mint pl. a „mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz” a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendben történő feltüntetése „tartalmazhat”, „nyomokban tartalmazhat” felirat húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik táplálkozási információk az adalékanyag neve, csoportneve és E száma (pl. színezék) irányadó napi beviteli érték (IBNÉ) információk az aromáknak az „aroma/aromák” szóval, az aroma nevével vagy leírásával való megnevezése táplálkozási ajánlások közvetlenül az „aroma” szó után a kinin, illetve a koffein név szerinti feltüntetése felhasználási javaslatok, receptek 6

7 Kötelező élelmiszercímke információk Választható élelmiszercímke információk ha az ital 150 mg/l-nél több koffeint tartalmaz, a „magas koffeintartalom” figyelmeztetés termelési, gyártási eljárás jelzése (pl. biotermék, fair trade) az allergén összetevők (pl. glutén, tej, hal, szója, dió, zeller) jelzése adagok száma a fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja környezeti hatások (pl. környezetbarát csomagolás) édesgyökér, glicirrizin sav vagy annak ammónium sójának jelölése csomagolóanyag felhasználási javaslat bizonyos összetevők, összetevő kategóriák mennyiségi jelölése (pl. zsírtartalom % vagy gramm) vegetariánus vagy vega élelmiszer jelölés összetevő mennyiségi feltüntetése, ha alapvető fontosságú az élelmiszerben (pl. ez a neve) hazai termék jelölés 7

8 Kötelező élelmiszercímke információk Választható élelmiszercímke információk nettó mennyiség térfogategységben (liter, cl, ml) vagy tömegegységben (kg, gramm) származási hely jelzése, ha jelölése egyébként nem kötelező a töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van vásárlásösztönző jelölések (pl. kuponok) minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő vonalkód tárolás (pl. hűtve tárolandó, száraz helyen tartandó) fagyasztási információk az előállító, csomagoló vagy forgalmazó neve és címe mikrohullámú sütő információk származás helye (amennyiben ennek hiánya a fogyasztót megtévesztheti) 8

9 Kötelező élelmiszercímke információk Választható élelmiszercímke információk használati útmutató (amennyiben ennek hiánya a fogyasztót megtévesztheti) az 1,2 tf%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok esetén a tényleges alkoholtartalom 9

10 Mi legyen az élelmiszer megnevezése?  Jogszabályi előírások határozzák meg.  Elegendően pontosnak kell lennie ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről és lehetővé tegye a megkülönböztetést.  Utalnia kell az élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére (például porított, fagyasztva szárított, gyorsfagyasztott, sűrített, szeletelt, füstölt, stb.).  Jelölésében fel kell tüntetni a „sugárkezelt” vagy az „ionizáló energiával kezelt”, illetve „genetikailag módosított” kifejezést. 10

11 Mit mond a kép és a név?  A kép és a megnevezés nem vezetheti félre a fogyasztót!  A védjegy, a márkanév, illetve a fantázianév nem helyettesítheti az élelmiszer megnevezését! 11

12 Táplálkozási információk Az élelmiszercímkéken különböző táplálkozási információk találhatók. Ilyen különösen:  a tápértékjelölés,  a tápanyag-összetétel jelzése,  az egészségre vonatkozó állítás,  az ajánlott fogyasztási mennyiség,  irányadó napi beviteli érték 14

13 Tápértékjelölés Az élelmiszercímkén gyakran található információ az élelmiszer tápértékéről:  A tápérték információ általában grammban jelzi a fő tápanyagok mennyiségét – fehérje, szénhidrát (cukor és keményítő), zsír (telített és telítetlen zsírok).  A címke gyakran feltünteti a rost mennyiségét is.  Tájékoztatást ad a mikroelemek milligrammban vagy mikrogrammban megadott mennyiségéről – só (g), nátrium (mg), vitaminok, stb.  A tápértékjelölések között mindig szerepel az energiatartalom értéke is. 15

14 Az uniós szabályok szerint:  Kötelező a tápérték információ jelölése, ha az élelmiszercímkén a termékkel kapcsolatosan valamilyen kedvező táplálkozási hatást állítanak  Minden egészségre vonatkozó állítás vagy tápértékjelölés igaz és tudományosan bizonyított kell, hogy legyen (pl. „jó a szívnek”)  Minden kijelentésnek (pl. „zsírszegény”, „magas rosttartalom”) meg kell felelnie az egységes EU előírásoknak; így zsírszegény a termék, ha zsírtartalma nem haladja meg a 3 g/100 g határértéket szilárd anyagok, vagy az 1,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében; a „magas rosttartalom” feltétele, hogy 100 g élelmiszerben legalább 6 g rost legyen. Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások 17

15 Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Tilos a következő egészségügyi állítások jelzése:  A termék betegségek megelőzésére, kezelésére, gyógyítására alkalmas  Használata bizonyos mértékű vagy mennyiségű fogyást eredményez  Egyes orvosok ajánlják  A termék fogyasztásának mellőzése kedvezőtlen hatással lehet az egészségre 18

16 Az Irányadó Napi Beviteli Érték  Az Európai Élelmiszer-és Italgyártók Szövetsége (CIAA) elfogadta a tápértékjelölés egységes irányelveit, amelyet a tagok önkéntesen, önszabályozó módon alkalmaznak annak érdekében, hogy jobban tájékoztassák a fogyasztókat a termékek tartalmáról. Az INBÉ ennek az ajánlásnak a része. (angol nyelvterületen: GDAs – Guideline Daily Amounts)  Az irányelvek szerint egységesen tüntetik fel a termékeken a tápanyagok listáját, a kalóriamennyiséget és az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget. Ezeknek a feliratoknak a termék csomagolásának elülső és hátsó oldalán egyaránt meg kell jelennie meghatározott bontásban.  Az INBÉ ajánlás részét képezi az Európai Unió egészséges táplálkozási szokások kialakítását célzó programjának, összhangban az élelmiszerek tápértékjelölési irányelvével.  A gyártóknak a jelenleg alkalmazott "alacsony zsírtartalmú" vagy "magas energiatartalmú" feliratoknál sokkal részletesebb leírási útmutatókat kell feltüntetniük. Fel kell sorolniuk az esetleges negatív vonásokat is. 21

17 Az Irányadó Napi Beviteli Érték  Az INBÉ támpontot nyújt az egészséges felnőttek (és gyerekek) egészséges étrendjéhez szükséges kalória, zsír, telített zsír, szénhidrát, összes cukor, fehérje, rost, só és nátrium hozzávetőleges mennyiségéről. Az INBÉ értékek nem elérendő egyéni célok, hanem olyan mutatók, amelyekhez viszonyítva nagyjából kiszámítható az élelmiszertermék egy adagjának tápértéke.  Az egyéni szükséglet az életkortól, nemtől, testtömegtől és a fizikai aktivitás mértékétől függően változhat. Az INBÉ segítséget nyújt az egyéni étrend összeállításához. 22

18 Javasolt INBÉ értékek TápanyagINBÉ nőknekINBÉ férfiaknak Kalória2000 kcal2500 kcal Fehérje50 g60 g Szénhidrát270 g340 g Zsír70 g80 g Telített zsír20 g30 g Rost25 g Nátrium (só)2,4 g (6 g) Cukor90 g110 g Forrás: 23

19 Az Irányadó Napi Beviteli Érték jelölése  Az élelmiszercímkén található INBÉ az egészséges és átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára a 2000 kilokalóriás étrend alapján javasolt beviteli értéken alapul.  Az INBÉ azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag ajánlott napi fogyasztási mennyiségéből az adott termék mennyit, illetve hány százalékot biztosít. 100 g termék tartalmaz A felnőttek számára ajánlott napi mennyiség százaléka energia cukorzsír telített zsír nátriumrost 170 kcal 3 g1 g0,3g3 g0,3g 7%1%10%1%12%3% 24

20 Élelmiszerek jelölése Ionizáló energiával kezelt élelmiszer Géntechnológiával előállított élelmiszert tartalmaz Géntechnológiával állították elő, de nem tartalmaz géntechnológiával módosított összetevőket

21 Élelmiszer jelölés


Letölteni ppt "Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések