Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA 2010. NOVEMBER 11., B UDAPEST.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA 2010. NOVEMBER 11., B UDAPEST."— Előadás másolata:

1 Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület 30/

2 C IVIL EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS RÉSZVÉTEL Egészség Magyarország Egészséges környezet, - Egészséges élelmiszer, -Egészséges ember Zöld Gazdaság Környezetkímélő és így fenntartható, természetközeli gazdaság - Biogazdaság - Tájgazdálkodás, - Magas beltartalmú helyi termékek - Munka, turizmus, piac Vállalkozás biztonság Jogbiztonság

3 C IVIL ÉS SZAKMAI ÉRDEKKÉPVISELETI EGYÜTTMŰKÖDÉS

4 EREDMÉNYEK Kistermelői rendelet módosítás Az EU engedi: kodifikált szövegszerű javaslatok, véleményezések, egyeztetések. (Gazdabolt, helyi termék polc, közétkeztetés, vendéglátás- gasztroturizmus, társadalmi hagyományok- disznóvágás program, nyers hús értékesítés, részfeldolgozás, termékmennyiség növekedés,…) Közétkeztetési közbeszerzés Szeptember 15-től a közétkeztetést végző intézmények közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől megvásárolhatják a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, mézet, tojást és gabonát.

5 H AGYOMÁNY ÉS É RTÉK – F ALUSI VENDÉGLÁTÁS, RENDEZVÉNYEK K ÉPEK : R ENDEK Ö KOGAZDASÁG, K EREKEGYHÁZA

6 P ROBLÉMÁK Kistermelői rendelet Életszerűtlen és betarthatatlan követelményeket ró a kistermelőkre a nyilvántartásba vétel után előírt 210/2009 kormányrendelet által megkövetelt bejelentési kötelesség. Falusi vendégasztal szolgáltató, borát és párlatát gazdaságából csak 2literes, zárjegyes palackból adhatja vendégeinek, teljes adómegfizetéssel. Üzlet létesítés kötelezettséggel. OBI Ne kellejen a hálózati közüzemi vizet bevizsgáltatni. Ausztriában így van. 136/2007 kormányrendelet, TEÁOR szám és szakmakód, Kenyér, Pékáru… EÜ kiskönyv, Rovarirtás, … Élelmiszer jelölés

7 K ÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS HATÁRA CSÖKKENT...

8 T ERMÉKCÍMKE ( FORRÁS : DOLCETA). Kötelező élelmiszercímke információk 1- Kötelező élelmiszercímke információk 2- élelmiszer neve összetevők listája élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére utaló megnevezés (pl. füstölt, fagyasztott, szeletelt, sűrített) a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendben történő feltüntetése a „sugárkezelt” vagy az „ionizáló energiával kezelt” kifejezés az így kezelt élelmiszer jelölésében húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik a 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő (GMO) jelzése az adalékanyag neve, csoportneve és E száma (pl. színezék) a „Védőgázas csomagolásban” jelölés a név után, ha ez fennáll az aromáknak az „aroma/aromák” szóval, az aroma nevével vagy leírásával való megnevezése őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás összetevő mennyiségi feltüntetése, ha alapvető fontosságú az élelmiszerben (pl. ez a neve)

9 .. Kötelező élelmiszercímke információk 3- Kötelező élelmiszercímke információk 4- közvetlenül az „aroma” szó után a kinin, illetve a koffein név szerinti feltüntetése nettó mennyiség térfogategységben (liter, cl, ml) vagy tömegegységben (kg, gramm) az allergén összetevők (pl. glutén, tej, hal, szója, dió, zeller) jelzése a töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van a fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő édesgyökér, glicirrizin sav vagy annak ammónium sójának jelölése tárolás (pl. hűtve tárolandó, száraz helyen tartandó, napfénytől védetten) bizonyos összetevők, összetevő kategóriák mennyiségi jelölése (pl. zsírtartalom % vagy gramm) az előállító, csomagoló vagy forgalmazó neve és címe használati útmutató (amennyiben ennek hiánya a fogyasztót megtévesztheti) származás helye (amennyiben ennek hiánya a fogyasztót megtévesztheti)

10 H ELYES H IGIÉNIAI G YAKORLAT (GHP) Értékesítési célból, a magánlakóházi szintű élelmiszer-előállítókra vonatkozóan, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet, III. fejezet alapján. vidéki élet jellemzői kézműves élelmiszer előállítás hagyományai kulturális örökségünk része hagyomány által már bizonyított, rugalmas módszerek, feltételek jövedelem kiegészítés, önfoglalkoztatás, munkahely turizmus szolgáltatás

11 K ÜLÖN KÖZÉTKEZTETÉSI TÖRVÉNY KELL ! - Előírt beltartalmi minőség - Infrastruktúra és eszközfejlesztés - Humánerőforrás minőségi garancia, költségvetési támogatás (dietetikusok, élelmezés vezetők, szakácsok) - OKTATÁS - Élelmiszer önrendelkezés, helyi, hazai termékek - Termelői szövetkezések

12 T ERMELŐI VÁSÁR

13 B ESZÉDES S TATISZTIKA

14 .

15 M AGYAR ? M AGYAR TERMÉKEK - ITTHON GYÁRTOTT TERMÉKEK - ARÁNYA A MAGYARORSZÁGI ÜZLETLÁNCOK KÍNÁLATÁBAN, ÁRUHÁZLÁNCONKÉNT (F ORRÁS : B UDAPESTI C ORVINUS E GYETEM É LELMISZERIPARI G AZDASÁGTAN T ANSZÉK

16 .

17 KÖSZÖNJÜK!


Letölteni ppt "Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA 2010. NOVEMBER 11., B UDAPEST."

Hasonló előadás


Google Hirdetések