Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében - Ezer gyerek módszertan A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
2. osztályos példa Bubernik Eszter
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
4. osztályos példa Bubernik Eszter
Resztoratív módszerek az iskolában
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
FELKÉSZÍTÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA Down Alapítvány Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
LEGO Dacta program.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében - Ezer gyerek módszertan A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Elméleti háttér Aktív állampolgárság és az európai polgári kultúra – részese lenni egy demokratikus alapokra épülő intézményrendszernek – uniós alapértékek; emberi méltóság, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság és az emberi jogok tisztelete – politikai rendszer legitimációjának egyik forrása az, hogy tagjai azt érzik, hogy egy politikai közösséghez tartoznak, tehát azonosulnak vele A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Európai identitás – EU létrejötte, folyamatos integráció, Maastrichti Szerződés – vitatott fogalom: meghatározását, tartalmát, kialakulását és funkcióját tekintve is A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Aktív állampolgárság: – valaki a saját közösségéért cselekszik úgy, hogy részt vállal a közösség gazdasági terheiben, társadalmi és önkéntes munkát, és más tevékenységet is végez annak érdekében, hogy a közösség egészének és minden egyes tagjának is jobb legyen az élete – odafigyel, szavaz, támogat, adományoz – tájékozottság A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Szociális vállalkozás olyan vállalkozás, amely szociális célokat gazdasági tevékenységek révén kívánja megvalósítani célja a társadalmi fejlődés nemcsak a gazdasági értelemben fenntartható működésre törekszenek, hanem társadalmi értékek teremtésére is a piaci lehetőségeket ragadják meg, miközben kreatív és innovatív tevékenységeket hajtanak végre elősegítik egy összetartóbb, demokratikus és tevékeny társadalom létrehozását, hozzájárulnak az európai polgári kultúra erősödéséhez, növelik foglalkoztatást és a szociális biztonságot A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Gyakorlati útmutató Ezer Gyerek program módszertana – éves gyerekek számára – élményekben gazdag és hasznos találkozók a környezetvédelem, a közlekedésbiztonság és az együttélés témaköreiben – olyan problémákat, amelyek egyszerre fontosak társadalmilag és érdekli a gyerekeket is, ezekre építsünk fel egy intenzív oktatási programot, amely eszközeiben, stílusában és módszereiben egyaránt innovatív – egynapos találkozók, nyári táborok, ahol a résztvevők úgy tesznek szert ismeretekre és sajátítanak el készségeket, hogy mindeközben jól is érzik magukat – ezek után pedig a megszerzett információkkal, tapasztalatokkal, a közvetített szemlélettel a birtokukban térjenek vissza iskolájukba, kortárs közösségükbe, és saját elképzeléseik szerint adják tovább tudásukat. A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

1. pillér: – csapatmunkára való ráhangolódás – a csapattal együtt töltött idő, – mely általában valamilyen közös cél érdekében alakul –, közös élményeket ad, megerősíti az emberi kapcsolatokat, a megértést és az elfogadást segíti elő – könnyebben és hatékonyabban meg lehet valósítani egy-egy feladatot – figyelni kell a többi résztvevő reakciójára, véleményére, a rugalmasság egy ilyen szituációban sokkal lényegesebb – rendkívül hatékony bemelegítő, ismerkedést segítő az „Egy hamis rólam” címet kapott gyakorlat A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

„ Egy hamis rólam” – csoport tagjai egy körben ülnek – a feladat elsőként az, hogy minden játékosnak ki kell találnia magáról három állítást, amelyek közül egy legyen hamis, a másik kettő igaz – a játék úgy indul, hogy valaki elmondja magáról a három állítást, a többieknek pedig ki kell találni, hogy melyik volt hamis – a gyakorlat úgy is játszható, hogy mindenki egyszerre felemeli a kezét, és az ujjaival felmutatja a hamis állítás számát – fontos, hogy a játékban mindenki kerüljön sorra, de nem szükséges körben haladni – ez a ráhangolódó játék lehetőséget ad arra, hogy csapattagok ne csak egymásra, hanem a programra is ráhangolódjanak – ilyen típusú feladatokra érdemes legalább 5-15 percet rászánni A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

2. pillér: – együttélés, együttműködés és elfogadás készségeinek kialakítása – ezekkel kapcsolatosan kifejlesztett módszerek, gyakorlatok mind a közös gondolkodásra késztetnek, és a közös problémamegoldáson keresztül segítik az együttműködés, elfogadás erejének megtapasztalását – fontos, hogy minden gyakorlatot az élmények és tapasztalatok megbeszélésével, feldolgozásával kell befejezni – ez biztosítja azt, hogy a beszélgetés, az élménybeszámolók és a visszajelzések segítségével a résztvevők tudatosítsák, és a későbbiekben hasznosítani tudják a tapasztalataikat – egyik ilyen gyakorlat a „Történet – darabokban” címet kapta A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

„Történet – darabokban” – izgalmas és fejleszti a kreatív gondolkodást, emellett nagyon hatékony lehet a csapattagok együttműködő képességének kialakításában – választani kell egy nem túl hosszú, maximum 20 mondatból álló szöveget – a történetet különálló papírokra kell felírni mondatonként – a papírokat oda kell adni a résztvevőknek úgy, hogy a történet vége, csattanója, a konfliktus megoldása ne szerepeljen a lapok között – a csoport feladata, hogy közösen rakják összes a történetet a mondatok helyes sorrendjének megtalálásával, majd ha ez sikerült, akkor gondolkodjanak el a történet végén, és beszéljenek arról, hogy milyen befejezést képzelnek el a történetnek – ha mindenki elmondta a saját ötletét, a csoport próbáljon meg egy közös befejezésben megállapodni – miután elkészült a kiscsoportok által megalkotott befejezés, olvassuk fel az eredeti befejezést, a csoport beszélje meg, hogy ki mit gondol a különböző befejezésekről, kinek melyik tetszett jobban és miért A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

3. pillér – projektek, akciók kidolgozása – elsődleges célja az adott területtel kapcsolatos ismeretek alkalmazása, illetve az egyéni felelősségvállalással és a közösségi mozgósítással kapcsolatos személyes tapasztalatszerzés biztosítása – a projektek megvalósíthatók egy adott iskolai osztállyal, illetve bármilyen, már működő diákcsoporttal – programok legeredményesebben fős csoportokban, éves korosztályban lévő tanulókkal valósíthatók meg – projektek közül az egyik leghatékonyabb a „Plakátkészítés és –terjesztés” címet kapta A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

„Plakátkészítés és –terjesztés” – az akció keretein belül a diákok például a környezetvédelem fontos témáiban, illetve a közlekedésben a biztonságot szolgáló felszerelések népszerűsítése céljából, vagy a gyakori veszélyhelyzetekre való felhívás érdekében digitális plakátokat készítenek, amelyeket elhelyezhetnek az iskola területén belül, vagy akár azon kívül is – a projekt nagyon fontos erénye, hogy a plakátokra kerülő anyagok megbeszélése során a fiatalok rákényszerülnek arra, hogy valóban a legfontosabb problémákat, a lényeget emeljék ki, ezáltal saját tudásukat is rendszerezhetik az adott témában A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

„Plakátkészítés és –terjesztés” 1.Témakijelölés és célmeghatározás 2.Plakátkészítési alapozás 3.Tervezés 4.Kivitelezés 5.Terjesztés A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.