Idősek gondozása-ápolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Rehabilitáció és dementia
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Egészségpolitika.
Az egészségügy ma és a távlatok
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
1 A rendelkezésre álló mindenkori források hatékonyabb, szükségletalapú elosztási rendszere SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK JÖVŐKÉPE június 21. Czibere.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
A mozgás élettani hatásai
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A projekt általános szakmai célkitűzései
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A betegellátás keretei és rendszere
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Hit-tudás-fejlődés Egy projekt a mindennapokhoz vajda norbert szakmai vezető támop /
A támogatott lakhatás kihívásai
Családtámogató ellátások
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Ő SZINTÉN A HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRÓL Készítette: Jónyer Lajosné Debrecen, szept. 17.
HIT-TUDÁS-FEJLŐDÉS EGY PROJEKT A MINDENNAPOKHOZ VAJDA NORBERT SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP /
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Kinek profit a NON Profit?
Mozgásszervi rehabilitáció
Mozgásszervi rehabilitáció
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Idősek gondozása-ápolása Kiss Judit Nagy-Szűcs Johanna Vertetics Viola Idősek gondozása-ápolása Miskolc, 2015. augusztus 07.

Az idősellátás iránti igény fokozatosan nő (elöregedő társadalom) Téma Aktualitása Az idősellátás iránti igény fokozatosan nő (elöregedő társadalom) Az átlagéletkor növekedésével az időskorhoz kapcsolódó betegségek száma is arányosan nő (KSH) Mozgásszervi betegségek Demencia Szív- érrendszeri betegségek, COPD Daganatos megbetegedések

A Minőségi idős ellátás célja Az idős ellátottak testi, szellemi, mentális szükségleteinek kielégítése a legjobb szakmai tudással, tisztelettel és szeretettel végezve a gondozást. A megvalósítás elemei: Az egyén szükségleteihez igazodó, holisztikus szemléletű ellátás. A megfelelő személyi és tárgyi feltételek.

Személyre szabott ellátás feltétele Egyéni gondozási terv készítése Előírja: az 1/2000 SZCSM r. 7-9.§-a Ellenőrző szervek számára is alapvető dokumentáció: a szakmai előírások teljesítésének vizsgálata Cél: Egyénre szabott feladat meghatározás Tervszerű, teljes körű (fizikai, egészségi, mentális) ellátás biztosítása Kedvező irányú állapotváltozás elérése / a jelenlegi (általános) állapot minél hosszabb ideig való fenntartása

Módszertani Ellenőrzési tapasztalatok Probléma: kötelező papírmunka és nem segítő dokumentum Sablonos gondozási tervek, nem tükrözik a gondozottak személyre szabott ellátását Az elkészítés sok esetben nem team munka eredménye Tartalmi elemek keveredése Nem követik az ellátott valós állapotának változását

gondozási terv elkészítésének módja A gondozási terv elkészítésének alapja a megfelelő állapotfelmérés (gondozási anamnézis, gondozási szükséglet vizsgálat, önellátási képesség felmérése, stb.) Gondozási probléma: Miért/miben igényli az ellátott a segítséget? Cél: Mit szeretnénk a gondozással elérni? Módszer: Milyen konkrét tevékenységekkel tudjuk az állapotjavulást, vagy az állapotmegőrzést elérni? Időben ütemezzük a feladatok elvégzését

I. Házi segítségnyújtás Ki lehet az ellátott?

Mitől „Egyéni”?

Mitől „Egyéni”? Jogszabályi változás folyamatban

II. Intézményi ellátás Ki lehet az ellátott?

gondozási terv minta Anamnézis: Az ellátott 82 éves férfi, aki önellátásra nem képes, ápolást igénylő, ágyban fekvő súlyos parkinson betegsége miatt beszéde nehezen érthető, tudatállapota időnként zavart, önállóan helyváltoztatásra nem képes megváltozott bélműködés (kolosztóma), prosztata hipertrófiája miatt állandó katétere van. Amennyiben állapota engedi szívesen vesz részt az istentiszteleteken, és programokon. Két fia van, akiket felesége súlyos betegsége miatt Ő nevelt fel. Az egyik fia hetente többször látogatja édesapját, és szívesen segít az egyes gondozási feladatokban.

Mitől „Egyéni”?

Mitől „Egyéni”?

Mitől „Egyéni”?

Mitől „Egyéni”?

a team munka ösztönzése szolgálatfejlesztés Gondozási/ápolási igényeknek megfelelő, az ellátást segítő ajánlás elkészítése: a mindenkori szakmai irányelveknek megfelelő ápolás, gondozás biztosítása a gondozás és ápolás színvonalának javulása a gondozottak és hozzátartozóinak biztonságérzetét /elégedettségét is növeli a team munka ösztönzése

Intézményi SZAkápolás Egyre növekvő ápolási igények a gondozottak fizikális és mentális állapotának romlása miatt (2008 óta 1993. évi III. törvény GSZV napi 4 óra) Az egészségügyi intézmények egyre több esetben küldik haza a gondozottakat további, szakápolási feladatokat igénylő állapotban Probléma: sok intézménynek nincs engedélye intézményi szakápolásra

Felmérés Református intézményekben Eredmény idősek otthonára vetítve 36 intézmény alapján: Szakápolással rendelkezik: 10 intézmény Nem rendelkezik szakápolással: 26 intézmény tervezi az engedély megszerzését: 16 intézmény jelenleg folyamatban van az engedély megszerzése: 5 intézmény

A szakápolás Intézményi feltételei Személyi feltételek: Ápoló végzettségű munkatárs ( a képzésben résztvevő munkatárs támogatása) Esetlegesen a szakorvosok számának növelése (urológus, neurológus, pszichiáter, belgyógyász, sebész, stb.) Gyógytornász foglalkoztatása Tárgyi feltételek: A jogszabályi előírásnak megfelelő eszközök beszerzése, karbantartása Sterilizálás stb. Mindenképp költség többletet jelent. Megoldás lehet: OEP finanszírozás (Máltai Szeretetszolgálat)

A szakápolás jelentősége a gondozottak saját környezetükben maradhatnak az őket jól ismerő gondozók tudják számukra a szükségleteiknek legmegfelelőbb ellátást biztosítani Tapasztalataink az egészségügyi ellátásról: az akut, és a krónikus osztályok nem megfelelőek az idős, vagy fogyatékos személyek ellátására (személyi, tárgyi feltételek hiánya) ápoló hiány vagy tapasztalat hiány miatt alapvető szükségletek kielégítése marad el (étkezés, mobilizálás, stb.)

útmutató a szakápolási engedély megszerzéséhez („check-lista”) szolgálatfejlesztés útmutató a szakápolási engedély megszerzéséhez („check-lista”) egységes adminisztrációs rend kialakítására való törekvés (ajánlás ápolási terv készítéséhez, szakápolási protokollok készítéséhez) Várható eredmények: jogszabály szerinti szakmai munka magasabb szintű intézményi ellátás egységes adminisztrációs rend (állapotváltozás nyomonkövetése)

Ápolás és gondozás - kissé mesterkélt a fogalmak különválasztása! Szemlélet váltás Ápolás és gondozás - kissé mesterkélt a fogalmak különválasztása! Az elválasztás eredménye: a holisztikus emberszemlélet csődje! Cél … újra egységben látni az embert! Egységre törekvő humánszolgáltatás (egészségügy-szociális szektor)

Az idősek életminőségének alapjai intézményi keretek között biztonság–szeretet állandóság szakszerűség

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!