Generikus Gyógyszerek A gyógyszerek támogatása Generikus Program Expediálási és helyettesítési szabályok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) Gárdony.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
G M P Dr. Hetényi László.
Gyógyszer életútja Magyarországon
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
Fizetésképtelenné váló patikák Dr. Horváth Tamás Magyar Gyógyszerészi Kamara november 10.
Gyógyszer életútja Magyarországon II.
Árképzés a vendéglátásban
A gyógyszerek rendelése és kiadása
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása
Változások a gyógyszer- finanszírozásban Országos Egészségbiztosítási PénztárGyógyszerügyi Főosztály.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Gajdácsi József Főigazgató-helyettes
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Gyógyszer(nagy)kereskedelem – Gyógyszer(nagy)kereskedelmi logisztika
32/2004. (IV. 26.) ESzCsm rendelet A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba.
2006. évi XCVIII. törvény A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
MAGYARORSZÁGI GYÓGYSZERGYÁRTÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN PHARMACEUTICAL MANUFACTURERS ASSOCIATION Az utóbbi időszak intézkedéseinek hatása a hazai.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A kémiai biztonságról közérthetően
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A gyógyszertárak hatósági felügyelete szakmai ellen ő rzési szempontok Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
©gresz 1 Off-label gyógyszerelés engedélyezésének gyakorlati tapasztalatai a fekvő- és járóbeteg-ellátásban Dr. Gresz Miklós OEP Budapest, október.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Egyenértékű? És mégsem helyettesíthető? Dr. Ilku Lívia Országos Gyógyszerészeti Intézet Jogi- és közigazgatási főigazgató-helyettes.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
2006. ÉVI … TÖRVÉNY A BIZTONSÁGOS ÉS GAZDASÁGOS GYÓGYSZER- ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS, VALAMINT A GYÓGYSZERFORGALMAZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAIRÓL Dr.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
9. tétel.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Előzetes piaci konzultáció
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

Generikus Gyógyszerek A gyógyszerek támogatása Generikus Program Expediálási és helyettesítési szabályok

Generikus készítmények – kulcs a mindenki számára elérhető  modern gyógyszeres terápiához  A generikumok az originális szerekkel azonos hatóanyagtartalmú,  ekvivalens készítmények , melyek a szabadalmi védettség megszűnése utána jelenhetnek meg a piacon. Ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, ugyanolyan gyártási és gyógyszerbiztonságossági  követelményeknek kell megfelelniük ,mint az originális készítményeknek

Mi a generikus készítmények fő jelentősége ? Áruk alacsonyabb, és ezzel növelik a modern hatóanyagok elérhetőségét, minőségük, hatékonyságuk és biztonságosságuk azonban megegyezik az eredeti készítményekével. Az eredeti gyógyszereknek konkurenciát jelentenek.  A generikus készítmények szélesebb körű alkalmazása megtakarítást jelent, mely az egészségbiztosító számára lehetővé teszi egyes drágább, eredeti gyógyszerek szélesebb körű támogatását

Miért olcsóbbak a generikus készítmények, mint az originálisak? Az originális gyógyszerek, míg szabadalommal védettek, monopolhelyzetben vannak. A generikus készítményeknél nem kell megismételni az összes klinikai és preklinikai vizsgálatot, hanem az ekvivalencia igazolásán túl hivatkozni lehet az eredeti szer klinikai adataira. A fejlesztésük ezért lényegesen olcsóbb.

Hogyan biztosított a generikus készítmények biztonságossága  és hatékonysága ? Minden gyógyszert, mielőtt piacra kerül törzskönyvezni kell. Magyarországon a törzskönyvezés az Országos Gyógyszerészeti Intézet hatáskörébe tartozik. Az Intézet Magyarországon az  Egészségügyi Minisztériuma alá tartozik. A 2005.évi XCV. törvény értelmében az 52/2005. (XI.18.) Eü.M. rendeletnek megfelelően  törzskönyvezési eljárás során értékelik a gyógyszer biztonságosságát, minőségét és hatékonyságát. A gyógyszer törzskönyvezése a törvény alapján azt jelenti, hogy a gyógyszer biztonságos, hatékony és jó minőségű. A törzskönyvezési eljárás a generikus és az originális gyógyszerek esetében azonos. A forgalomba hozatali engedély 5 évig érvényes. Ezen időtartam alatt a gyártó köteles értékelni a szer biztonságosságát. A forgalomba hozatali engedély meghosszabbításának feltétele a szer biztonságos alkalmazását bemutató átfogó gyógyszerbiztonsági jelentés.  

Hogyan fejlesztik ki a generikumokat? A gyógyszerek fejlesztése szigorú nemzetközi előírások, az ún. „helyes gyakorlatok“ alapján történik. A gyógyszerek esetében ezek a Helyes Gyártási Gyakorlat, Helyes Laboratóriumi Gyakorlat és Helyes Klinikai Gyakorlat. Ezek olyan szabálygyűjtemények, melyek következetes betartása esetén biztosított minden folyamat minősége. Azt, hogy a cég alkalmas  ezen szabályok betartására állami szervek által kiadott tanúsítványok bizonyítják. A sikeres gyógyszer előállítás első feltétele minőségi gyógyszer alapanyagok biztosítása (gyártása v. beszerzése). A minőségi követelmények magasak és egyre szigorúbbak. A minőségi gyógyszeralapanyag előállítás a gyógyszerfejlesztés meghatározó eleme.

Hogyan fejlesztik ki a generikumokat? A következő lépés a megfelelő gyógyszerforma kifejlesztése, mely biztosítja, hogy a hatóanyag az emberi szervezetbe a megfelelő sebességgel kerülhessen, ott a megfelelő koncentrációt érje el. A gyógyszerforma fejlesztésével párhuzamosan zajlanak a minőségellenőrzési elemzések. A gyógyszerformákat nagyon szigorúan tesztelik és hosszantartó stabilitással kell rendelkezniük, még extrém magas hőmérsékletű és nedvességű környezetben is. Az originális gyógyszer és a generikus készítmény közötti a bioekvivalenciát igazolni kell. A vizsgálatok során összehasonlítják a gyógyszerek felszívódását, eloszlását, kiürülését az ember szervezetben. A vizsgálatot kijelölt klinikai vizsgálóhelyen végzik egészséges önkénteseken, és objektív statisztikai módszerekkel értékelik. Az egyes fejlesztési lépések dokumentumait törzskönyvezési dokumentációba gyűjtik össze, mely a törzskönyvezési eljárás alapját képezi a forgalomba hozatali engedély kiadása előtt .

Kompetenciák „Kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszert csak gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens szolgáltathat ki.” (98/2006. Tv.) A gyógyszert kiadó szakasszisztensnek ugyanolyan ismeretekkel kell rendelkeznie a gyógyszerek kiadásával kapcsolatban, mint a gyógyszerésznek.

A gyógyszertámogatás rendszere Magyarországon A gyógyszerek hatóanyagai ATC besorolásuk szerint jogszabályban meghatározott mértékű százalékban kifejezett támogatást kaphatnak. A támogatás alapja a bruttó fogyasztói ár. A támogatott gyógyszerek nagykereskedelmi és fogyasztói árát a termelői árból szintén jogszabály szerinti árréssel képezzük, tehát a támogatott gyógyszerek ára minden gyógyszertárban azonos A nem támogatott gyógyszerek fogyasztói ára (OTC és vényre adható egyaránt) szabadon képezhető, kivéve ha a gyártó maximálja azt. A maximált áras nem támogatott gyógyszerek árlistája az OGYI honlapján kerül kihirdetésre.

A gyógyszertámogatás rendszere Magyarországon Százalékos támogatási kulcsok Normatív: speciális indikációkban Emelt: Kiemelt : 25% 50% 100% támogatás 55% 70% (300 Ft térítés fizetendő) 80% 90% meghatározott betegségekben A speciális indikációkat, a hozzájuk tartozó támogatást, valamint a felírásra jogosult szakorvosok körét szintén jogszabály határozza meg az ún. Eü. Pontokban.

A gyógyszertámogatás rendszere Magyarországon A támogatás technikailag lehet: Nominatív A gyógyszer az ATC besorolásának megfelelő támogatási százalékot kapja Hatóanyag Fix (generikumok és a lejárt szabadalmú originálisok) Azonos hatóanyagú gyógyszerek esetén alkalmazzák. A támogatás alapja a kiválasztott referenciagyógyszer. Ha gyógyszer ára a referencia ár alatt van, akkor a megfelelő százalákos támogatást kapja, ha felette van, akkor a refereciagyógyszer támogatás értéket kapja. Ez azt jelenti, hogy referenciaár felett ugyanannyi a támogatása a különböző árú gyógyszereknek, a különbséget a beteg fizeti meg. Terápiás Fix Egy terápiás csoporton belül alkalmazott fix támogatás a referencia nem egy gyógyszer, hanem a csoportban szereplő gyógyszerek átlagára. A számítás hasonló a hatóanyag fix csoporthoz: referencia alatt támogatás%, felette fix összeg.

A „ fixesítés” rendszere A referenciák meghatásrozása és ennek alapján a támogatások újraszámítása negyedévente történik. A már bizonyos forgalmat elért, legolcsóbb gyógyszer lehet referencia gyógyszer. A referencia státuszra árcsökkentéssel lehet licitálni Árcsökkentésre havonta van lehetőség Az árcsökkentéseket és a havi hivatalos árlistákat az OEP honlapján teszi közzé.

Generikus program A generikus program célja : - A generikumok széleskörű használata - A gyógyszerárak csökkentése által a központ gyógyszer támogatási kiadás csökkentése A program eszközei különböző támadáspontokon hatnak

A generikus program támadáspontjai és eszközei Gyógyszergyártók Gyógyszergyártók közti árverseny generálása a kedvezőbb árpozíció megszerzése céljából a támogatás szabályozásával: Támogatásba fogadáskor az első generikum 30% -kal alacsonyabb áron fogadható be az originálisnál, a következő ennél 10, a rákövetkező pedig ennél 10%-kal olcsóbban jöhet be. Havi árcsökkentés lehetősége Negyedévente fixesítés Fixesítéskor, a hatóanyag fix referencia gyógyszernél 30%- kal magasabb árú gyógyszer elveszíti a támogatását, ha nem csökkent árat. A terápiás fix csoportokban ez a határ 60%.

A generikus program támadáspontjai és eszközei Felíró orvos „Minősített szoftver” rendelet: a vényíró szoftverben színekkel jelölik a hatóanyag fix csoportok gyógyszereit. A referenciagyógyszer aktuális árával egyező vagy olcsóbb gyógyszerek zöld, az ennél kicsit drágábbak sárga, a 10%-kal vagy ennél is drágábbak piros jelzést kapnak. A „Minőségi és hatékony gyógyszer felírást ösztönző” rendelet negyedévente meghatározott gyógyszercsoportokra állít fel célértékeket, ami a napi támogatási összegre vonatkozik. Az orvosok normatív támogatású felírásait negyedévente értékelik. A folyamatosan legmagasabb átlaggal dolgozó orvosokat önköltséges tanfolyamra kötelezik. A felíró orvos köteles tájékoztatni a beteget, ha van azonos hatóanyagú olcsóbb gyógyszer is. Az orvosi dokumentációban a beteg aláírásával igazolja a tájékoztatás tényét, illetve azt ha ragaszkodik a drágább gyógyszerhez.

A generikus program támadáspontjai és eszközei Patikai expediálók (gyógyszerész, szakasszisztens) 98/2006.Tv. „44.§ (2) A gyógyszerész – ha a vényen az orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget – a külön jogszabályban előírt szakmai helyettesíthetőség figyelembevételével köteles a gyógyszert kiváltó személyt tájékoztatni arról, hogy a gyógyszer más olyan gyógyszerrel helyettesíthető, amelynek térítési díja kedvezőbb. (3) A gyógyszerész a beteg egyetértése esetén köteles a rendelt gyógyszert a (2) bekezdésben meghatározott – elsősorban a beteg számára legolcsóbb – készítménnyel helyettesíteni.

A generikus program támadáspontjai és eszközei Patikai expediálók (gyógyszerész, szakasszisztens) 44/2004 ESZCSM Rendelet szakmai helyettesíthetőségről szóló része: 15. § (1) Ha az orvos a gyógyszert a 9. § (4)-(6) bekezdése szerint rendelte - és a vényen a helyettesíthetőséget nem tiltotta meg - a gyógyszerész a gyógyszertár készletében lévő gyógyszerek közül az OGYI által közzétett, egyenértékűnek és a terápia során egymással helyettesíthetőnek minősített készítmények listáján is szereplő, azonos hatóanyagú, hatáserősségű és gyógyszerformájú készítményeket .... helyettesíti. (2) A gyógyszer helyettesítése során a gyógyszerésznek az eltérő kiszerelésben forgalmazott gyógyszerek közül a vényen rendelt mennyiségtől legkevésbé eltérő kiszerelésű gyógyszert kell kiszolgáltatnia oly módon, hogy a kiszolgáltatott gyógyszer biztosítsa a beteg gyógyszerszükségletét arra a terápiás időszakra, amelyre az orvos a gyógyszert rendelte. A kiadáskor a vényen fel kell tüntetni a kiszolgáltatott gyógyszer a) nevét, b) hatáserősségét, c) kiszerelését és d) mennyiségét, e) esetlegesen megváltozott adagolását.

A gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló rendelet szerint: (2) Ha a gyógyszerész, szakasszisztens az... igényelt gyógyszert vagy egyéb terméket a meglévő készletből nem tudja kiadni, a helyettesítés felajánlását követően, a beszerzés lehetséges legkorábbi időpontjának megjelölésével köteles a beszerzést felajánlani. (3) Referenciagyógyszer esetén a (2) bekezdés szerinti beszerzés időtartama nem haladhatja meg a 24 órát, de legkésőbb a gyógyszertár szolgálati rendje szerinti következő nyitvatartási napra a beszerzésnek teljesülnie kell. (Tehát a rendelet nem írja elő, hogy a különböző generikumok közül melyiket kell készletben tartani)

Kedves Kollegák! Köszönöm figyelmüket, további jó munkát kívánok!