Most már maradjon, aki betévedt, elkezdjük! Gyógyszerügyi szakigazgatás I. Állampolgári alapismeretek Dr. Paál Tamás egyetemi tanár Gyógyszerfelügyeleti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Alkudozás.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
E-learning alapú távoktatásos képzés
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Tanulságos képek.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
A tudatos élet alapelvei
Pénz a cipődben: Gyémánt Kard Technika
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
3 X 7 CSODA.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
Bármilyen hülyeségnek tűnik, de működik. Próbáljátok ki!
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Legfontosabb törvényeink
A bevezetés.
Fülemüle informatika verseny
A sütemény.
Minőségbiztosítás a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Vizsga-dolgozat Téma: orvosi kóderndszerek vagy orvos- biológiai ontológiák (pl. nem tárgyalt kódrendszer ismertetése, előnyei, hátrányai; történelmi fejlődés.
Minőségügy a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
1. Mindig legyen egy dosszié a kezedben Azok a dolgozók mindig keményen dolgoznak, vagy éppen értekezletre igyekeznek… Akinek nincs semmi a kezükben,
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Olvasd lassan és csendben!.
Kőbe vésve ....
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Kőbe vésve ....
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
…de elkezdem!. …de elkezdem! Gyógyszerügyi szakigazgatás § Gyógyszerügyi szakigazgatás.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Pozitív gondolatok.
Olvasd lassan és csendben!
Felnőtt újraélesztés.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Árvácskák és Móricz Zsigmond
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
BME Villamosmérnök.
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei
Záróvizsga IBS.
Előadás másolata:

Most már maradjon, aki betévedt, elkezdjük!

Gyógyszerügyi szakigazgatás I. Állampolgári alapismeretek Dr. Paál Tamás egyetemi tanár Gyógyszerfelügyeleti Intézet

Egy kis intimitás Mit oktatok a Gyógyszerfelügyeleti Intézetben és miért?

Mindennapos sületlenségek az egészségügyben 1)A betegei érdekében az egészségügyi dolgozó dolgozó (főleg az orvos!) azt tesz, amit jónak lát (persze, hogy mi az érdeke, azt is ő tudja a legjobban) 2)Az egészség nem (lehet) pénzkérdés 3)Egészségügyi dolgozó nem tévedhet

1. „A betegei érdekében az egészségügyi dolgozó azt tesz, amit jónak lát…” De csak a szabályok adta lehetőségeken belül! Jogszabályok Írott szakmai szabályok (kvázi-jogszabályok: irányelv, módszertani levél, elfogadott szakirodalom) Íratlan szakmai szabályok (szakértő) Etikai szabályok Az „Etika”, az „Állampolgári alapismeretek” és a „Szakigazgatás” tárgyak

2. „Az egészség nem (lehet) pénzkérdés…” Rossz hír: de az! Különösen a gyógyszerek esetében! Farmako-ökonómia a „Közgazdasági alapismeretek” tárgy keretében

3. „Egészségügyi dolgozó nem tévedhet…” Pedig fog! Arra kell vigyázni, hogy a(z óhatatlan) tévedés ne okozzon komoly egészségkárosodást Ki kell küszöbölni a „rendszerhibákat” A „Minőségbiztosítás” tárgy V. éven (akinek még nem volt belőlem elég…)

Állampolgári ismeretek - hogyan oktathat ilyet egy gyógyszerész? Bemutatkozás Experimentálás Vezetés Orvosbiológia Határozat kiadása… Nem árt, az biztos, és még érdekes is lehet! pl.: „Hogyan engedélyezhetnek ilyen…” „Pardon, én nem jogalkotó vagyok, hanem jogalkalmazó!”

Miért tanuljuk? Helyesbítek (ne legyek ennyire optimista!): Miért tanítjuk? Kell a ‘szakigazgatás III.’-hoz (a gyógy- szerügyek különböző szabályai) A gyógyszerész: vállalkozó, szerződéseket köt, adózik… Hallunk az EU-ról, a hírekben a közigazgatásról… - egy szakember általános műveltségének része!

Persze – nem olyan egyszerű! Minden szakmának saját logikája van – ezt meg kell ismerni saját szakzsargonja van – ezen nem kell bosszankodni! Nagyon sokat kalandozunk majd a jog területén (a tárgy korábbi neve: „Jogi alapismeretek”)

„Saját logika…” Egy jogi norma (komplett magatartás-szabály) felépítése általában: „Ha ez, akkor az” „Mégsem az, amennyiben…” „Azonban abban az esetben, ha… akkor emez” „De olyan esetben, amikor… akkor amaz” „Mindazonáltal ha… akkor mégis más” „Nincs helye az egésznek, ha…” Csak a lényegre koncentrálva egyszerűsítünk!

Saját szakzsargon… Mit látnak? Lekevertek neki egy pofont? A sértett sérelmére elkövetett, 8 napon belül gyógyuló könnyű testi sértés alapos gyanúját megerősítő nyomokat?

Mégis hasznos lehet. Megértik, ha olvassák? …pl. egy fontos iratban ilyenek szerepelnek: …visszterhes átruházás …jogkövetkezmény …de ez a vélelem nem alapos!

Biztos, hogy kiismerjük magunkat a mindennapi életben? Mi az, hogy “jogalkalmazó”? Jogforrás-e a gyógyszer- nagykereskedői értesítő? (Egyébként mi a jogforrás?) Mi a “szakhatóság”? Szakterületen működő vagy szakszerű hatóság? Megkísérlem – tapasztalatok alapján – érdekessé és megtanulhatóvá tenni!

Technikai részletek jaj!Hétfő reggel (jaj!) 8-tól 2 tanóra itt – 10 perc szünet – 8 55 – 9 40 Ha egyetértenek, szünet nélkül tartom és előbb befejezem 9 25 körül Jegyzet nincs, mert a korábbi sok helyen elavult… Nagyon sok színes ábra, ezekből lehet tanulni

Az előadást követő héten az ábrák megtalálhatók lesznek az egyetemi LAN-on

Ami a vizsgát illeti… Van egy rossz hírem, és van egy jó!  Melyikkel kezdjem?

 A rossz hír: Komolyan veszem! Meg lehet bukni!

Tavaly… …alig en jártak, mert… …hétfőn reggel 8-kor?! Ilyenkor a hallgató még: esetleg: Szeged

Aztán vizsgára megpróbálja „összetanulni” magát de mi lett ennek az „eredménye” tavaly?

Az első vizsgák eredménye vizs- gázók % érdemjegy el se jött átlag: 2,81

Végeredmény (UV után) vizs- gázók % érdemjegy el se jött

azaz: átlag az UV-k után (aki nem jött el, azt elégtelennek számolva): 3,07 a hallgatók 18%-a (minden ötödik hallgató) ismétel! Megérte nem járni előadásra?

A jó hír: Meg fogják kapni a vizsgakérdéseket Részletes konzultációt tartunk Nem célom senkit sem „kibuktatni”, nem szeretek buktatni! (De megteszem, ha muszáj! Legfeljebb elsírom magam!)

Reméljük, ez lesz a vége!

Egyébként: El sem hiszik, hogy olyankor is lehet érdekes dolgokat hallani, amikor nem is várják!