A Római Klub. A természeti erőforrások iránti növekvő igényt jelző néhány indikátor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Gazdaság és technika I - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika I Tóth Attiláné dr.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Regionális gazdaságtan 4.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A nemzetközi üzleti élet etikája
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A külső környezet elemzése
Környezetértékelési módszerek
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Településmarketing Értékaudit.
Természeti erőforrások védelme
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Globális problémák, diák szemmel
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A világnépesség növekedése
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Globalizáció és környezeti problémák
Az értékkategóriák.
A fenntartható fejlődés
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Földünk népessége.
Téma: A demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség
A külső környezet elemzése
Az éhezés.
Vállalati fenntarthatóság
Vállalati terv bemutató
Agrár-környezetgazdálkodás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Délkelet – Ázsia országai
Energiaforrásaink.
Globalizáció.
Előadás másolata:

A Római Klub

A természeti erőforrások iránti növekvő igényt jelző néhány indikátor

A növekedés határai, 1972

Öt alaptényező vizsgálata (+ számos egyéb változó figyelembe vétele) ► Népesedés ► Környezetszennyeződés ► Meg nem újuló ásványkincsek ► Élelmiszertermelés ► Iparosodás Elsődleges korlátozó tényezők

► Népesedés:  5 változatban jelenlegi exponenciális,  7 változatban szabályozott ► Környezetszennyezés:  jelenlegi (1970) szintű,  növekvő illetve  csökkenő mértékű ► Ásványkincsek:  jelenlegi (1970) készletek,  a készletek megduplázódnak  Korlátlan készletek ► Mezőgazdasági termelés  Tőke, földterület és terméshozam függvényében ► Ipari termelés  Tőke és amortizáció függvényében Alaptényezők a forgatókönyvekben

► 1-2. forgatókönyv: növekedés sajátosságait és következményeit vizsgálja  1. BAU  nyersanyagok elfogynak;  2. nyersanyag 2x  elfogynak, csak később; ► 3-7. forgatókönyv: a technológia és a növekedés kölcsönhatásait vizsgálja  3. A készletek korlátlanok  környezetpusztulás  4. Korlátlan készletek + környezetvédelem  élelmiszerhiány ► forgatókönyv: stabilizálási kísérletek  8. BAU, de 1975-től stabil népesség  nyersanyagkészletek vége  től stabil népesség + környezetvédelem + intenzív élelmiszertermelés és szolgáltatásjavítás  stabil  ig fokozatosan stabilizálódó népesség  stabil  után történik minden változás  összeomlás 12 modellváltozat (forgatókönyvek)

Ajánlás „Mivel a meg nem újuló természeti erőforrások végesek és fogyóban vannak, és véges maga földi tér is, alapelvként kell elfogadnunk, hogy a növekvő népességszám alacsonyabb életszínvonalhoz vezet. Viszont egyetlen alapvető emberi érték sem kerülne veszélybe azáltal, ha a demográfiai növekedés megszűnne.”

Mesarovič – Pestel: Fordulóponton az emberiség 1974

► A jövedelmi szakadék folyamatosan nő   az USA-ban a gazdag réteg jövedelme az átlagoshoz képest ► ► 1960-ban 12x-es ► ► 1995-ben 135x-ös (Donella Meadows, 1996: The Global Citizen) ► A népességnövekedés regionálisan (főleg Ázsia egyes térségeiben) katasztrófákhoz vezet  Az élelem minden javak között a legfontosabb ► Az energia- és nyersanyagpiacon az exportálók és importálók eltérő érdekei katonai konfliktusokhoz vezetnek  Saját kitermelés fokozása  Helyettesítők fejlesztése  Takarékoskodás + megújulók fokozott igénybevétele  Cserearányok kedvező irányba mozdítása (a természeti erőforrások árának növelése)

Timbergen, J.: A nemzetközi gazdasági rend átalakítása (Reshaping the International Order = RIO-jelentés) 1974 (Közgazdasági és Jogi Kiadó 1979)

Az emberiség előtt álló megoldandó problémák ► Fegyverkezés ► Népességrobbanás ► Élelmiszerellátás (mennyiség és minőség) ► Települési struktúra (túlzott népességkoncentráció) ► Környezetszennyeződés ► Természeti erőforrások megfogyatkozása ► Cserearányok ► K+F csak a gazdag országokban ► Multinacionális vállalatok létezése   Kizárólag beruházásaik és nyereségük biztosítását nézik   Nincs társadalmi kontroll, vezetésük nem leváltható   Túlzottan nagy pénzügyi hatalom koncentrálódik a kezükben – befolyás

► Regionális összefogással önellátásra kell törekedni az élelmiszertermelésben  Földreform  Öntözés  Technológiai transzfer ► Nyersanyagtermelő országok szuverenitásának erősítése saját készleteik felett ► Multinacionális cégek ellenőrzése  ENSZ felügyelet  Kötelezően betartandó magatartási kódex megalkotása  Hosszabb távon minél teljesebb honosítás Ajánlások (1974)

Gabor, D. – Colombo, U. : A hulladékkorszak után A vizsgálat tárgya: a növekvő népesség igényeinek kielégítéséhez a tudomány és a technika fejlődése hogyan járulhat hozzá: - Populáció szabályozása, stabilizálása nélkülözhetetlen - Hatékonyság növelés, takarékosság - Fokozott anyagi és műszaki segítségnyújtás a szegény (fejlődő) országoknak

E. Laszlo: Célok az emberiség számára Mit hajlandó vállalni az emberiség a jövő generációért? A fegyvereken alapuló biztonság nem lehet a jövő útja. A fegyverkezésre költött pénzeket az emberiség felvirágoztatására kell fordítani. A forrásokból mindenki egyformán részesedjen. Törekedni kell minden felhasználó/fogyasztó igényének kielégítésére. Itt az idő, hogy a szolidaritás eszméje uralkodjon.

Friedrichs, G. – Schaff, A. : Mikroelektronika és társadalom Statisztikai Kiadó Vállalat, Budapest, 1984

Csökkenti az energiaigényt, fokozza az energiahatékonyságot Csökkenti a munkahelyek számát: „a jelentős és látványos munkanélküliség hosszú szakaszába lépünk.” -A hagyományos dolgozó osztály eltűnik - Ami megmarad: -a kreatív munka (kutatás, művészet, oktatás) -A társadalmi élet megszervezése (jog, egészségügy, üzlet, bank) -Gyártás és szolgáltatás felügyelete -Szabadidő megszervezése Aláássa a szegény országok azon előnyét, hogy olcsó a munkaerő, így fokozódik a gazdag – szegények lemaradásának fokozódása

Meadows, D. H. - Meadows, D. L. – Randers, J. : A növekedés határain túl Van-e még ideje az emberiségnek a szükséges változtatások megtételére?

Új viszonyrendszer a környezettel környezetvédelem és környezetvédelmi ipar létrejött ► 1. BAU  táján csúcs, aztán hirtelen hanyatlás ► 2-5. gyarapodó erőforrások + környezetvédelem + új technológiák  később bekövetkező hanyatlás ► hatékony erőforrás-felhasználás ► stabilizálási kísérletek: népességszabályozás

10. modellváltozat 1995-től - születésszabályozás - termeléskorlátozás - hulladékmentes technológiák - erőforrások kíméletes igénybe vétele -erózió elleni védelem  - 7,7 milliárd ember - magas életszínvonal ig fenntartható

12. modellváltozat 2015-től – születésszabályozás – termeléskorlátozás – hulladékmentes technológiák – erőforrások kíméletes igénybe vétele –erózió elleni védelem  – 21. sz. közepén hanyatlás –21. sz. végére lassú fellendülés

E. Wiezsäcker – A. B. Lovins – L. H. Lovins: Négyes tényező Factor Four - Doubling Wealth, Halving Resource Use Miként lehet az energia- és nyersanyag-felhasználás hatékonyságát 4x-re növelni?

A növekedés határai – harminc év múltán. Kossuth Kiadó Budapest, Eredeti: 2004

Az ökológiai lábnyom számítása ► Input: mekkora földterület képes eltartani mezőgazdasági termékekkel, ásványkincsekkel? – pl. búza, tűzifa ► Output: mekkora természeti terület képes elnyelni, feldolgozni a keletkező hulladékmennyiséget? – pl. CO 2 -elnyelés

Az ipari országokban élők ökológiai lábnyoma ► A lábnyom egyre nagyobb  1900-ban 1 ha/fő  2000-ben 4-5 ha/fő ► A rendelkezésre álló produktív földterület egyre csökken  bruttó földterületben kifejezve (művelésből kivonások, beépítések óriási léptéke)  de egy főre vetítve is: ► 1900-ban 5,6 ha/fő ► 2000-ben 1,5 ha/fő

Magyarország ökológiai lábnyoma (3,5 ha/fő) – világátlag: 2,9