Biztonságban Digitáliában! Digitális nevelésről szülőknek Digitáliába való bekukucskálás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
„Utca helyett iskola” A Vajda Péter Ének-zene Testnevelés Tagozatos Általános Iskola bűnmegelőzési modellprogramjáról.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Povorello XXI – A rend jövője PR és kommunikációs javaslatok.
Az intézményes nevelés stratégiái
A nevelés stílusa.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Közösségi portálok használata
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
MMORPG ONLINE SZEREPJÁTÉK JELENTŐSÉGE AZ EMBERI KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN
Korok játéka vagy játékok kora
Közösségi oldalak használata
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
Iskolai internetbiztonsági prevenciós programok – a rendőrség szerepe a felvilágosításban Internet safety preventions at schools – the role of Police in.
Szülői feladatok és eszközök a mai internetes és mobil fenyegetések világában Rakoncza Zsolt Norton lakossági és kisvállalati üzletágvezető.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Enpaszmációs jelenségek Csapat: 0. Generáció Előadók:Börcsök Gyula Frank Rudolf Keszthelyi Balázs Sulyok Zoltán.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Az iskoláskor küszöbén
Szabadidő, szórakozás tizenéves korban Határok és egyezségek
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
Fogyatékosok gondozása
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
ADATVÉDELEM, ADATBIZTONSÁG Készítette: Horváth Tünde.
TAKÁCH-BATTA Zsuzsanna Valóban az vagyok, akinek mások mondanak?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Érd utol a gyerekedet! szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Köszöntelek Benneteket! Tanár neve. Osztály órarendje 8:20 - 8:45 Tanítás kezdete, névsorolvasás 8:45 - 9:30Olvasás és írás 9: :15Helyesírás és.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
Játékszenvedély Készítette:ViniczayGábor Forrás:Wikipedia.
Közösségfejlesztés.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Biztonságban Digitáliában! Digitális nevelésről szülőknek Digitáliába való bekukucskálás

Biztonságban Digitáliában! Digitális nevelésről szülőknek Digitáliába való bekukucskálás

Miért is kell erről beszélni? Mi indokolta a programot? A digitális eszközök, alkalmazások körülvesznek minket, szerves részei mindennapjainknak.

Digitális bennszülöttek- Digitális bevándorlók

Mit jelent a digitális nevelés Hogyan neveljünk a digitális korban? Hogyan előzzük meg a káros használatot? Hogyan védjük meg gyermekeinket az áldozattá válástól? Hogyan tartsuk meg gyermekeink életében azokat az offline tevékenységeket, amik fejlesztő hatásúak? Segítik kibontakozásukat?

Sok kérdés után mi az, ami biztos? Sok kérdés után mi az, ami biztos? Olyan méretű már a digitális kütyük használata, hogy a felettük hozott értékítéletnek nincs sok értelme

És mit mondanak az adatok? Függőség: diákok kb. 10%-a A tíz év körüli lányok 30 százaléka küld és fogad szexuális tartalmú üzeneteket (9-15 év közötti amerikaiak)

Mi motiválja a használatot? Eszképizmus: kilépés a valóságból, ahol nagyobb a kontroll a virtuális identitáson, és alakíthatják a személyiségüket FOMO (Fear of Missing Out Something) modern szorongás Lehetőségek tárháza:

Lehetőségek

Veszélyek Csökkent alvásidő Mozgásszegény életmód – elhízás, Beszűkült érdeklődés Iskolai teljesítményromlás Függőség Abúzus, bántalmazások: ◦ Kortársak részéről: Cyberbulling, ◦ Vagy mások: pedofilok, betörők, adathalászok

Függőségről Elnevezés: internet-függőség, képernyő- függőség Diszfunkcionális, mérték nélküli használat Rizikófaktorok: ◦ Férfiaknál inkább játékok, internet – nőknél inkább mobilhasználat ◦ Alacsony önértékelés ◦ Más negatív tényezők: depresszió, alkohol és droghasználat

Honnan tudjuk, hogy baj van? Állandóan foglalkoztatja a játék/internet Titokban/letagadva használja Nem tartja az idői korlátokat Elveszíti érdeklődését más tevékenységek iránt Szociális visszahúzódás (baráti, családi körből) Negatív következmények ellenére használja Rendszeresen arra használja, hogy lelkileg elmeneküljön a valóságból Csökken az iskolai teljesítménye

PREVENCIÓ HOGYAN VÉDJÜK KI A KÁROS HASZNÁLATOT

Mikor kezdődik a prevenció? Mikor kezdődik a nevelés?

TIPPEK A DIGITÁLIS NEVELÉSHEZ

Tippek: 1. Mutassunk érdeklődést a technológia egészséges használata iránt Lássuk meg benne a lehetőségeket Pl.:

Tipp 2. A szülő a legfőbb példa – modell hatás mindig működik (a kortárs nyomás mellett is még ha ez nem is mindig látszik.)

3. Egyértelmű szabályok- Mikor Mennyit Mit Mennyiért (pl.: telefonszámla)

Tippek 4. Biztonsági lépések Pl.:Gyermekvédelmi szűrőprogramok telepítése Okosmobilon: tiltható a netes vásárlás funkció, az emelt díjas szolgáltatások, korlátozható a nethozzáférés és a roaming

Biztonsági előírások, NET-Etiket megismertetése és betartatása a gyerekkel Pl.: - Trollkodás, trágárság megítélése Ne tedd közzé személyes adataidat! Ne tárulkozz ki a közösségi oldalakon! Ne tölts fel magadról, családodról, barátaidról fényképeket, videókat! Az interneten közzétett képeket, videókat bárki könnyen letöltheti, megváltoztathatja, visszaélhet velük! Lásd bigyoo.hu oldalt

A digitális világ témái legyenek szerves részei a mindennapi beszélgetéseknek Biztosítsd gyermeked arról, hogy megérted, hogy milyen fontosak neki ezek a technológiai vívmányok Tegyél próbálkozásokat arra, hogy tényleg meglásd benne az értéket- lásd egy kicsit az ő szemével Ne zárkózz el a nehezebb témáktól sem, mint a pornográfia, zaklatás

Ismerd el a gyermeked készségeit, képességeit, engedd, hogy tanítson, segítsen Ezzel erősítjük az önbizalmát, azt éreztetjük vele, hogy fontosnak, értékesnek tartjuk, erősödik a partneri kapcsolat

Közös, digitális, családi élmények Pl.: közös DVD-és, egy film jogerős letöltése Közös játék, receptkeresés, Közös alkotás

Közös offline családi élmények Kirándulás, főzés, nyári autómosás, kártyázás, társasjátékozás

Egyéb offline tevékenységek, alternatívák serkentése Sport, szakkör, klubok, barátságok serkentése

Egyensúly fenntartása: high speed and low speed acceleration and stillness acceptance of what "is" and desire to change, transform, and transcend watching online trading and watching sunsets reading blogs and s and reading novels, poetry, or sacred texts attending to everyday, mundane 'stuff' and attending to spiritual matters attending to our own individual needs and to community or world needs spending time with people and embracing solitude engaging in virtual and face to face communication surfing the Internet and surfing the Inner-net.

Hasznos linkek Könyvek: Tari Annamária, Vekerdy, hu/windows/security-utilities

Kukucskáljunk be Digitáliába:

Ismerkedés, tájékozódás Digitália földjén

Történetszövés

„Digitália a lehetőségek hazája.” No de……

A munka csoportokban folyt

Ki vagyok Én? Neveink jelentései

Az alkotás folyamata

Testbeszéd

Karakterek megtervezése

Drámajáték, kommunikáció

Munka a gépteremben

Digitália népszerűsítése, Társadalmi célú reklám készítése

Digitália kormánya törvénykezik

Egymás munkáinak megcsodálása

Köszönjük a figyelmet! A Dióvár Óvoda Alapítvány "Biztonságban Digitáliában" projektje a TANDEM Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően jött létre. Az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programja a Velux Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósult meg.