Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Angol nyelvi kompetencia
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Fontosabb fogalmak Képesség :
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Szeretet, türelem, tolerancia
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az adaptivit á s szeml é lete é s m ó dszerei Lénárd Sándor ELTE PPK 2007.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A pedagógus.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Kompetensek lettünk? június 27..
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Inklúzív nevelés Magyarországon
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Előadás másolata:

Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására Előadó: Horváth Judit közoktatási szakértő, szaktanácsadó

,,Ha aszerint bánsz valakivel … amilyennek képességei alapján lennie kéne, hát azzá is válik.” (Goethe)

„A gyermek joga, hogy képességének, adottságainak megfelelő nevelésben,oktatásban részesüljön...“ (Közoktatási törvény )

Az iskola előtt álló kihívások: - a diákok neveletlenek, agresszívak, műveletlenek - a tanulók túlterheltek - a diákok nem tanulnak meg tanulni - a gyerekek nem szeretnek tanulni és nem motiváltak - az iskola nem készít fel az életre - az iskola nem nevel munkára - az intézmények nem minden gyerek igényeit elégítik ki - túl sok a tananyag, nincs idő az alapok biztos elsajátítására - gyermekeinknek nincs életcélja - a diákok egy része nem tud olvasni - az iskolában a tanítási módszerek nem megfelelőek

- Adaptív oktatás és tanulásszervezés A pedagógia egyik válasza a differenciálás A személyre szabott fejlesztés megvalósításának megközelítése: - Képesség szerinti csoportok kialakítása ( a diákot akarják alkalmassá tenni az iskolai munkára) - Adaptív oktatás és tanulásszervezés ( a saját ütemnek megfelelő fejlődés, tanulás)

A hátránykompenzáció differenciálás eszközei Adaptív oktatásszervezés Ahogyan a különbségekhez viszonyul: Igyekszik azokat felderíteni és csökkenteni. Természetesnek veszi. Célok: A minimum követelmények teljesítése. Minden tanuló teljesítményének növelése. Célcsoport: A rosszul teljesítő gyerekek. Minden gyermek. Mire koncentrál: A lemaradó gyerekek igényeire. Minden gyermek szükségletére. Attitűd a különbségekkel szemben: Negatív. Pozitív.

Adaptivitás az iskolában Az adaptív tanulásszervezés a tanulók közötti különbségeket elfogadja, és három alapvető szükségletre összpontosít. Tartozzék valahová, legyen fontos, számítsanak rá ( kapcsolat); Legyen képes megtenni valamit, hihessen magában (kompetencia); Legyen önálló, tudja szabályozni cselekedeteit ( autonómia)

Az adaptív tanulásszervezés stratégiái,módszerei A megfelelő módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni: - a feldolgozni kívánt ismereteket és a tanítási-tanulási folyamatot; - a diákok erősségeit és gyengeségeit; - a tanulók szükségleteit, igényeit és érdeklődési körét; - a mindenki számára előírt fejlesztési követelményeket;

Direkt tanulásszervezési stratégia Hatásos módja az információk átadásának Jól használható más módszerek bevezetésekor Általában deduktív, azaz a pedagógus bemutatja a szabályt vagy az általánosítást, majd példákkal illusztrálja azt. Könnyű megtervezni és használni.

Indirekt tanulási stratégia - megbeszélés - értő olvasás - fogalomalkotás - problémamegoldás - esettanulmány - kutatás

Interaktív tanulásszervezési stratégia - ötletroham - kooperatív technika - vita - szerepjáték - interjú

Tapasztalati tanulás - kísérlet - szimuláció - játék - kirándulás - helyszíni megfigyelés - mérés - modellezés

Önálló tanulás - személyre szóló feladat - beszámoló - esszé - házi feladat - mestermunka - kutatás - számítógéppel segített tanulás

Differenciálás a tanulásszervezésben ( Báthory Zoltán) ( Glaser 1977) I. Hagyományos tanulásszervezés ( itt differenciálás nincs). II. A tanulócsoport képesség vagy érdeklődés szerinti felbontása. III. Tanulásmetodikai, szervezeti differenciálás. IV. Tartalmi differenciálások történnek. V. A korábban mindenkire érvényesen megállapított tanulási követelmények differenciálása .

(Marklund, két fejlődési fokozata I. A differenciálás kimerül a különböző célú és összetételű tanulócsoportok szervezésében II. A tanulók egyéni pedagógiai gondoskodását is tervezik és végzik (individualizálás)

Tanulói sajátosságok ( tekintettel a változatos tanulásszervezés feltételeire) - a tanuló tudása - a tanuló aktivitása - fejlettség az egyéni munkavégzés terén - fejlettség az együttműködés terén - a tanuló társas helyzetének jellemzői

A tanulás eredményeit befolyásoló tényezők: Belső feltételek ( kognitív és affektív tényezők) Külső feltételek ( a tanítási órán és az otthoni tanulási folyamatban ) Családi környezeti tényezők: családi légkör szülői bevontság szülők társadalmi helyzete család szerkezete tárgyi környezet

A differenciált értékelés jellemzői - folyamatosak, bővíthetők - sokféle körülményt vesznek figyelembe - kritériumrendszeren alapulnak - a gyermek az értékelés folyamatának része Az értékelés alapja az alapos gyerekismeret ( megfigyelés)

Jó tanács Az értékelésnek a gyermek fejlődését kell szolgálnia. Megfelelő gyakorlati tanácsot adjon. Folyamatos útbaigazítást nyújtson. Erősítse a magabiztosságot, az erősségeket emelje ki, azt hangsúlyozza, amit a tanuló már tud. Sokoldalúan, összetett módon, szociális, érzelmi és értelmi szempontokat egyaránt figyelembe véve vizsgálja a gyerekeket. Sokrétű információra építve jelöli ki a célokat. A célok helyes kijelölésével járuljon hozzá a tanulók tudatosabb munkavégzéséhez. A tanárok és a szülők, tanárok és a gyerekek közötti aktív együttműködő viszonyra építsen. Könnyen érthető legyen. Hangsúlyozza a tanulás fontosságát, segítse kialakítani a felelős tanulást. Támogassa a sikert.

Köszönöm a figyelmet!