Pincérrobotok Gyenis Tamás LXWFGC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A tehetetlenség törvénye
Készítette: Sábián Róbert
Készítették: Kaba Eszter Rokolya Csilla Szabó Renáta Szakó Tímea
A belsőégésű motor részei és működési elve…
Programozási feladatok
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Súroló H 402 Kézi használat. ERGONOMIKUS PROFESSZIONÁLIS SÚROLÓ SZÁRÍTÓGÉP.
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
VÉDELMI CÉLÚ AUTONÓM MOBIL ROBOTIKAI ALKALMAZÁSOK DOKKOLÁSI MEGOLDÁSAI
Számítógép, navigáció az autóban
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Ütemezési algoritmusok (FCFS, SJF, RR)
Térbeli infinitezimális izometriák
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
E-napló diákoknak.
Szkennerek.
STICKMAN WARFARE. PÁLYAKÉPEK AL CAMP LÁTKÉP GUN-OK A FEKETE CSAPAT LŐFEGYVERT HASZNÁLNAK HUMMERREL JÁRNAK FEGYVEREIK:M4A1,MP5A3,M82A1,LAW.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
A RobotinoView programozása
A Q-learning módszer alkalmazása NXT robotok irányítására.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
A számítógép működése TAKÁCS BÉLA
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Turbo Pascal 11..
Hálózati réteg.
A víz.
Intelligens Felderítő Robotok
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
2. Feladat. És akkor kezdjük is el!
Miért aggódsz?.
SZTE Műszaki Informatika Tanszék Középiskolai bemutató
Kapcsolatok ellenőrzése
A többmagos processzorok világa Páter-Részeg Attila (PAASABI.ELTE) Beadandó I.
A kérgestest átvágása, osztott-agy kísérletek, Wada-teszt
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
A geometriai magasságmérés
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
Szerviz robotok Knobloch Roland Vencel (IG7FV6) Mechatronika.
Az Audi önműködő parkolási rendszere
Készítette: Fekete Máté LIVL04
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
Alba okosizzó Szabó Zsófia c34rgw Szak: Terméktervező.
Umron, az asztaliteniszező robot KOVÁCS BERTALAN FJF6UG.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
PR2 GULYÁS MÁRTON BÁLINT – IIYO5I. Bevezetés  A Willow Garage projektje, a stanfordi fejlesztésű PR1 gép spinoffja  Körülbelül akkora mint egy ember(1,3.
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
Haderő és mozgósítás 4. Rész. A haderő felépítése Milíciák Nem a „KAT” szám befolyásolja. Sorkatonák A „KAT” szám 1/3. Tartalékos A „KAT” szám 2/3. „KAT”
Molnár Máté WOBHME Intelligens Termékek Elemei 2014/15/I. iRobot – Roomba bemutatása.
The Inebriator (A mixer robot). Általános információk Miért készült? nagy választék italokból, koktélkeverési tudás hiánya; A név jelentése: „A Részegítő”
Neked nem szabad sokat dolgozni.... …hanem egyszerüen csak heverészni.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
NXT és EV3 összehasonlítása
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Justin a DLR büszkesége
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Előadás másolata:

Pincérrobotok Gyenis Tamás LXWFGC

Bevezetés A robotika mára már hétköznapivá vált: Robotok készítik a mindennapi eszközeinket Robotok varrják a ruháinkat Robotok építik az autóinkat Robotok nyomtatják a könyvinket … Miért ne hozhatnák ki az ételeinket?

Előfordulás, funkció A kínai Tian Waike étteremben a vendégeknek már robotok hordják ki a jobbnál jobb ételeket és italokat. A robotok emellett Segítenek a főzésben Köszöntik a vendégeket Beszélgetnek ha van rá idejük

Működés A pincérrobot fő feladata a kezébe adott dolog eljuttatása a megadott asztalhoz. A megrendeléseket számítógép rögzíti majd az egyes robotokat a megfelelő asztalokhoz irányítja. A robot érzékeli, hogy a kezéből kivették az ételt Visszatér a kiindulási pontra

Működés A robotok azonban csak meghatározott útvonalakon közlekedhetnek a padlóra rajzolt fekete segédvonalak mentén.

Működés Mozgásukat alapvetően 2 rendszer határozza meg: Vonalkövető rendszer Távolságmérő Ezen kívül a karjukban található nyomásérzékelő.

Vonalkövetés A robot legfontosabb rendszere a vonalkövető rendszer. Egy ledsorból és 2 fotoszenzorból áll. A ledek megvilágítják a padlót és a robot a szenzorok visszajelzésének függvényében mozog. Elvi működését az alábbi ábra mutatja: (Nyilván a sötétebb felületről kevesebb fény verődik vissza)

Folyamatábra Egyenletes haladás Fordulás balra: Mindkét é. jelez Fordulás balra: jobboldali motor feszültségnövelés Egyenletes haladás Baloldali érzékelő nem jelez Fordulás jobbra: Baloldali motor feszültségnövelés Jobboldali érzékelő nem jelez

Meghajtás A robot mozgatása egyszerűen van megoldva: 3kereke van ebből 2 meghajtható, 1 pedig stabilizáló szerepű A kerekeket 1-1 dc motor hajtja az előzőekben vázolt algoritmus alapján amelyeket mikrokontroller vezérel. A motorok viszonylag lassú mozgatásra vannak beállítva hogy a robot jól viselje a kanyarokat és az esetleges fékezéseket az étellel a kezében. Egy feltöltéssel a robot 5órát képes dolgozni.

Működés Tehát a robot már mozog és nem téved el. No de mi van akkor, ha egy hét és fél éves kínai kislány áll a fekete vonalon? Mégse gázolhat át rajta…

Távolságmérés A balesetek elkerülése végett van szükség a beépített távolságmérőre. A robotban lézeres távolságmérő rendszer van. Ennek annyi a feladata, hogy amennyiben a robot az útjában akadályt észlel a rendszer megállítja a robotot. A műszer a robot hasánál látszik.

Lézeres távolságmérő Lényegében egy lézerdiódából és egy fényérzékeny diódából áll. A lézerdióda meghatározott frekvenciájú fényt bocsájt ki a fotodióda pedig a tárgyról visszaverődő fényhullámokat érzékeli. A kibocsájtott és a bejövő hullámok fáziskülöbségéből pedig egy számoló egység meghatározza a távolságot. Ha ez a távolság egy megengedett érték alá csökken a rendszer megállítja a robotot.

Akadályt érzékel Egyenletesen mozog Megáll Akadály megszűnik

Működés Miután a robot odaért a meghatározott asztalhoz megvárja, hogy kivegyék az ételt a kezéből, majd visszatér a konyhába egy újabb adagért. A robot a kezében lévő nyomásérzékelő bélyeg segítségveé tudja megállapítani, hogy van-e még étel a kezében. (ha valamit levesznek a szeme szivecskésre vált!)

Szem szivecskésre vált A robotoknak egy központi számítógép jelzi, hogy melyik asztalhoz kell menniük. Összefoglalva egy ciklus így nézhet ki: Rendelés/ indulási utasítás Várakozik Felveszi az ételt Nyomásérzékelő jelez (+) Elindul az asztalhoz Nyomásérzékelő jelez (-) Indulás vissza Szem szivecskésre vált

Az étteremben található még Szakácsrobot A szakácsrobotok bár hasonlítanak pincér társaikra kevésbé intelligensek, csak bizonyos lépéseket tudnak elvégezni (kevergetés, aprítás), a teljes főzést nem.

Az étteremben található még Köszönő robot Ő integet a vendégeknek és érzéki hogy kifele vagy befele mennek és ennek függvényében köszön vagy elköszön. A robotok „szeme” 10 féle emóciót képes kifejezni. Ezek azonban a szivecskéset leszámítva teljesen véletlenszerűek.

Végszó Egy ilyen robot jelenleg 20-30 ezer fontba kerül (~10m forint) és az étteremben 20robot dolgozik. Nem tudom ilyen lesz-e jövő vendéglátása, de remélem hogy pár év múlva a Stoczek menzán is egy ilyen robot fog kiszolgálni.

Köszönöm a figyelmet!

Felhasznált oldalak: http://munchies.vice.com/articles/robots-cooked-and-served-my- dinner http://www.dailymail.co.uk/news/article-2261767/Robot-Restaurant- Robots-cook-food-wait-tables-Harbin.html http://www.foxcontrols.co.za/acuity-ar1000-laser-distance-sensor