Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szkennerek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szkennerek."— Előadás másolata:

1 Szkennerek

2 A szkenner A szkennerek egy sík lapon lévő adathalmaz számítógépbe történő bevitelére szolgálnak. Tartalma bármi lehet, akár fénykép, akár ábra, vagy szöveg. Csoportosításuk történhet: a dokumentum kezelése a dokumentum típusa a felbontás nagysága szerint.

3 A kép beolvasása a szkenner megvilágítja a képet
a visszaverődő fényt szenzorok érzékelik jelsorozattá alakítják

4 Az érzékelő Az érzékelő feladata, hogy a dokumentumról érkező fényt elektronikus jellé alakítsa, melyből az eredeti egy másolata előállítható. Az általánosan használatos szkennerekben az érzékelő elem a CCD (Charge Coupled Device)

5 Általános felépítésük
A szkennerek jól elhatárolható egységekből épülnek fel: az érzékelő az optika a megvilágító egység a mozgató mechanika az elektronika az interfész.

6 Az optika Az optika feladata, hogy a dokumentum képét megfelelő minőségben (felbontás, fényerő, stb.) az érzékelőre juttassa.

7 Megvilágító egység A megvilágító egység feladata a dokumentum egyenletes fényerővel történő megvilágítása. Színes szkennereknél fontos a fény spektruma is.

8 Mozgató mechanika A CCD érzékelő a dokumentum egy sorának képét adja át, a teljes dokumentum letapogatásához vagy az érzékelőt vagy a dokumentumot mozgatni kell, s ezt a feladatot a mozgató mechanika végzi el.

9 Az elektronika Az elektronika feladata az egységek vezérlése, a megfelelő tápellátás. A CCD-ből érkező jel nagysága arányos az adott pont szürkeségi értékével, tehát ezt az analóg jelet kell digitális jellé alakítani, hiszen az interfészen keresztül már digitális információ halad.

10 A diaszkenner Csak dia és fotónegatív beolvasására használható.
Optikai felbontása 1800x1800 dpi

11 Mikrofilm szkenner (Kodak Eclipse)
Sebessége akár 600 kép/perc 7x-50x nagyítás Száloptikás megvilágítás

12 Kézi szkenner A szkennert kézzel kell végighúzni a képen
Alakjuk változatos Akár 4 mp alatt képes beolvasni egy A4-es oldalt

13 Lapáthúzós szkenner Olcsóbb, egyszerűbb konstrukció A dokumentum mozog
Nem alkalmas könyv vagy vastagabb lapok beolvasására

14 Könyvszkenner 60°-ban nyitja ki a könyvet Automatikusan lapoz
1 óra alatt egy 2400 oldalas könyvet be tud olvasni Nagy hasznát veszik a könyvtári digitalizálás során

15

16 Szkenner Típus Felbontás Csatlakozás Ár HP ScanJet G4010 Síkágyas 4800 x 9600 USB 2.0 Ft Reflecta DigitDia 5000 Diaszkenner 3600 x 3600 Ft Nikon LS-9000 Mikrofilmszkenner 4000 x 4000 Firewire Ft Plustek OpticSlim M12 Dokumentumszkenner 600 x 600 Ft Plustek OpticBook 3600 Könyvszkenner 1200 x 1200 Ft

17 Források http://hu.wikipedia.org http://prohardver.hu


Letölteni ppt "Szkennerek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések