Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szkennerek 2005 utáni újdonságai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szkennerek 2005 utáni újdonságai."— Előadás másolata:

1 Szkennerek 2005 utáni újdonságai

2 Csoportosításuk a dokumentum kezelése, a dokumentum típusa szerint,
valamint a felbontás nagysága szerint.

3 Kézi Lapbehúzós Síkágyas Dob
Típusai Kézi Lapbehúzós Síkágyas Dob

4 Kézi szkennerek Előnyük: kis méretűek, ezáltal hordozhatóak, s a legolcsóbbak a piacon. Hátrányuk: használatuk nehézkes, a megvilágítás és a mozgatás miatt rosszabb minőségű képet készítenek. Emellett széles képek esetén csíkokból kell összerakni a képet. A felbontás dpi között kapcsolóval, a fényerő pedig egy potenciométerrel kézzel is állítható. A számítógéphez a soros, a párhuzamos porton, vagy a billentyűzetcsatlakozón keresztül kapcsolódhatnak.

5 Újdonságok Hátrányai  mobilizáció
PlanOn DocuPen - szkenner a tenyerében PlanOn DocuPen R700 szkennelő toll

6 Újratölthető akkumulátor – USB port
kettős-görgő vezetőrendszer és optikai követőrendszer 100 oldalt képes eltárolni a memóriájában 1 oldal beolvasása 4-8 sec egész oldalszélesség

7 Lapbehúzós szkennerek
Előnyük: olcsóbbak, egyszerűbb konstrukciók, helyfoglalásuk csekély. Itt csak a dokumentum mozog. Hátrányuk: a konstrukciók könyv szkennelését nem teszik lehetővé, sőt vastagabb, vagy fényes lapok továbbítása is problémás lehet. Manapság már nem nagyon vannak lapbehúzós szkennerek, hanem a síkágyas szkennerekbe építenek lapbehúzó funkciót is.

8 Canon DR-1210C modell Síkágyas + lapbehúzó funkció a legnagyobb napi és havi terhelhetőséget felmutató dokumentum-szkenner rugalmas beolvasási funkció – ADF ADF (Automatic Document Feeder): automatikus dokumentumadagoló, amely a kötegek hatékony beolvasását biztosítja. Tartozéka szkennernek

9 Síkágyas lapolvasók Előnyük: üveglapra kell helyezni a szkennelni kívánt anyagot, majd az alatta mozgó érzékelő végigpásztázza, tehát a dokumentum nem mozog. Manapság az egyik legelterjedtebb szkennertípus, mert A4-es és A3-as méretű fekete-fehér, illetve színes dokumentumok beolvasására is alkalmas. Napjainkban már lapbehúzó funkciót is építenek bele: ez esetben a síkágyas szkenner tetején lapbehúzó tálca található, és igény esetén innen olvas be oly módon, hogy közben az érzékelő nem mozog.

10 Epson V10 Csuklós szerkezet: segítségével a készülék teteje 90º és 180º-ban felnyitható a könyvek és folyóiratok egyszerű szkenneléséhez Mátrix CCD technológia A teljes képfelületről készít felvételt oly módon, hogy a vörös, zöld és kék szűrőelemek a képfelületen egyenletesen elszórva helyezkednek el. Ez esetben egy képponton csak egy színt rögzítenek, a másik két színt interpolálással állítják elő.

11 Epson Perfection V700 Photo
Dual Lens rendszer – „kétszeres szkennelés" Az egyik lencse a maximum 15 centiméteres beolvasott filmeket 6400 dpi felbontással digitalizálja, míg a másik ugyanezt 4800 dpi felbontással Digital Ice a szkennelés során automatikusan eltávolítja a port, karcolásokat, piszkot és ujjnyomokat

12 Dob szkennerek Előnyük: a dokumentumot (lapot, filmet, diát) egy belülről megvilágított forgó dobra ragasztják, s így tapogatják le. Nagy méretű fekete-fehér, színes dokumentumok, filmek igen jó minőségű beolvasására alkalmasak. Mivel nagy felbontással, precíz színérzékeléssel rendelkeznek, s az elektronika gyakran tartalmazza a színre bontó egységeket is, professzionális felhasználási köre van (nyomdaipar, űrfelvételek digitalizálása).

13 Jellemzői Felbontás Színmélység Érzékenységi tartomány Csatlakoztatás
A beolvasható adathordozó típusa és nagysága Adnak-e hozzá szövegfelismerő programot?

14 Felbontás Attól függ, hogy egy adott területet hány képpontra tud bontani. Mértékegysége a DPI (Dot Per Inch) Kétféle felbontást szoktak megadni Optikai: ez a szkenner által valóban megkülönböztethető képpontok száma. Szoftveres úton tovább lehet finomítani a felbontást. Interporált: megmutatja a gép felbontási-teljesítményét. Ez olcsóbb gépeknél dpi, félprofi gépeknél dpi. A CanoScan 9000F készülék 9600 x 9600 dpi felbontással működő CCD érzékelője kivételesen részletes képeket, ezáltal kitűnő reprodukciós minőséget biztosít.

15 Színmélység A színmélység azt mutatja meg, hogy hány bit ír le a képen egy-egy pixelt. Minél magasabb ez a szám, annál több fajta színárnyalatot képes megkülönböztetni a szkenner. A lapolvasók szinte mindegyike 16 millió színnel dogozik, ami megegyezik a 24 bites színmélységgel. Ennél több színmélységre, illetve színre nincs szükség, hisz az emberi szem azt már úgysem tudja megkülönböztetni. HP ScanJet G4050 modelljét kiemelkedő színhelyesség jellemzi, az innovatív 6 színes, 96 bites fényképbeolvasásnak köszönhetően.

16 Érzékenységi tartomány
Ez a paraméter a szkenner által rögzíthető színek tartományát méri egy nullától négyig terjedő skálán. Ritkábban hivatkoznak rá, mert az átlagos felhasználók szempontjából nincs különösebb jelentősége, bár elég jól mutatja a lapolvasó minőségét. Fotók digitalizálásához hármasnál kisebb érzékenységi tartományú szkennert nem ajánlatos használni.

17 Csatlakoztatás A régebbi konstrukciók párhuzamos porton viszik át az adatokat, vagy saját csatlakozókártyájuk van. Ma már elterjedtebb az USB csatolófelület, valamint a FireWire használata. Az USB előnye a nagyobb átviteli sebesség és az egyszerű telepítés. A FireWire csatoló, bár kevésbé népszerű, mint a USB, mert drágább, mégsem számít ritka megoldásnak a szkennerek piacán. A szkennerek a TWAIN interfészen keresztül kommunikálnak a számítógépen futó grafikai programokkal. TWAIN: Ez a szabványosított programozási felület teszi lehetővé a képadatok átadását a program számára. Ezt a felületet a szkennerek vezérlőprogramjai tartalmazzák.

18 Fejlesztések A fizikai felbontását nem lehet egyszerűen bővíteni a technológia korlátjai miatt, ráadásul ez igen megdrágítja az eszközt. a színmélységet pedig nem érdemes. Amit érdemes, az a csatlakozó felület, a lapolvasó felépítése, külseje, és mérete. Emellett bővülhet a felhasználhatóság köre, s elterjedésük az otthonokban, illetve a szkennerek mellé a gyártó cég által biztosított programok, amelyek segítségével a lapolvasó működtethető. Annyi biztos, hogy a jövőben megjelenő szkennerek kisebbek, könnyebbek, gyorsabbak, jobbak, és olcsóbbak lesznek.

19 iJET technológia: beépített másolási, beolvasási funkció - PC nélkül is használható. - Contex
PictBridge: szabványosított protokoll, melynek segítségével közvetlenül nyomtathatunk számítógép közbeiktatása nélkül. - Canon Perfect Page és iThresholding technológia: a beolvasott kép valós időben azonnal a legmegfelelőbb minőségben álljon rendelkezésre. – Kodak LiDE technológia (LED Indirect Exposure) : miniatürizált, alacsony fogyasztású világítódiódát (LED-et) alkalmaz fényforrásként, illetve az optikai elemeket közvetlenül a leolvasást végző érzékelőbe építi be. – Canon Precíziós kamera-beállítási technológia (ALE - Accuracy Lens Enhancement Technology ): Elektronikus eljárás, amely korrigálja a szférikus lencsék hibáit a szkennerben , s különleges pontosságot biztosít. - Contex

20 3D-s szkennerek Manapság még újdonságnak számítanak, drága eszközök
Asztali: RealView 360 3D Desktop Scanner: a világ első olyan asztali méretű szkennere, amely a ráhelyezett tárgyakat 360 fokos mivoltukban képes visszaadni a képernyőn Hordozható: a Z Corporation ZScanner 600 modellje: a "szembarát" lézerrel működő szkennerrel egyetlen folyamatos beolvasással digitalizálhatunk tárgyakat; és nincs szükség sem állványra, sem külső pozícionáló eszközök használatára.

21 Újdonságok A digitalizálási igény folyamatos növekedésének húzóágazatai az e-kormányzat, elektronikus közigazgatás: biometrikus azonosítók tárolására is alkalmas chipekkel felszerelt útlevelek bevezetése, a bank és pénzintézetek: Hitachi - bankkártyák helyett az ujjbegyükben futó vérerek alapján egy infravörös szkennerrel képesek azonosítani az ügyfeleket a bank automaták, az egészségügy és logisztika: Pharmanex - biofotonikus szkenner, valamint a szolgáltatók ügyfélszolgálatai lesznek a következő években.

22 Források http://www.sg.hu/cikkek/23588/a_szkennerek_szines_vilaga/0

23 Készítette: Kovics Renáta X930YJ 2010. december 6.
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Kovics Renáta X930YJ 2010. december 6.


Letölteni ppt "Szkennerek 2005 utáni újdonságai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések