Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR"— Előadás másolata:

1 INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR

2 Ajánlom jó szívvel... azoknak a tanároknak és diákoknak, akik a legfőbb kimeneti egység a monitor részletes megismerésére törekednek. Legyen ez a bemutató motiváció a helyes számítógépes környezet kialakításához.

3 Tartalom: Perifériák Kimeneti egységek A monitor
Monitorok csoportosítása képmegjelenítés elve Katódsugárcsöves Folyadékkristályos Gázplazmás megjelenített kép típusa monitor mérete felbontóképesség és a megjelenített színek száma további jellemzők Fontos tudni Link ajánló

4 Perifériák Mit nevezünk perifériának?
Perifériának nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, amelyek adatok ki- és bevitelét, illetve megjelenését szolgálják. Hány csoportra oszthatjuk a perifériákat? És melyek ezek? A perifériákat 3 csoportra oszthatjuk: 1 bemeneti egységek (input perifériák) 2 kimeneti egységek (output perifériák) 3 be- és kimeneti egységek

5 Kimeneti egységek A számítógépbe bevitt adatokat, illetve az elvégzett munkánk eredményét a kimeneti egységek segítségével tekinthetjük meg. Az információ a központi egységből a kimeneti periférián keresztül áramlik a külvilág felé. Ezek az eszközök kizárólag az adatok megjelenítését szolgálják.

6 A monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor.
Amikor leülünk a számítógép elé szemünk rögtön a képernyőre tapad, ezért fontos ismerni a monitor tulajdonságait , hogy a legoptimálisabban tudjuk beállítani illetve beszerezni a munkavégzésünkhöz.

7 Monitorok csoportosítása

8 A képmegjelenítés elve szerint:
katódsugárcsöves folyadékkristályos gázplazmás 

9 Katódsugárcsöves A legelterjedtebb a katódsugárcsöves (CRT - Cathode Ray Tube) monitor. Egy elektronsugarat lőnek ki a képernyő fényporral bevont hátsó falára. Az elektronsugár másodpercenként legalább 50-szer befutja a képernyőt. Ezeknek a monitoroknak a súlya és a kiterjedése igen nagy, így nem építhetők be a hordozható számítógépekbe. 

10 Folyadékkristályos LCD (Liquid Crystal Display - folyadékkristályos kijelző) Első változataikat hordozható számítógépeken alkalmazták, ma már számtalan típus létezik. Előnyük: vékonyságból adódó kis helyigény, alacsony energia felhasználás. Hátrányuk: kötött képfelbontás (csak egyféle kép jó minőségű megjelenítésére alkalmas). Az LCD technika továbbfejlesztése TFT (Thin Film Transistor) technológiával készült kijelzők. 

11 Gázplazmás A legkevésbé ismert típus.
A gázok a bennük lévő mozgó elektronok hatására fényt bocsátanak ki. Az ilyen kijelzőkben ionizált neon vagy argongázt zárnak két olyan üveglapközé, amelyekbe vízszintesen és függőlegesen vezetékek vannak beágyazva. Ezen vezetékek metszéspontjai határozzák meg a fényt kibocsátó képpontokat. 

12 A megjelenített kép típusa szerint:
alfanumerikus A monitorok képernyőjén 25 sorban soronként 80 karakter volt megjeleníthető. Az ilyen monitorok kis memóriaigénnyel rendelkeztek. grafikus A monitorok már bonyolultabb ábrák, képek megjelenítésére is képesek. A tárolás és megjelenítés képpontonként történik. Nagy memóriaigény jellemzi.

13 A monitor mérete szerint:
A monitorok mérete a képcső átlójának méretét jelenti és coll-ban (jele: ”) adják meg. Egy coll = 2,54 cm. A leggyakoribbak a 14”, 15”, 17”, 19”, 21”-osak.

14 A felbontóképesség és a megjelenített színek száma szerint:
Korábban használt képernyőrendszerek jellemzői: Napjainkban használt képernyőrendszerek jellemzői:

15 További jellemzők: A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A monitor minősége a megjelenített képpontok sűrűségétől és méretétől függ. A monitorokon megjelenő képet a számítógépbe épített grafikuskártya állítja elő. A választható képfelbontás és színmélység nagyban függ a grafikuskártya tudásától.

16 FONTOS TUDNI A monitorok sugárzása az egyik fő veszély. Ez ellen leginkább jó minőségű monitorral, monitorszűrővel védekezhetünk, de legjobb, ha nem ülünk hozzá közel (kb. ½m). Az LCD kijelzők esetén nincs sugárzás. A másik veszély a szem rongálása. A monitor megfelelő elhelyezésével lehet védekezni, azaz ha a monitor képernyőjét 20 fokos szögben látjuk, és a szemünk a képernyő tetejével van egy vonalban.

17 FONTOS TUDNI Megfelelő számítógépes asztal.
45 percenként 10 perc szünet tartása. Ha egy felbontást huzamosabb ideig szeretnénk használni, akkor győződjünk meg arról, hogy minimum 75 Hz-et, de inkább 85 Hz-et tudja a monitor az adott felbontás mellett. Erre azért van szükség, mert az emberi szem képes érzékelni, ha ennél lassabban történik a frissítés. Ez vagy kellemetlen villódzással jár, vagy csak azt vesszük észre, hogy egy-két óra után megfájdul a fejünk.

18 Képfrissítési frekvencia beállítása

19 Helyes környezet kialakítás

20 Helyes ülés a számítógép előtt

21 Katódsugárcső felépítése


Letölteni ppt "INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR"

Hasonló előadás


Google Hirdetések