Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes konfigurációk

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes konfigurációk"— Előadás másolata:

1 Számítógépes konfigurációk
Kurdi Gábor

2 A kijelzők

3 A képmegjelenítés szerint lehetnek:

4 Katódsugárcsöves: (CRT: Cathode Ray Tube) Egy elektronsugarat lőnek ki a képernyő fényporral (elektronok becsapódásakor világító anyag) bevont hátsó falára. Az elektronsugarak intenzitásának megváltoztatásával változtatható a fényerősség. Ilyen módon működnek a TV-k is. Szép képet ad, de nagyon nehéz.

5 Folyadékkristályos: (LCD: Liquide Crystal Display) Két üveglap között vékony folyadék kristályréteg található. Elektromos teret létrehozva a folyadékkristályok molekulái elfordulnak és nem engedik át a fényt így lehet betűket és rajzokat stb.. megjeleníteni. Az LCD- monitorok alacsonyabb energiafogyasztásúak, képük stabilabb és élesebb a katódsugárcsövesnél.

6 Gázplazmás: Bizonyos gázok (ionizált neon vagy argon) a bennük repülő elektronok hatására fényt sugároznak ki. Ezt zárják be két üveglap közé, melyek közül az egyikben függőleges a másikban vízszintes vezetékek vannak az üvegbe zárva. Ezek metszéspontjai határozzák meg azokat a képpontokat, amelyek a vezetékekben folyó áram hatására fény kisugárzására késztethetőek.

7 Alfa numerikus: Csak karakterek megjelenítésé re volt képes, éppen ezért kicsi volt a memóriaigén yük. A megjeleníten dő karakterek kódjából karaktergene rátor állította elő a karakter pontképét.

8 Grafikus: Karakterek és rajzok megjeleníté sére is képes. Képpontonk ént tárol ezért több memóriát igényel az előbbinél.

9 A színkezelés szerint megkülönböztetünk:
Monokróm (fekete-fehér ill. zöld, papírfehér) Háttérszín+1 szín megjelenítése. Színes : A vörös, zöld és kék keverésével színes képek, ábrák jeleníthetőek meg. Minden alapszínhez egy-egy elektronsugarat bocsátanak ki, amely egy fémlemez háromszögalakban elhelyezett apró lyukacskáin keresztülhaladva vörös, zöld vagy kék fényben felizzó foszforrétegre érkeznek. Ezek keverednek.

10 A felbontóképesség szerint megkülönböztetünk:
A felbontóképesség azt jelenti, hogy hány pontot képes a képernyőre kirajzolni (egy sorba, ill. egymás alá) Herkules 720*348 képpont monokróm, 1 szín CGA *200 képpont, 2 v 4 szín (Color Graphics Adapter) EGA *350 képpont,16 szín VGA *480 képpont, 256 szín (Video Graphics Array) SVGA *768 képpont 256 színt tud megjeleníteni. (Super VGA) XGA *1024 v. 1600*1200 képpont, 16 v. 64 millió színt tud megjeleníteni Különleges 1200*1024 képpont felbontás mellett, 4096 színt tud kezelni.

11 Jellemzők: A kép méretéhez a képátlót adják meg, hüvelykben (inch- ben). Általános a inch (1 inch=25,4 mm) képátló. A legjobb monitorok ún. LR (Low Radiation), azaz alacsony sugárzású monitorok. A készülékből kikerülő elektron és egyéb sugárzás eltéritésével megóvják a kezelőt azok kóros hatásoktól. Ennek hiányában a földelt monitorszűrök védenek a képernyő sugárzásától. A kép képpontokból áll össze. Minél több képpont alkotja a képet, annál részletgazdagabb lesz. A monitorok esetében beállítható, hogy milyen felbontással szeretnénk használni. Ez két eszközön múlik: a monitoron és a monitorvezérlő kártyán. Csak olyan felbontás állítható be amelyet mindkét eszköz támogat. Jellemző felbontások: 800* * * *1024.

12 A képpontok mérete mellett a kép minőségét a használt színek száma, azaz a színmélység is befolyásolja. Lehet 8,16,24,32 bites.(8bit=256 szín, 16bit=65 536 szín, 24bit=16,7 millió szín.) Ennyi szín jeleníthető meg egy időben. Fontos adat egy monitor használatakor, hogy másodpercenként hányszor rajzol újra teljes képet, hányszor frissíti a képernyőt. Ez a képfrissítési frekvencia. Az emberi szem számára 72 Hz-nél kisebb frekvencia hosszú távon fárasztó. A 85Hz-nél nagyobb érték beállítása a szem szempontjából optimális. Ma már nem ritka a 100Hz-es vagy annál nagyobb (pl.: 120, 140, 170, 200, 240 Hz-es) monitorok.

13 Megjelenítők struktúrája

14 Audiovox 7”-os LCD kijelző
Számtalan sok monitor kapható a boltokban, amivel multimédiás rendszerünket egészíthetjük ki. A monitorokat általában  a fejtámlába építve, vagy a műszerfalra szerelve használhatjuk. Ezek szimplán csak monitorok és a képmegjelenítésen felül semmi más funkciójuk nincsen. Az Audiovox esetében viszont ez másképp van. Adott ugyanis az LCM 972TS 7”-os fejtámlamonitor, amely a két zónás Audiovox készülékek esetében a hátsó zónát az utasok az érintőképernyőről vezérelhetik a vezető zavarása nélkül. Természetesen ezt a monitort univerzálisként is alkalmazhatjuk, de ekkor az érintővezérlés nem funkcionál.

15 IMAX 3 D Az IMAX 3D mozik függőlegesen és vízszintesen polarizált képeket vetítenek ki, amiket a kapott szemüveggel térhatású képként érzékelünk, mivel a szemüvegben lévő polárszűrők csak a megfelelő szemnek szánt képet engedik át. Ennek előnye, hogy teljesen színes képet láthatunk (szemben a piros-kék szemüveges technikával), hátránya viszont, hogy a szemüveg napszemüvegként is funkcionál (vagyis sötétít). A meghatározott irányú polarizáltság hátulütője, hogy ha elfordítjuk a fejünket, akkor nem látunk semmit.

16 IMAX 3 D mozivászon

17 IMAX 3 D

18 IMAX vetítőgép Az IMAX vetítőgépek a fényesebb vetített kép eléréséhez 20%- kal több ideig tartják nyitva a zárat, valamint a hagyományos izzónál (amiket találtam W-osak voltak) jóval erősebb, W-os izzóval rendelkeznek. Ez olyan forró és olyan fényes, mint a Nap felszíne, és szabad szemmel is látható lenne, ha a Holdon üzembe helyeznénk. Cserélni a nagy nyomás miatt pedig csak spéci védőöltözetben lehet.

19 Sony 3 D Bravia Néhány tv-technológia, például plazmatévék esetén a 3D szemüveg használata egyet jelent a világítás lekapcsolásával, illetve a függöny behúzásával ahhoz, hogy kellően fényes maradjon a tv képe. BRAVIA 3D tv esetén a kép fényerejének optimalizálása a LED-háttérfény fokozásával van megoldva. Gyakorlatilag a szoba bármilyen megvilágítása mellett nézheti a BRAVIA 3D tv által generált képet, akár ragyogó napfény esetén is, anélkül, hogy az élénk 3D kép minősége módosulna.

20 LG AMOLED áttetsző képernyő
electrolumineszcens

21 NIXIE cső és vákuum fluoreszcens kijelzők meghajtása

22 SONY HDTV A DLP projektorokat sokan általában nagy kontrasztarányuk miatt választják. A Sony ennek kíván alternatívát állítani a Cineza VPL-HS51 LCD vetítővel A DLP projektorokat sokan általában nagy kontrasztarányuk miatt választják. A Sony ennek kíván alternatívát állítani – egyelőre csak az Egyesült Államokban – a Cineza VPL-HS51 LCD vetítővel, mely :1-hez kontrasztaránnyal száll versenybe. Ez az érték, amit valószínűleg teljesen „ki-, illetve bekapcsolt” fehér fény (un. full On/Off) összevetésével nyernek, kiemelkedőnek mondható, mert hasonló mérési módszert követve DLP vetítővel sem értek el 5000:1 kontrasztaránynál jobbat. Ennek a jelentős kontrasztarány értéknek persze a gyakorlatban csak akkor van haszna, ha a vetített képről a helyiségbe visszaverődő és ott szétszóródó fény vagy más fényforrás nem rontja el a vetítővásznon megjelenő sötét képrészleteket.

23 Anaglif technika

24 Anaglif technika A domborzat érzékeltetésére a képernyőn az (ábrázoló geometria szemléltetésére régóta alkalmazott) anaglif technika is alkalmazható. Ennek lényege az, hogy a terepről két különböző néz pontból készült képet (mint egy sztereó légifényképpárt) a zöld, illetve a vörös árnyalataiban megfelelő elhelyezéssel egymásra vetítenek a képernyőn. A megfelelő anaglif (egyik "üvege" vörös, a másik zöld) szemüveggel nézve a képernyőt a szemlélőben a terep háromdimenzióban jelenik meg. A képernyőre vetített képek a DEM alapján generálhatók.

25 Hivatkozások: http://ebookz.hu/ebook.php?alkat=Monitorok

26 Köszönöm a figyelmet! Kurdi Gábor


Letölteni ppt "Számítógépes konfigurációk"

Hasonló előadás


Google Hirdetések