Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IKT: Információs és kommunikációs Technológiák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IKT: Információs és kommunikációs Technológiák"— Előadás másolata:

1 IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Az IKT hétköznapi veszélyei- kontra ergonomikus környezet és helyes magatartás IKT: Információs és kommunikációs Technológiák

2 Az IKT hétköznapi veszélyei
Az ergonómia az ember és a technikai eszközök optimális kapcsolatával foglalkozó tudomány és gyakorlat. Különösen fontos, hogy a gép ne károsítsa, ne zavarja az embert. Illeszkedjen a test a kéz méreteihez, mozgáshoz, illetve az ember érzékszerveihez. Az IKT vonatkozásában fontos az ember és a gép kommunikációja is. A grafikus operációs rendszerek az alkalmazások vizuális- manuális jelrendszere egy speciális „alkalmazói nyelvvé” fejlődött az elmúlt évben. Ha az ember- gép kapcsolat nem optimális: csökkenő teljesítmény, károsodás, betegségek.

3 2. A mobiltelefon Egyesek felvetették, hogy a mobiltelefon elektromágneses sugárzása bizonyos agydaganat rizikófaktora, de ez nem bizonyított.

4 3. A számítógépes munkahely veszélyei

5 A monitor és a világítás
Az ablak, a képernyő és a világítás viszonya- tükröződések elkerülése. Az erős napfény és a képernyő láthatósága. A monitor feltöltődése- porszemcsék hatása a szemre- szemfájás, könnyezés. A szem távolsága a képernyőtől- felbontás, képpontok mérete- megerőltetés. Védekezés: minőségi, legalább 17 colos katódsugárcsöves vagy korszerű LCD monitor és megfelelő elhelyezés, fényviszonyok. Távolság a monitortól: 60-70cm.

6 Munkaasztal, szék, billentyűzet és egér
Az asztal, a monitor és a szék mérete, elhelyezése kényelmetlen testtartása kényszerítheti a felhasználót( fájó hát és nyak, zsibbadás). A billentyűzet és az egér természetellenes testtartásra kényszerítheti a kart és a csuklót, az állandó gépelés erősen terheli az ujjakat. Védekezés:jól kiválasztott asztal a perifériáknak is, állítható, görgős fogószék, magassága jól beállítva( az alkar párhuzamos az asztal síkjával). Rendszeres pihenők, mozgás, torna, helyes testtartás, ergonomikus billentyűzet, optikai egér stb.

7 A gépház és a nyomtató A hűtőventilátor, ritkábban a winchester is bosszantóan zajos lehet, rezonálhat. Az állandó egyenletes zaj feszültté tehet. A lézernyomtató gőze egészségtelen. Védekezés: zajmentes ventilátorok beszerzése, gyakori szellőztetés.

8 4. Az alkalmazásokkal szembeni elvárások
A felhasználó felület a legkorszerűbb vizuális elemeket( ikonok, eszközök, ablakok, menük stb., az alkalmazói nyelvet) használja, áttekinthető, érthető és egyszerűen kezelhető stílusban. Intelligens. Felhasználóbarát kommunikáció a felhasználóval. Megbízható működés.

9 5. Számítógépes játékok- függőség kialakulása
A számítógépes játékok világa gyorsan fejlődő, egyre érdekesebb, izgalmasabb é az egyre nagyobb teljesítményű számítógépeknek, videokártyáknak köszönhetően egyre valóságosabb( lásd pl. a virtuális valóságot) A rendszeresen sok ideig játszó emberekben függőség alakul ki- játékszenvedély Elhanyagolják a tanulást vagy a munkát. Hasonló hatás mutatkozhat az internetböngészés, csetelés stb. Védekezés: iskolai nevelés, szülői odafigyelés, önkontroll!

10 6.Számítógépes bűnözés Bár nagyságrendekkel kevesebb fiatalt érint, mint az előbbi veszélyek. Létezik jogosulatlan adathasználat, elektronikus betörés, víruskészítés.

11 Készítette: Gajda Mihály
MF08-M1


Letölteni ppt "IKT: Információs és kommunikációs Technológiák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések