Beszédészlelés fejlesztése óvodáskorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

GYERMEKDALOK KICSIKNEK
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A gyermekek nyelvelsajátítása
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A „HANGOK TANÁTÓL” A BESZÉDTECHNOLÓGIÁIG
A FEJLŐDÉSI DISZFÁZIA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI ISKOLÁSKORBAN
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
Új utak és lehetőségek a középiskolások
A beszéd.
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A mássalhangzótörvények
Diszlexia veszélyeztetettség jelei az óvodában
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben
Speciális tanulási nehézségek
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Zavarok a nyelvelsajátításban, nyelvfejlődésben
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
Fejlesztő munka I. félév. Fejlesztést végző pedagógusok: 4 fő ( 2 fő logopédus, 1 fő tanító / nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, 1 fő tanító/
Lehetőségek a tanulási problémák korai felismerésében és megelőzésében
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Játékház Képes olvasókönyv I.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Készítette: Ábelné Pintér Éva
A DIFER használata.
Integráló iskolák a közoktatásban
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Meixner Ildikó: Játékház Képes olvasókönyv I.
Az iskoláskor küszöbén
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Alma a fán – az iskola nyitott világa Dr. Laczkó Mária
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye
AZ AFÁZIÁK TIPOLÓGIAI OSZTÁLYOZÁSA
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
„Kincsem a szókincsem” játékos szókincsfejlesztés
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
Gyermekek hallási magatartási indexe KorZajkibocsájtók (közelítő SPL) (dB) Várt válaszok 0-6 hét50-70 Szem tágra nyitása, pislogás, megmoccanás vagy Alvásból.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
3 éves gyermekek szűrése, ellátása
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A szakiskola jelene és jövője
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
A mássalhangzótörvények
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
A nyelv és beszéd fejlődése
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Beszédészlelés fejlesztése óvodáskorban Rövid áttekintés és ötletek a foglalkozásokhoz Készítette: Somogyi-Perger Zita

Beszédészlelés - meghatározás Ép hallás mellett: A beszédhangok, hangkapcsolatok és hangsorok felismerése anélkül, hogy a jelentés segítené a hallottak feldolgozását. A beszédészlelés során azonosítjuk: különböző beszédhangokat, szótagokat, szótagok kapcsolódásait, ill. sorozatát. A beszédészlelés alapszintjei: fonológiai akusztikai fonetikai

beszédhang-megkülönböztetés. Részfolyamatai: szeriális, transzformációs, vizuális, ritmusészlelés, beszédhang-megkülönböztetés.  Beszédészlelés Beszédmegértés  A szavak jelentésének feldolgozásával kezdődik, ezt a mondatok, szöveg megértése, értelmezése követi. A beszédmegértés a jelentések és az összefüggések felismerését is jelenti.

Okok (rizikótényezők) koraszülöttség, szülési sérülés, gőgicsélés, gagyogás hiánya, késői indulása, 2 éves kor után induló beszéd és/vagy lassú beszédfejlődés, beszédhiba, hallássérülés, hosszantartó hurutos állapot, gyakori fülgyulladások, öröklés (családban beszéddel, nyelvvel kapcsolatos probléma), a beszédfejlődést nem megfelelően befolyásoló (családi) környezet.

Tünetek: megkésve induló és lassúbb a beszédfejlődés, a gyermek nem figyel, “rosszalkodik”, mást csinál, mint amit kellene, túl játékos, éretlen, vagy éppen visszahúzódó, sokszor nem, vagy rosszul reagál, ha szólunk hozzá, gyakran visszakérdez, kérdésekre nem adekvát választ ad, gyakran mondja, hogy “nem hallottam”, vagy “félrehall” szavakat (pl. baba helyett papát hall), feladatok teljesítésekor bizonytalan, valamilyen beszédhibája van,

szegényes a szókincse, nem jutnak eszébe szavak, új szavakat nehezen tanul, diszgrammatizmus jellemzi (rosszul ragoz pl.) hangsorokat, szavakat nehezen ismétel meg, beszédhangokat hallás alapján nem tud megkülönböztetni, nem tud szótagolni (tapssal, kopogással pl.), nehezen tanul verseket, mondókákat, kialakulatlan a  kéz-dominanciája és  rossz a téri tájékozódása, mert ezek fejlődése hat a beszédre is!

A beszédészlelés zavara hatással van:  artikulációra  szókincs alakulására  nyelvtani szabályszerűségek felismerésére 

Mindezek miatt az alábbi következményekkel jár:  szegényes szókincs  írott nyelv elsajátításának nehézsége (olvasás- és írászavar)   helyesírási nehézségek  idegennyelv-tanulási problémák  memoriter (kívülről tanulás) nehézsége

Beszédészlelés fejlesztése Fontos! Beszédészlelési zavar (nem pedig gyengeség) esetén csak logopédus irányítása mellett! A foglalkozásokat mindig a diagnosztikának (GMP) kell megelőznie, ennek ismeretében tervezhetjük a fejlesztést. 6-12 hónap elteltével kontroll diagnosztikai tesztelés következik. A fejlesztés egyik legközvetlenebb és leghatásosabb módja a mindennapokba iktatható játékos beszélgetések. Tegyük partnerré a szülőt is! Ha otthon is folytatódik a gyakorlás, úgy még hatékonyabb.

A beszédészlelés fejlesztéséhez I. Szóismétlés: kezdetben jól ismert szavak ismételtetése, majd ritkábban használatosak, szóismétlés súgás alapján. Hangsor-ismétlés: értelmetlen hangsorokat vagy a gyermek számára jelentéssel nem bíró, idegen szavakat mondjunk. Szógyűjtések: a gyermekkel közösen gyűjtsünk rövid, egy szótagú és nagyon hosszú szavakat is. Gyűjthetünk olyan szavakat, amelyeknek valamilyen kapcsolatuk van egymással, iskolához, lakáshoz, szülők munkájához, tantárgyakhoz stb. köthetők. Azonos főfogalom alá tartozó szavak gyűjtése, gyümölcsök, virágok, járművek, rokonság stb. Olyan szavak gyűjtése, amelyeknek az első hangja vagy az első szótagja azonos: sü-, te-, ka- stb. Felsősöknek nehezíthetjük, hogy előre meghatározott szófajú szavakat kereshetnek csak (igéket, főneveket).

A beszédészlelés fejlesztéséhez II. Szólánc: többen játszhatják, az első mond egy szót, a következő megismétli, és hozzátesz egy újabbat, a következő már három szót mond: mese, mese-gyűrű, mese-gyűrű-ház... Minden új szó az előző utolsó hangjával kezdődjön: bogár-rémes-síp-pici... Hangtalálás, hangkeresés: hangok kihallása a szavakból. Hallod-e az adott hangot, és hol hallod a szóban? Hangidőtartamok: magánhangzók és mássalhangzók röviden és hosszan ejtésének gyakorlása, érzékeltetése. Zöngés-zöngétlen differenciálás: a gégére tett kézfejjel érzékeltessük a hangok zöngésségét, majd próbáljuk felismertetni vele.

A beszédészlelés fejlesztéséhez III. Szótagolás: szavak szótagoltatása, majd legyünk kisrobotok, beszéljünk folyamatosan szótagolva. Hangokból szóalkotás: hangonként ejtem ki a szót, mire gondoltam? Később a gyermek bontsa a szavakat hangokra. Hangutánzás: állathangok, közlekedési eszközök, természet hangjai stb. Memória fejlesztése (látási, hallási, tapintási, motoros, pl. mozdulatsorokra emlékezés) Közös éneklés Mondókák, versikék

Irodalom: Dr. Gósy Mária: A beszédészlelés és a beszédmegértés fejlesztése óvodásoknak, Nikol GMK, Budapest, 2000 Dr. Gósy Mária: A beszédészlelés és a beszédmegértés fejlesztése (szóban, írásban) iskolásoknak. Nikol GMK, Budapest, 1994 Gósy Mária – Imre Angéla: Beszédpercepciós fejlesztő modulok. Nikol GMK, Budapest, 2007 Kuhn Gabriella - Gyarmathy Éva (2004): A beszédészlelés fejlesztése óvodásoknál és kisiskolásoknál. In: Iskolapszichológia 2004. 20. sz. Budapest, ELTE PPK Tanárképzési és -továbbképzési Központ Salné Lengyel Mária (szerk.): Logopédia. Országos Közoktatási Intézet, Budapest, 2004