Fenntarthatóság, környezettudatosság
Fenntarthatóság a közösségépítésben
A környezeti fenntarthatóság fő céljai Természetes térszerkezet megőrzése Természeti erőforrások megőrzése Jó környezet- és egészség állapot megőrzése (károsodások elkerülése) Közösségek megőrzése (társadalmi felelősségvállalás)
A környezeti fenntarthatóság érdekében vállalható lehetséges lépések Fenntarthatósági terv készítése és megvalósítása Fenntarthatóságért felelős munkatárs kinevezése Fenntarthatósággal kapcsolatos képzések és ismeretterjesztés a munkatársaknak és célcsoportoknak Környezettudatos beszerzések (alacsony energiafelhasználású eszközök, újratölthető elemek/patronok stb.) Energiafelhasználás csökkentése Újra-papír használata Hulladék mennyiségének csökkentése
Környezettudatos körülmények hulladékminimalizálás szelektív hulladékgyűjtés energiatakarékosság egészséget kímélő foglalkoztatás és foglalkozás (világítás, monitor kiválasztás, zöld növények, szellőzés stb.) egészséges táplálkozás pihenéshez szükséges zöldfelület újrahasznosított papír használata kerékpártároló
Környezetbarát közlekedés Környezettudatosan megközelíthető helyszínek legyenek Környezettudatos megközelíthetőség: gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedéssel, és ha mindez nehezen megoldható, akkor legalább telekocsival Kerékpárutak, kerékpártárolók fejlesztése Nagyvárosokban a P+R parkolók fejlesztése (Park and Ride = Parkolj le és Utazz tovább (tömegközlekedéssel)) Megjegyzés: azonos útvonalon a közúti tömegközlekedés fejlesztése ne rontsa a vasúti tömegközlekedés gazdaságosságát (fennmaradásának biztonságát)
Gépkocsi használat csökkentése az egyéni személyautó közlekedés rovására a tömegközlekedés részaránya növekedjen a gépkocsipark növelése helyett az alternatív megoldások, pl. távérzékelés, távfelügyelet, távmunka terjedjenek „céges” gépkocsipark csökkenése
Egészséges élelmiszerek az étkezésben és étkeztetésben tartósítószer mentes, természetes színezéket tartalmazó, természetes összetevőkből álló élelmiszereket választ, vitaminmegőrző főzési technikákat választ beszerzés nagy részben helyi piacról történik, friss zöldségek, gyümölcsök és hús megvételével az élelmiszerek minél nagyobb aránya egészséges, vagy helyi eredetű, vagy bio-élelmiszer
www.nmi.hu