Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ESÉLYEGYENLŐSÉGI ÉS KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI KÉPZÉS Szent István Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ESÉLYEGYENLŐSÉGI ÉS KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI KÉPZÉS Szent István Egyetem."— Előadás másolata:

1 ESÉLYEGYENLŐSÉGI ÉS KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI KÉPZÉS Szent István Egyetem

2 ALAPFOGALMAK Az esélyegyenlőség fogalma az esélyegyenlőség elsősorban az egyenlő hozzáférés azonos módon való biztosítását (más szóval az egyenlő bánásmódot) jelenti. Így lehet megelőzni, hogy embercsoportok kirekesztődjenek a különböző lehetőségekhez való hozzáférésből. „ 2003. évi CXXV. Törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 1 1 Az Országgyűlés elismerve minden ember jogát ahhoz, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, azon szándékától vezérelve, hogy hatékony jogvédelmet biztosítson a hátrányos megkülönböztetést elszenvedők számára, kinyilvánítva azt, hogy az esélyegyenlőség és a társadalmi felzárkózás előmozdítása elsősorban állami kötelezettség, tekintettel az Alaptörvény II. és XV. cikkére, valamint a Köztársaság nemzetközi kötelezettségeire és az európai közösségi jog vívmányaira”

3 ALAPFOGALMAK Diszkrimináció: modern használatban ez olyan megkülönböztető bánásmód (cselekedet, tevékenység, kijelentés, elmulasztott tett, viselkedés), mely az egyén (személy) vagy a csoport esélyegyenlőségére hat. A hatása lehet negatív vagy pozitív, módszere pedig nyílt vagy burkolt.

4 ALAPFOGALMAK Hátrányos megkülönböztetés „8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt neme; faji hovatartozása; bőrszíne; nemzetisége; nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása; anyanyelve; fogyatékossága; egészségi állapota; vallási vagy világnézeti meggyőződése; politikai vagy más véleménye; családi állapota; anyasága (terhessége) vagy apasága; szexuális irányultsága; nemi identitása; életkora; társadalmi származása; vagyoni helyzete; foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama; érdekképviselethez való tartozása; egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője (a továbbiakban együtt: tulajdonsága) miatt részesül más, összehasonlítható helyzetben levő személyhez vagy csoporthoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban”.

5 AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK JÓ GYAKORLATAI A MUNKAHELYEN

6 ISMERETEK, TUDNIVALÓK A KÖTELEZŐ CÉLCSOPORTOKRÓL idősek, kisgyermekes munkavállalók fogyatékkal élők roma származású munkavállalók

7 Az emberiség, az egyes emberek és társadalmak közvetlenül vagy a gazdaság révén - szükségleteik kielégítése érdekében - természetes környezetükből veszik el azokat a javakat, amelyeket a földi rendszer létezése óta felhalmozott. A fenntarthatóság biztosítása azt kívánja tőlünk, hogy a jelen és jövő generációk létfeltételeihez szükséges természeti és épített környezet minőségét, értékeit megőrizzük. Ettől a rendszertől az ember annyit és olyan körülmények között vehet el, hogy ne sértse saját létkielégítésének jövőbeli esélyeit. (Útmutató a fenntartható fejlődés érvényesítéséhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjai keretében kiírt pályázatokhoz, 2008. február)

8 Az első „hivatalos” fenntartható fejlődés definíciót az 1984-ben megalakult ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága (Brundtland Bizottság) tette közzé az 1987-ben megjelent Közös jövőnk (Our Common Future) c. jelentésben. „A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit a saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől.”

9 Forrás: GIDDINGS et al 2002, FLEISCHER 2007, PODMANICZKY (2008)

10 GYENGE ÉS ERŐS FENNTARTHATÓSÁG Forrás: Mozsgai (2011)

11 A Tanács 1083/2006/EK Rendelete az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról (továbbiakban: Általános Rendelkezések) a támogatások egyik horizontális alapelveként (17. cikk) határozta meg a fenntartható fejlődés biztosítását. „Az alapok célkitűzéseit a fenntartható fejlődés keretében, valamint a környezet védelme és állapotának javítása céljának a Közösség általi előmozdítása keretében kell megvalósítani, a Szerződés 6. cikkében megállapítottak szerint.” MIT JELENT A „FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS” MINT HORIZONTÁLIS ELV?

12 A támogatási források felhasználása során a horizontális elvnek abban az esetben is meg kell felelni, ha azokat a támogatások céljai közvetlenül nem tartalmazzák. A pályázónak ennek alapján tehát figyelmet kell fordítania a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás biztosítására, függetlenül attól, hogy az a pályázat célkitűzései közt megjelenik-e vagy sem! Az Útmutató ezen elvárásnak való megfelelésben segíti a pályázót. MIT JELENT A „FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS” MINT HORIZONTÁLIS ELV?

13 HORIZONTÁLIS ELVEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Az 1083/2006/EK rendelet a támogatások alapelveként határozza meg az esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés biztosítását. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében csak olyan projekt támogatható, amely teljesíti az alábbiakban előírt feltételeket, és ezzel hozzájárul az esélyegyenlőség és fenntartható fejlődés biztosításához. KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG B1/2. melléklet Útmutató Projekt adatlap kitöltéséhez

14 A környezetvédelem vonatkozásában a projekttel kapcsolatos minimum követelmény, hogy a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja a környezeti állapotokra. További elvárás, hogy a projekt ösztönözze, javítsa a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználását. KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG B1/2. melléklet Útmutató Projekt adatlap kitöltéséhez

15 Környezeti fenntarthatósági szempontok Mérték- egység Pályázat benyújtásakor érvényes érték Projekt befejezésekor tervezett érték Projektfenntartás végén tervezett érték 1. Fenntarthatósággal kapcsolatos tudásmegosztáson részt vett munkavállalók aránya fő/ összlétszám 2. A projekt kiterjed a környezet, fenntarthatósági ismeretek bővítéséreI/N 3. A tudásmegosztás (képzések, műhelyek, konferenciák, megbeszélések stb.) választott körülményei környezettudatosságot tükröznek I/NNII 4. Környezeti szempontokat alkalmaz az eszközök, termékek, alapanyagok, szolgáltatások beszerzésénél I/NNII 5. Újrahasznosított papír használat bevezetése és/vagy növelése az irodai és nyomdai munkák során I/N 6. Partnerei vagy társadalmi környezete számára szervezett környezettudatos vagy fenntarthatóság tanulásával kapcsolatos akciók, események száma db011 Környezeti fenntarthatóság kötelező szempontja: - Környezeti szempontokat alkalmaz az eszközök, termékek, alapanyagok, szolgáltatások beszerzésénél. KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SZEMPONTOK

16 A tudásmegosztásra irányuló vagy azt tartalmazó projektek, tevékenységek tervezése és megvalósítása során annak helye és módja tekintetében is gondoskodnak: - a hulladékminimalizálásról, - a helyszínül választott intézményben a szelektív hulladékgyűjtésről, - az energiatakarékosságról, - egészséget kímélő foglalkoztatásról (világítás, monitor kiválasztás, zöld növények, szellőzés stb.), - egészséges táplálkozásról, - pihenéshez szükséges zöldfelületről, - a kiadványok, oktatási, képzési stb. anyagok - újrahasznosított papírra nyomtatásáról és - a kerékpártárolásról. A TUDÁSMEGOSZTÁS VÁLASZTOTT KÖRÜLMÉNYEI KÖRNYEZETTUDATOSSÁGOT TÜKRÖZNEK

17 A szempont egy része szorosan kapcsolódik a zöld beszerzéshez, és a szolgáltatás vásárlás során érvényesíthető, míg másik részük a közösségi helyek tervezésekor érvényesíthető szempont. Feltételek / ellenőrzés: A vállalás értelmében a projekthez kapcsolódó összes tájékoztatási, egyeztetési, oktatási tevékenységének körülményei a felsoroltak közül legalább négynek megfelelnek, és a választás környezetkímélő szempontjait tudatosítják az érintettekben (résztvevők, szervezők, képzők, szolgáltatók). Az ellenőrzés alapjai tervdokumentációk, vonatkozó számlák, beszerzési dokumentációk, tájékoztatók stb. A TUDÁSMEGOSZTÁS VÁLASZTOTT KÖRÜLMÉNYEI KÖRNYEZETTUDATOSSÁGOT TÜKRÖZNEK

18 Környezeti szempontból előnyösebb eszköz, termék, alapanyag (továbbiakban: eszköz): azon eszköz, amely erre irányuló védjeggyel rendelkezik, vagy olyan eszköz, szolgáltatás, amelynek előnyös környezeti tulajdonságai a termékismertetőből vagy a szerződési, vagy a szállítási feltételekből egyértelműen megállapíthatók. Ajánlatkérés esetén a szempontot megjelenítheti a beszerzés tárgyában, részletes leírásában, a beszállítótól elvárt követelmények között (pl. alkalmassági feltétel), a szerződés feltételeiben, vagy a kiválasztásban. (Amennyiben csak papírigényénél érvényesíti a környezeti szempontot, akkor zöld beszerzési gyakorlatát ne itt, hanem a 32. szempontnál értékelje.)

19 A TUDÁSMEGOSZTÁS VÁLASZTOTT KÖRÜLMÉNYEI KÖRNYEZETTUDATOSSÁGOT TÜKRÖZNEK Feltételek / ellenőrzés: A vállalás azt jelenti, hogy a projekthez kapcsolódó összes beszerzésben értelmezi a környezetvédelmi szempontok (1. természeti erőforrások megőrzése, beleértve anyagtakarékosság, energiatakarékosság, és megújuló erőforrások használata azok megújulási kapacitásán belül; 2. természetes térszerkezet megőrzése; 3. károsodások elkerülése) mindegyikét az ajánlatkérés tárgya, részletes leírása, a beszállítótól elvárt követelmények, a kiválasztás, és a szerződés feltételei körében; ÉS az ajánlatkérés minél több, de legalább egy szakaszában, vagy a dokumentációban valamelyik környezetvédelmi szempontot adekvát, de egyértelműen azonosítható formában alkalmazza, valamint a beszerzés környezetkímélő szempontjait tudatosítja az érintettekben (munkavállalók, beszállítók, partnerek, célcsoport stb.). Igazolása: pályázati/közbeszerzési felhívás, vagy beszerzési dokumentációk és/vagy belső szabályozó dokumentum, termék, alapanyag ismertetők, szerződések vonatkozó részei alapján.

20 KÖRNYEZETTUDATOS VAGY FENNTARTHATÓSÁG TANULÁSÁVAL KAPCSOLATOS AKCIÓK, ESEMÉNYEK A pályázó vállalja, hogy szervezete profiljához illeszkedően vagy egyéb területen a társadalom számára környezettudatos vagy fenntarthatóság tanulásával kapcsolatos akciókat, képzést, eseményeket, programot szervez. A szempont vállalásakor az évente vállalt akciók, események számát kell megadni. Környezettudatos vagy fenntarthatóság tanulásával kapcsolatos akció lehet pl. veszélyes hulladékgyűjtés, egészséges lakókörnyezet ünnep, ingyenes vagy kedvezményes mérések, nyílt nap környezeti tartalommal stb.

21 KÖRNYEZETTUDATOS VAGY FENNTARTHATÓSÁG TANULÁSÁVAL KAPCSOLATOS AKCIÓK, ESEMÉNYEK Ellenőrzése: Meghívók, helyi újság felhívásai, egyéb dokumentumok (pl. fotók, cikkek), számlák. A vállalás elfogadásához a mutató benyújtáskori értékének növelése, és a támogatási szerződés aláírásától legalább évente 1 megoldás vállalása szükséges.

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ESÉLYEGYENLŐSÉGI ÉS KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI KÉPZÉS Szent István Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések