Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME 2005. november 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

A gazdaság és az oktatás együttműködése
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Technical University of Budapest
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Moson Péter, BME, Matematika Intézet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Tájékoztató a szakmai gyakorlatról
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Biomérnök alapszak (BSc)
Bemutatkozik a Georgikon
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
Technical University of Budapest
Ráckeve, Matemetika oktatás mérnök és informatikus képzésekben 1 Dunaújvárosi Főiskola
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
Perjésiné Hámori Ildikó
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Szakkollégiumi Műhelymunka: Helyzetkép a szakkollégiumi tehetséggondozásról Benkó Marcell - Széchenyi István Szakkollégium / Szakkollégiumok Egyeztető.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Informatikai szakok duális oktatása a Miskolci Egyetemen 2015.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY I EGYETEM MŰSZAKI MENEDZSER SZAK KIG Pályaválasztási Napok Papp Gabriella (KIG )
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar rt itt a helye! Korszerű és innovatív mérnökképzés! „Hallgatóvá fogadom”
A probléma forrása! általános iskola
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Élelmiszertudományi Kar Szakmai Konzultáció október 25.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Mérnökinformatikus szak
Készítette: Szabó Tamás
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Mondanivalóm tömören Alapképzés  főiskolai képzés Nemcsak a kétciklusú képzés bevezetése miatt van szükség változtatásokra az oktatásunkban Az alapképzésben különböző céllal résztvevőket részben különböző módon kell oktatni A jelenleginél kedvezőbb hallgató/oktató arány kell a műszaki felsőoktatásban Az új felsőoktatási rendszer sikere a társadalmi elfogadottságtól függ

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Mi kell a sikeres képzéshez? kiváló oktatógárda, jó hallgatók, megfelelő infrastruktúra.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Feltételek a Műegyetemen kiváló oktatógárda: OK jó hallgatók: OK infrastruktúra: OK Mi okozza a nehézséget?

Terhelésváltozás a BME-n Hallgató (csak nappali) /főállású oktató a BME-n forrás: BME Oktatási Igazgatóság TU Delft, 2002

A Bolognai Folyamat hatása november 17 A magyar lakosság születési év szerinti eloszlása 2004 január 1-én

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Változás a felsőoktatásban Európai Felsőoktatási Térség Bolognai Folyamat

A Bolognai Folyamat hatása november 17 A kétciklusú képzés bevezetésének előzményei Európában Magna Charta Universitatum

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Magna Charta Universitatum „ … ennek az ezredévnek végén az emberiség jövője nagymértékben függ a kulturális, tudományos és műszaki fejlődéstől; …” „ … az ismeretek fiatalok közötti terjesztésén keresztül az egyetemeknek ma már a társadalom egészét kell szolgálniuk; …”

A Bolognai Folyamat hatása november 17 A kétciklusú képzés bevezetésének előzményei Európában Magna Charta Universitatum Bolognai Nyilatkozat Berlini Nyilatkozat Magyarországon Nemzeti Bologna Bizottság szakmai egyeztetések, a gazdasági szféra szakértőinek bevonásával

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Milyen ismeretanyaggal rendelkező mérnökökre van szüksége Európának és Magyarországnak a XXI. században - a gazdasági szakemberek szerint? megalapozott tudás (jó minőségű képzés eredményeként), probléma megoldási készség, önálló tanulásra való készség, kommunikációs-, jogi-, pénzügyi-, menedzsment ismeretek, nyelvtudás.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Eltérő igények nagyvállalat - kisvállalat, kutató - gyártó - kereskedő cég, multinacionális cég - hazai cég, közszféra - versenyszféra,... Az eltérő igények kezelése: önálló és kiscsoportos hallgatói munka.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Az önálló hallgatói munka valódi szakmai feladatok (kapcsolat a gazdasági szférával), típusok: (kutatás), fejlesztés, tervezés, megvalósítás, a hallgató bevonása már a specifikációs fázisba, dokumentáció. Konzultáció ehhez is kell!

A Bolognai Folyamat hatása november 17 A főiskolai és egyetemi képzés

A Bolognai Folyamat hatása november 17 A főiskolai és egyetemi mérnökképzés gyakorlat elmélet főiskola egyetem első 3 év

A Bolognai Folyamat hatása november 17 BME javaslata a BSc és az MSc képzés kereteire

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Milyen változást hoz a kétciklusú képzés? Az első ciklusban: szakon belüli specializáció csökken, nagyobb súlyt kap az ismeretek alkalmazása (nem egyszerűen a több gyakorlat), gyakorlat + labor: min. 60 kredit, a „felhasználók” igényeinek jobb kiszolgálása.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 BSc szakok a magyar műszaki felsőoktatásban anyag-, fa- és könnyűipari mérnöki bio-, környezet- és vegyészmérnöki építőmérnöki és műszaki földtudományi építészmérnöki, ipari termék- és formatervezői gépész-, közlekedés-, mechatronikai mérnöki had- és biztonságtechnikai mérnöki villamos- és energetikai mérnöki műszaki menedzser, műszaki oktató mérnök informatikus (a Műegyetemen is indítani tervezett szakok)

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Külföldi példák a hallgatók aktivizálására: PBL, DCL

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Oktatási módszerek forrás: IMSA Center for Problem-Based Learning

A Bolognai Folyamat hatása november 17 A gazdasági szféra bevonása a mérnökképzésbe önálló laboratórium, projekt feladat kredit = hallgatói munkaóra, diplomamunka 15 kredit = 450 hallgatói munkaóra, jelentős kiméret, lehetőség a személyre szabásra.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Konklúziók I. a korosztály 40 %-ának másféle oktatás kell, mint a korosztály 5 %-nak, „olcsó” oktatás az első 2 évben, szűrés az alapképzés lezárásánál, felsőbb években növelni kell az oktató/hallgató arányt, folyamatos tanulásra ösztönözzük a hallgatókat,

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Konklúziók II. a kétciklusú képzés jobban illeszkedik a munkaerő igényekhez, a tantervekben növekedjen az önálló munka, a csoport munka és a kommunikációs készség javítását célzó ismeretek aránya, elitképzés lehetséges – az MSc-re való felkészítés miatt szükséges is – a tömegképzésen belül.

A Bolognai Folyamat hatása november 17 Köszönöm a figyelmet!