Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A probléma forrása! általános iskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A probléma forrása! általános iskola"— Előadás másolata:

1 A probléma forrása! általános iskola
Felkészült tanári kar. Hivatástudat Nemzet Napszámosa Régi bevált módszerek Írni, olvasni, számolni megtanítottak. A továbbtanulási döntésben a tanárok maximálisan segítettek, amit a szülők el is fogadtak. A tanári kar kontraszelekciós kiválasztódása. Az iskola már csak munkahely. Folyamatosan változó tantervek. szókép olvasás 4, 6, 8 osztályos gimnáziumok új tankönyvek tele hibával Megfélemlített és meg nem védett tanárok. A gyerekek úgy mennek iskolába, mint a málhás ló. A sok színes könyvből sem tudják megtanulni az 1x1-t. Írni, olvasni, számolni nem tudnak.

2 A probléma forrása! középiskola
Csak az ment középiskolába akinek a tanárok ajánlották. Már ekkor tisztában voltak azzal, hogy milyen nehéz az egyetemekre bekerülni. A pedagógus szabadsága csak a módszertanra vonatkozott, a tananyag mennyiségére nem. A középiskola megítélése az egyetemre felvett hallgatók számától függött. Mindenki a középiskolába törekszik, hogy egyetemet végezhessen. Tisztában vannak vele, hogy milyen könnyű sok egyetemre bekerülni és elvégezni. A pedagógus eldönti, hogy mit tanít. A megítélés mai is ez, csak nincs felvételi. Ma azt kellene mérni, hogy hányan végeznek a hivatalos tantervi idő alatt.

3 A probléma forrása! egyetem
Volt felvételi; 90 % alatt nem lehetett bekerülni. Jól megalapozott középiskolai tudás. Szigorú követelmények; szigorlatok. Egy év ismétlési lehetőség. Az oktatók zöme egyéniség volt, ipari gyakorlattal és kapcsolatokkal. Nem csak a tudományos fokozat számított. Az oktatók zöme doktori cím nélkül is kiváló oktató, kutató és ipari szakember volt. Nincs felvételi! Kettes általános érettségivel be lehet kerülni. Akinek gyereke van plusz pontokat kap. Az oktatás feldarabolása (BSC és MSC) szétrombolta a tanulási folyamatot. Nincs elkötelezettség, szakma-szeretet. Nem tanulni kell, hanem krediteket szerezni. Elégséges már 40%-tól. Csak írásbeli vizsga van. Nincs beszédkészség. Ha nem végeznek az egyetemnek vissza kell fizetni a fejkvótát. Oktatók zömének nincs ipari gyakorlata, fogalmuk sincs mire van szükség az iparban. Az oktatók cikkek írásával foglalkoznak, miközben nincs kutatás. Jegyzetet nem írnak. A PHD a fontos nem az oktatói teljesítmény. PowerPoint előadások zajlanak. Oktató csak az lehessen, akinek van készsége az oktatáshoz. Minden faluban egyetem van. Devalválódnak az értékek. Mit ér ma egy mérnök?

4 Óraszámok Matematika Ábrázoló geometria Géprajz Technológia Mechanika
szig. 2+2

5 Mit tegyünk? Fogjunk össze és hallassuk szavunkat!
Fogalmazzuk meg az ipar elvárásait a kezdő mérnökökkel szemben. - BSC szakon végzett végzett mérnökök esetében - MSC szakon végzett végzett mérnökök esetében Mit tudjon a végzett mérnök : A rajztechnikáról A technológiai folyamatról A járművekről A gépelemekről A tervezésről A szilárdsági számításokról

6 Mit tegyünk? Valamelyik egyetem keretén belül indítsunk „jármű-felépítményező” szakot kb. 30 fővel. Legyen felvételi. A 85% fölött teljesítő diákok vehetnek rész az oktatásban. Az elégséges elérése legalább 60%-os teljesítést követeljen meg. Tevékenyen vegyünk részt a tanterve kidolgozásában. Legyen fontos része az oktatásnak a gyakorlat is. Az 5 éves képzés minden félévében – a diplomatervezési félévet kivéve – az alábbi képzési struktúrát látnám célszerűnek: 14 hét szorgalmi időszak + 4 hét vizsgaidőszak + 4 hét kötelező gyakorlat, termelő üzemben. Az oktatás támogatásába vonjunk be minél több olyan céget, akik a felépítménygyártás területén tevékenykednek. Ezek nem csak magyar cégek lehetnek. Pl. autódaruval, kosaras személyemelőkkel, billenő platós felépítménnyel, … foglalkozók. Ha a fentiek megvalósulnak: Teremtsünk lehetőséget arra, hogy a V4-ek vagy más országok is küldhessenek hallgatókat erre a képzésre. Az oktatás legyen magyar nyelvű. Mindebből, ha jól csináljuk, kinőhet egy nemzetközileg elismert, keresett diplomát adó intézmény is.

7 Mit tegyünk? Hozzunk létre „ jármű fejlesztő, kutató és vizsgáló” intézetet és ennek keretén belül akár posztgraduális képzés keretén belül indítsuk el az oktatást.


Letölteni ppt "A probléma forrása! általános iskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések