3. Tétel – Az országos gerinchálózat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hálózati készülékek.
Advertisements

Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Optikai kábel.
Hálózati ismeretek.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Készítette: Fülöp Roland
Számítógépes hálózatok
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
KRONE elemek a struktúrált hálózatokban
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Védelmi Alapkapcsolások
A Blown-up rendszer Biczók Gergely Rónai Miklós Aurél BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Turányi Zoltán Richárd Ericsson Traffic Lab Valkó.
Készítette: Vasvári Zoltán
Mekkora lehet egy hálózat?
A CONNECT és az Autópálya
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Összetett anyagok (KOMPOZITOK).
HÁLÓZATOK.
Ásvány-és kőzettan Szilikátok
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
12. tétel Juhász András 14.b.
A Hálózatok csoportosítása…
Készítette: Heinczinger Zorán 14/B
Adatábrázolás, algoritmusok
Optikai szálak Nagy Szilvia.
A városi tömegközlekedés III.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
Hálózati eszközök.
21. Távközlő Hálózatok előadás
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Fogyasztók az áramkörben
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Az internet.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Az Agel hálózata Néhány ábra segítségével a következőkben szeretnénk szemléltetni, hogyan épül fel a hálózat az Agelben. Az esetleges.
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Számítógép hálózatok.
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Kötésfajták és megvalósításai
9. tétel Horváth Imre 14. b.
Rézkábelek 12. tétel.
Biztonság kábelek nélkül Magyar Dénes május 19.
A számítógépes hálózatok
Fájlcsere: Technikai megoldások
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Hálózati alapismeretek
Előadás másolata:

3. Tétel – Az országos gerinchálózat Készítette: Herczeg Ádám 3. Tétel – Az országos gerinchálózat

A gerinchálózat A gerinchálózat a szolgáltatás-hozzáférési pontok, az átviteli utak és az ezek összekapcsolását végző kapcsoló berendezések összessége. A gerinchálózat belföldi része az országos gerinchálózat, amely nemzetközi közi központban csatlakozik a nemzetközi hálózathoz

Hálózati síkok Magyarország helyközi tranzithálózata kétszintű. A felső szintet 9 szekunder központ és a nemzetközi központok alkotják. Ezt a szintet szövevényes hálózat köti össze, mindegyik központ mindegyikkel a gerinchálózaton keresztül összeköttetésben van.

A második szintet a primer központok és a szekunder központok közötti áramkörök alkotják. Egy-egy szekunder központhoz primer csoportok tartoznak, melyek hierarchikusan helyezkednek el. 54 primer központ van. Ezt nevezik szekunder területnek. Ez a csillaghálózat különböző harántnyalábokkal egészülhet ki, s ez kapacitásbővítési és tartalékolási lehetőséget nyújt.

Hálózati struktúrák Szövevényes Csillag Gyűrű Buszos

Csillag:

A csillaghálózatban egy kiemelt ponthoz csillagszerűen kötődik az összes többi pont. A csillagszerű hálózatokban mindig van egy kiemelt pont, amelynek nagyobb forgalma van az összes többi ponthoz képest, ez indokolja a csillagrendszer kialakítását. Az ilyen rendszerben kialakított struktúrák hierarchikus felépítésűek, általában a forgalom nagysága határozza meg a hálózat konkrét kiépítését.

Szövevényes:

Sok egyenrangú pont között szövevényes hálózat alkalmazása indokolt Sok egyenrangú pont között szövevényes hálózat alkalmazása indokolt. Ebben nem lehet kiemelni egy-egy pontot, amelynek nagyobb a forgalma a többihez képest. Ilyen esetben mindegyik csomópontot mindegyikkel összekötik. A szövevényes hálózatban lényegesen több irányt kell kiépíteni, ezért ez csak olyan esetben indokolt, ha nagyon nagy a forgalom

Gyűrűs:

kettős hurok alkalmazása A gyűrű bármely ponton történő megszakadása esetén, a forgalomnak a tartalék hurokra történő átkapcsolásával az összeköttetés helyreáll. Egy hiba tehát nem okoz megszakadást, ezért a kettős hurok a megbízhatóság szempontjából lényegesen kedvezőbb.

Buszos: Alközpontoknál szintén alkalmaznak gyűrűs hálózatokat, de erre a hálózatban elhelyezett berendezések buszos struktúrában kapcsolódnak rá.

A buszos rendszer előnye, hogy csak addig "terheli" a hálózatot, míg forgalmat bonyolít, egyébként nem köti le annak kapacitását. Ezzel sok esetben meg lehet takarítani a központ kiépítését, mert a berendezések közvetlenül tudják egymást hívni. Lokális hálózatoknál, ahol csak számítógépek között kell kapcsolatot találni, a buszos struktúra megbízhatóság és üzemvitel szempontjából igen előnyös tulajdonságokat mutat

Kábeltípusok a gerinchálózatot lényegében most már optikai kábelek alkotják, így ezekre térnék ki

Optikai kábel használata Használata a telekommunikációban terjedt el leginkább, hiszen mára szinte minden gerinchálózat optikai kábeleket használ az adattovábbításra hatékonysága és a rézvezetőkkel szembeni alacsonyabb fajlagos költségei miatt. Nem zavarérzékeny, nem sugároz (lehallgatás ellen az optikai kábel sem ad tökéletes védelmet).

Működési elve (röviden) az optikai szál egyik végén belépő fényimplulzus a vezeték teljes hosszán az őt körülvevő kisebb optikai törésmutatójú héj és a szál határán teljes visszaverődést szenved, ezért az a vezeték hajlítása esetén is a szál másik végén fog kilépni.

Típusai:

Felépítése: Mag: 8 µm Köpeny: 125 µm Lágy burkolat: 250 µm Kemény burkolat 400 µm

Felhasználása a gerinchálózaton 54 nagyváros főközpontjai között létesít optikai kapcsolatot 10-50 szálat tartalmazó kábelekből épül fel, hossza meghaladja a 2600 km hosszúságot előfordulnak mind föld feletti, mind föld alatti illetve víz alatti - folyami – kábelek többnyire alépítményekbe fektetett föld alatti kábelekről van szó, találkozhatunk légkábeles megoldással is, mint pl. a Villamosművek esetében, ahol a kábelek az erősáramú oszlopsoron helyezkednek el szekunder sík 30 szálas optikai kábelből épül fel, mely alól kivétel a Budapest – Győr szakasz, ahol 40 szálas a kábel

Föld alatti kábelek: Behúzó kábel: A központi elem egy üvegszál erősítésű rúd, amely a húzóerő egy részét veszi fel. Körülötte helyezkednek el a pászmák az optikai szálakkal. egy pászma 10, max. 12 szálat tartalmazhat. A kábelek kialakításánál a szálak száma mindig osztható 2-vel, a duplex jelleg miatt. A pászmákat kevlár veszi körbe. Kívül egy külső polietirén köpeny található, mely a környezeti hatásokkal szemben nyújt védelmet

Föld alatti kábelek: Föld kábelek: Plusz védelemmel kell ellátni. PE köpenyt páncélzat veszi körül, mely keresztirányú terhelést vesz fel. Ezt követi a külső PE köpeny, mely a korrózió ellen védi a páncélzatot.

Légkábelek: a légkábelek esetében nagy a feszítő erő, hiszen 50 m kábel súlyát kell elbírnia két oszlop között. Az első nagy csoportnál, már meglévő kábelekre vagy acélsodronyra építik ki az optikai kábeleket. A másik nagy csoport az önhordó légkábelek. Itt egy nagy teherbírást biztosító elem be van építve a kábelba, ezért elbírja saját magát.

Köszönöm a figyelmet! Pető kellj fel!!