Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

13.a CAD-CAM informatikus

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "13.a CAD-CAM informatikus"— Előadás másolata:

1 13.a CAD-CAM informatikus
Hálózati alapok 13.a CAD-CAM informatikus

2 A hálózat fogalma Számítógép- hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló gépek rendszerét értjük. A számítógép hálózatba kötött számítógépek abból a célból kommunikálnak egymással, hogy bizonyos erőforrásokon osztozkodhassanak, egymásnak üzeneteket küldhessenek, illetve terhelésmegosztást vagy megbízhatóság növekedést érjenek el.

3 A számítógép- hálózat céljai
Lehetőséget ad a különböző berendezések, perifériák, programok és az adatok közös használatára, vagyis a külön-külön is meglévő erőforrások megosztására. Lehetőséget ad a rendszerben lévő eszközök teljesítményének egyenletesebb megosztására. A kialakított rendszer nagyobb megbízhatósággal működik. Pl.: a fontosabb programok, adatok a rendszer több számítógépének lemezegységén is tárolódhatnak, és így az egyik tárolt példány megszűnésével nem történik helyrehozhatatlan károsodás

4 Anyagi vonzata a költségmegtakarítás.
Központilag figyelemmel kísérhető a hálózat működése, forgalma, a hibák felderítése és elhárítása hatékonyabban elvégezhető. Ezt közös néven hálózat menedzsmentnek hívjuk. Anyagi vonzata a költségmegtakarítás. Az eszközöket (nyomtatók, háttértárak, stb.) elég így kevesebb példányban megvásárolni.

5 Rétegzett hálózati kommunikáció
A hálózatok túl bonyolultak ahhoz, hogy minden részletük egyszerre ábrázolhatóak legyenek. Cél a bonyolultság csökkentése, a funkciók cserélhetősége, továbbá a szabványosítás lehetősége. A tervezés és felépítés egy hierarchikus struktúra mentén történik. A szervezés alapja a rétegekre bontás.

6 Az egyes rétegek egymásra épülnek.
Minden réteg igénybe veszi az alatta lévőt feladata végrehajtásához, és szolgáltatást nyújt a felette lévőnek. Hogy hány réteg van, és mi az egyes rétegek feladata és működése, az minden hálózatban más és más lehet.

7 Az egyes rétegek lefelé és fölfelé interfész-eken (interface = érintkező felület) kommunikálnak.
Az interfész tulajdonképpen az adott kapcsolódási felületen nyújtott szolgáltatások definíciója. Fontos, hogy ezek minél egyszerűbbek és világosabbak legyenek.

8 A réteget ténylegesen megvalósító hardver vagy szoftver elem neve entitás.
Az egymással párbeszédben álló két végberendezés megfelelő rétegei a processz párok, amelyek egymással virtuálisan beszélnek, fizikailag az alatta lévő réteggel állnak kapcsolatban. A processz párok egymás közötti nyelve a protokoll. A legalsó réteg a fizikai közeg.

9 KENYA INDONÉZIA gesztus miniszter tanácsadó fordító titkár postázó posta vasúttársaság miniszter tanácsadó fordító titkár postázó posta vasúttársaság üzenet közös nyelvű szöveg gépelt szöveg levél bélyegzett levél postazsák VASÚT

10 Rétegek közötti kommunikáció
A rétegek közötti kommunikáció ún. szolgálatok segítségével valósul meg. Összeköttetés alapú szolgálat pl. a telefonos- modemen keresztüli kapcsolat az információ átvitel sorrendjét szigorúan az adó határozza meg (tehát az adatok sorrendje nem változik addig, amíg eljut a címzetthez) Összeköttetés- mentes szolgálat az információ ilyenkor az adó és a vevő között a vevő címét is tartalmazó információrészek (csomagok) segítségével kerül átvitelre ilyenkor elképzelhető, hogy a részekre bontott információt a vevő nem az adó által küldött sorrendben kapja meg (tehát a csomagokat később össze kell rakni helyes sorrendben)

11 Szolgálat- primitívek (alapműveletek)
egy adott szolgálatot alapműveletekkel (primitívek) írunk le az OSI modellben a következő típusú alapműveletek vannak: Alapművelet Feladata Kérés Valamilyen tevékenység végrehajtásának kérése Bejelentés Információadás eseményről Válasz Egy eseményre való válaszadás Megerősítés Az kérést kérő informálása

12 Szolgálat és protokoll
A szolgálat és a protokoll egymástól megkülönböztetendő fogalom. A szolgálat olyan primitív műveletek halmaza, amelyet egy réteg a felette lévő rétegek biztosít. Protokoll egy adott kapcsolatnál használt szabályok és megállapodások összessége. A protokoll az adatátviteli hálózatokban a kommunikáció kezdeményezéséhez és fenntartásához szükséges, szigorúan kötött szabályok rendszere.


Letölteni ppt "13.a CAD-CAM informatikus"

Hasonló előadás


Google Hirdetések