Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Védelmi Alapkapcsolások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Védelmi Alapkapcsolások"— Előadás másolata:

1 Védelmi Alapkapcsolások
Készítette : Hortobágyi Péter

2 A villamos erőátvitel védelmének egyszerűbb és bonyolultabb feladatait ellátó sokféle védelmi készülék az elemi relék kombinációjából épül fel. A funkcionálisan összekapcsolt, tehát működési egységet alkotó reléket védelemnek nevezzük. A relék fő feladata a hibajelzés, zárlat esetén a hálózat leválasztása , szakaszolása .

3 Túláram-idő védelmek Késleltetésüket 3 féle módon csoportosíthatjuk :
a) Az áram nagyságától független b) Az áram nagyságától függő c) Az áramtól korlátoltan függő (egy bizonyos áramértékig függő, azon túl független)

4 Mindhárom jelleggörbe szerinti védelem primer kioldóval és szekunder relékkel egyaránt megvalósítható. A jelleggörbék közös vonása, hogy az Ih határáram beállítással előírható értéke alatt a védelem nyugalmi helyzetben marad. Üzemi terhelés, vagy nem túl jelentős túlterhelés hatására a védelem még nem lép működésbe.

5 Független késleltetésű túláram-idő védelem földelt csillagpontú hálózatban.
Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

6 Független késleltetésű túláram-idő védelem kétfázisú változata.
Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint Hátránya: Mivel csak áramváltó két fázisban van, ezért kettős földzárlatok, és egyszerű földzárlatok nem érzékelhetők.

7 A különbözeti védelem elve egy távvezeték egy fázisra.
7 A különbözeti védelem elve egy távvezeték egy fázisra. Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint Normál üzem, a zárlat a védett szakaszon kívül esik. A védett szakasz belső zárlata esetén kialakuló áram a különbözeti áram relé tekercsén kénytelen átfolyni, ami mindkét végen kikapcsolja a megszakítót. A védett szakasz zárlatos, csak az egyik oldalról táplált, de a különbözeti relé így is helyesen fog működni.

8 Generátor különbözeti védelme
Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

9 Csillag-háromszög kapcsolású transzformátor különbözeti védelme.
Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

10 Nagyfrekvenciás szakaszvédelem elve
Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint A védelem azt vizsgálja, hogy zárlat esetén a vezeték két végén az áram pozitív, vagy negatív Szinusz félhullámai egy időben jelentkeznek-e. Kivitelezése drága, viszont kioldása gyors. 220 Kv, és annál magasabb hálózatokon alkalmazzák.

11 Impedancia elvű védelmek, távolság védelem elve és felépítése.
A távolsági védelem olyan rövidzárlat-védelmi készülék , amely felszerelési helyétől a zárlatig terjedő hálózatrész impedanciáját, és ezzel tulajdonképpen a hiba távolságát méri . Késleltetése a mért hibatávolság függvénye.

12 A védelem működésében 3 döntő fontosságú relé található :
Mérő impedancia relé Energia-irány relé Többlépcsős időrelé Fő alkalmazási területük, a nagyfeszültségű hurkolt hálózatok védelme, ahol a már ismert, de nagyon költséges különbözeti védelmeken kívül a szelektív védelem megvalósításának egyetlen lehetőségét jelentik .

13 Köszönöm a Figyelmet !


Letölteni ppt "Védelmi Alapkapcsolások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések