Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

12. tétel Juhász András 14.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "12. tétel Juhász András 14.b."— Előadás másolata:

1 12. tétel Juhász András 14.b

2 - rézerű kábelek bemutatása
Feladat: - rézerű kábelek bemutatása -fizikai tulajdonságuk -sodrásuk -szerkezetük szerint - koaxiális kábelek bemutatása - föld alatti és föld feletti kábelek bemutatása

3 Fizikai tulajdonságok:
hurokellenállás induktivitás átvezetés kapacitás

4 Hurokellenállás r = a vezeték fajlagos ellenállása,
Hurokellenállás az egységnyi hosszú vezetékpár Ohmos ellenállása. Egyenárammal mért értéke: r = a vezeték fajlagos ellenállása, l = a hosszegység hossza, A = vezeték keresztmetszete.

5 Induktivitás A vezeték induktivitása az egységnyi hosszú
vezetékhurok induktivitásával egyenlő. Értéke az erek távolságával és a befogott felülettel nő, az érátmérővel csökken.

6 Átvezetés Átvezetésen az egységnyi hosszú vezeték
erei között fellépő vezetést értjük. Egyenárammal mért értéke az erek közötti szigetelési ellenállás reciprok értékével egyenlő. Váltóárammal végzett mérés esetén ehhez hozzájárul a dielektromos veszteség következtében fellépő vezetés.

7 Kapacitás A vezeték kapacitásán az egységnyi hosszú
vezeték erei között mért kapacitást értjük. A kapacitás értékét a vezetők töltése és a töltő feszültség hányadosa adja meg. ( C = Q/U )

8 Kábelszerkezet A szimmetrikus kábelek a következő szerkezeti elemekből épülnek fel: vezető, ér (szigetelt vezető), sodrási elemek, köpeny, védőburkolatok.

9 A vezető anyaga 99,99 % tisztaságú réz.
A legyártott vezetőt szigeteléssel látják el ahhoz, hogy ér legyen belőle. A szigetelőanyag lehet: papír, PVC vagy polietilén.

10 Sodratelemek A sodratelemek úgy jönnek létre, hogy az ereket
valamilyen rend szerint összesodorják A szokásos sodratelemek: a pár, a DM négyes és a csillagnégyes

11 Az érpár úgy keletkezik, hogy két eret összesodornak adott menetemelkedéssel.
A DM négyest (Dieselhorst-Martin sodrás) úgy hozzák létre, hogy két érpárat egymással összesodornak. A DM négyest lekötik pamutfonallal ami az egyes négyesek megkülönböztetésére alkalmas. A csillagnégyest négy szigetelt érből sodorják össze egyetlen menetemelkedéssel. Az egy áramkört alkotó erek mindig szemben vannak egymással.

12

13 A kábelsodrat a sodratelemekből épül fel. Ezt
veszi körül a kábellélek. A kábellélek lehet pászmás vagy koszorús szerkezetű, vagy a kettő kombinációja. A papírszigetelésű kábelek koszorús felépítésűek. Ha a kábel magjában egy négyes van, akkor a magnégyes körül éppen hat négyes helyezhető el. Ez lesz az első koszorú. A második koszorúban 12 négyes helyezhető el és így tovább.

14

15 Koaxiális kábelek

16 Az övszigeteléssel körülvett kábellélekre
sajtolják az ólomköpenyt. Az ólomköpeny fölé PVC vagy polietilén burkolatot helyeznek. A páncélos kábeleket további rétegekkel látják el.

17 Föld alatti és föld feletti kábelek
Az önhordó légkábel 1x4 – 50x4-es szabvány szerint készül, 0.6 és 0.8 mm-es rézvezetővel. A tartókötél hét azonos átmérőjű acélhuzal sodrata.

18 Földbe fektethető Qvr kábel
Felépítése: réz vezető, érszigetelése habpolietilén. Az erek között vazelin töltés van, azt övszigetelés és árnyékolás követi. A köpeny anyaga polietilén.


Letölteni ppt "12. tétel Juhász András 14.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések