Író, költő, politikus, államférfi

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Erzsébet Amália Eugénia
Klauzál Gábor élete és kora
REFORMKOR (1830 körül – 1848).
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter
Klauzál Gábor és kora.
Arany János ( ).
A romantika Magyarországon
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
Eötvös József ( ) író, költő, politikus, államférfi
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Magyarország a reformkorban
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
Táncsics Mihály
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Készítette: Krasznai Vilmos
A reformkor
Eötvös Loránd élete és munkássága
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Vörösmarty Mihály munkássága
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Fekete István január 25. – június 23..
A lánchíd története.
Varga Tamás Általános Iskola
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
Pető Tamás: Görgey Artúr
Készítette: Staberecz Dóra
Voltaire és Rousseau 23/B.
Rajczy Mária Mechtilda
Széchenyi Istvánné Seilern Crescence és Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnők politikai és közéleti tevékenysége a reformkorban.
Kazinczy Ferenc ( ).
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
A LIBERÁLIS ELLENZÉK PROGRAMJA A 40-ES ÉVEKBEN
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Vörösmarty szerepe a reformkorban
Lénárd Fülöp ( ).
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Teleki Pál
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Reformkor Magyarországon
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A reformkortól a szabadságharc leveréséig (1830—1849)
Ifj. báró Wesselényi Miklós Zsibó, december 30.–Pest, 1850.április 21. Készítette: Molnár Tamás 11B.
Arany János Élete és munkássága.
Készítette: Banyó Enikő
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Irinyi és Kossuth barátsága
„A haza bölcse” „A nemzet prókátora”
A „népek tavasza” Forradalmak ben
A törvényes forradalom
Kazinczy Ferenc.
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
Előadás másolata:

Író, költő, politikus, államférfi 2017.04.09. Báró Eötvös József (1813-1871) Író, költő, politikus, államférfi Cseh András 10. D.

Élete Báró Eötvös Ignác és báró Lilien Anna palotahölgy fia volt. Alsóbb iskoláit Budán végezte, egyetemi tanulmányait pedig a pesti egyetemen bölcselet és történelem szakokon, 1826-tól 1831-ig. Szellemi fejlődésére nagy hatást gyakorolt nevelője, Pruzsinszky József, aki a francia felvilágosodás híveként felkeltette a fiatal Eötvös érdeklődését a politika és a filozófia iránt.

1836–1837-ben beutazta Németországot, Svájcot, Hollandiát, Franciaországot és Angliát. Már utazásának megkezdése előtt levelező tagjává választotta az Akadémia (1835. szeptember 14-én). Az Akadémia rendes tagja lett 1839. november 23-án. 1866. március 18-án pedig elnökké nevezték ki. 1840-ig a Borsod megyei Sályon élt, apja birtokán, és szinte teljes egészében az irodalomnak szentelte magát. Az 1840-es országgyűlés előtt előbb Budára, később Pestre tette át lakását.

Jelen volt az 1832. évi országgyűlésen Pozsonyban, azalatt ügyvédi vizsgát tett. Közhivatalnoki pályája innen egészen kultusz- és közoktatási miniszterségéig megszakadt.

Irodalmi működésének kezdete, kiváltképp a „Karthausi” című regénye nagy elismerést szerzett neki úgy az irodalomban, mint a közéletben. 1838. november 25-én a Kisfaludy Társaság is tagjának választotta, amelyet 1847- ben megújított, végül 1860. május 24-én elnökké választották. Véleménye a fogházjavítás kérdésében, e fontos kérdésben egész irodalmat teremtett; pártolóinak élén Szemere Bertalan állt.

1841-ben, amikor gróf Széchenyi István a frissen induló Pesti Hírlap ellen heves támadásba lendült, Kossuth Lajos védelmére kelt, s megírta a „Kelet népe és Pesti Hírlap” című röpiratát. Az 1843-as országgyűlésen ismét megjelent. Ekkor a magyar ellenzéknek már országos tekintélye volt, Batthyány Lajos és Teleki László grófok mellett ő volt a főrendi ellenzék egyik vezéralakja.

2017.04.09. Az 1847-es pozsonyi országgyűlésre is mint képviselő akart elmenni, azonban Békés megyében, ahol birtokai voltak, nem volt esélye arra, hogy megválasszák, tehát visszalépett a jelöltségtől. Otthon maradt, és csak az 1848. március 3-i kerületi ülés után ment el Pozsonyba, amikor a dolgok kedvező alakulását már előre láthatta. Az első magyar felelős minisztérium megalakult, neki a vallás- és közoktatási tárca jutott. Cseh András 10. D.

A birodalmi kormánnyal való kiegyezést pártolta, az események azonban egyre inkább forradalmi színt kezdtek ölteni. A szeptember 28-i véres események (Lamberg grófnak a Lánchídon történt meglincselése) után Bécsbe utazott családjához, majd továbbment Münchenbe, ahol folytatta történelmi és bölcseleti tanulmányait, és kizárólag az irodalomnak élt.

1853-ban tért haza, s budai villájába vonult vissza 1853-ban tért haza, s budai villájába vonult vissza. Még ez évben kiadta német nyelven azt a munkáját, amely Ausztria nagyhatalmi szerepének valódi biztosítékait tárgyalja. E könyvét sokan félreértették: sokan vádolták azzal, hogy az ország ősi jogait akarja feláldozni, hogy Ausztriának engedményeket tegyen. 1855-től szinte csak az Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak élt, amelyet a forradalom után ő szervezett újjá.

1861-ben Pest városa országgyűlési képviselővé választotta, május 17-én mondta el híres beszédét a válaszfelirati vitában, amelyben az európai álláspontról határozta meg teendőinket. Az országgyűlés azonban sikertelen volt, feloszlott, Eötvös pedig újra visszatért az irodalomhoz.

A falu jegyzője A falu jegyzője (1845), Eötvös második regénye keserű szatíra a feudális Magyarországról, a nemesi vármegyék durva lelkű és megvesztegethető urainak hatalmaskodásáról. Ami visszaélés, törvénytelenség és embertelen kegyetlenség csak előfordulhatott az országban, az mind föllelhető Taksony megyében.

Fia Eötvös Lóránd fizikus professzor, miniszter

A kiegyezésben közvetlenül közreműködött A kiegyezésben közvetlenül közreműködött. Az új minisztériumban ismét a vallás- és közoktatási tárcát vállalta el. Most már kedvezőbb körülmények közt dolgozhatott, meghozta a népiskolai közoktatásról szóló törvényt. Megindította a közép- és felső- iskolák reformját is.

Az 1840-es években már írt a zsidók emancipációjáról, s amikor a törvényhozás 1867-ben ismét lehetővé vált, az egyik legelső törvény a zsidók egyenjogúsítása volt. Létrehozta az izraelita kongresszust, hogy a zsidók saját kezükbe vehessék egyházi és iskolai ügyeik vezetését. Az 1870. évi költségvetés tárgyalásakor az ellenzék heves támadásokat intézett ellene, ennek hatása alatt összeroppant. Karlsbadba ment felépülni, ám decemberben ismét súlyosan megbetegedett, és Pesten meghalt. Ercsiben temették el, a családi sírboltban.

Köszönöm a figyelmet!