PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Az Akropolisz 5/B.
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
város délnyugat Franciaországban
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Cella Septichora.
4. nap Segesvár.
Szülővárosom bemutatása
Magyarország természeti csodái
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
ROMÁNIA.
Kalotaszentkirály.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Milota.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Óföldeáki erődtemplom
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Az ország háza F: Laci A parlament épülete A Duna felől
Világ legrégebbi még lakott városa
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Molnár András bemutatja. MÁRIA-TEMPLOM A XIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT, MAJD A XIV. SZÁZADBAN ÁTÉPÍTETTÉK - GÓTIKUS STÍLUSBAN.
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Salamon temploma 11/C.
A román kor (romanika) művészete
Ungvár.
A rómaiak nyomában.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Ismerkedés az építészettel
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Audio:-The White Cliffs of Dover - Jack Million Band.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Erdélyi freskótöredékek Kovács András Ferenc versében 23/C.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Kambodzsa.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Szalay Petra, Almási Lilla
Székelyderzs a becsület falva
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Kolozsvár.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM

EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni, majd az 1240-es években a kerci apátság folytatta az építkezést, jellegzetes cisztercita stílusban es évekbenkerci

Prázsmár-i erődtemplom Brasótól 17 kilométerre van Prázsmár

Az erdélyi szászok német anyanyelvű kisebbség Romániában. Szász lakosság települt a mai nevén Prázsmár területére ben kapott mezővárosi rangotRomániábanSzász1454mezővárosi

1211-ben, II. András korában tesznek említést egy dokumentumban. A teutonok elnevezik Tarlungnak a folyót, amelyik növelni fogja Prázsmár Teuton templom területét. A templomot gótikus stílusban építették.

A belsőváron belül, a templomudvar és az előudvar falában alakították ki azt a 275 kamrát, amelyek ostrom idején menedéket adtak a falu lakóinak, békeidőben pedig terményeket tároltak bennük.

Először egy 1235-ből származó oklevél 1270-es másolatában Prasmar néven, 1240-ben Tartilleri néven, majd 1329-ben németül, Torthlewként említik. Későbbi név- és írásváltozatai: Tartlau (1415), Tartlen (1488) Bratschmer (1601), Présmér (1850), Presmer (1873). Német neve a Tatrang folyó német nevéből való, magyar Prázsmár és Prejmer román nevének eredete bizonytalan németül Tatrang

A kör alakjú erődfal amely belülről lakószobákkal volt ellátva, felül a tető alatt egy körbefutó járörutat is rejtett

Az erőd védelmét szolgálta mindegyik bejárat, 30 méter hosszú boltozatos folyosóból állt. A folyósókat el lehetett zárni tölgy farostéllyal és hegyes vasrudakkal. A belépést védte még rácsháló és csúszó tölgyajtó.

A legértékesebb a templomban a szárnyas oltárkép, amelynek készítési idejét 1450 körül datálják. A központi kép, a keresztre feszítést ábrázolja, az oldaltáblákon jelenetek láthatók a passióból. A művész ismeretlen de stílusából feltételezik, hogy a korabeli Bécsi iskolából származhatott.

a templomot átépítik, a nyugati szárnyat bővitetik, és befedték egy kupolával.

Az első tanárokat 1460-ban és 1556-ban említik. Tanteremet a tizennyolcadik századig freskókkal díszítik, és 1853-ig használták.

Az Erdélyben élő szászok által használt szövőeszközök.

Nagyon jól karbantartott épületeggyütest az egyház egyetértésével az UNESCO örökségségének nyilvánították (1999).

VÉGE VÉGE