Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Óföldeáki erődtemplom

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Óföldeáki erődtemplom"— Előadás másolata:

1 Óföldeáki erődtemplom
< 2009 > < 2009 >

2 A falu rövid története Földrajzilag Csongrád megye délkeleti csücskében fekszik, Hódmezővásárhely és Makó között. Neve elsőként Fyldeak-ként szerepelt 1406-ban. A középkorban főleg egytelkes kisnemesek lakták. Az évi tatárdúlás megsemmisítette falut a 17. század közepére református magyarok népesítették újra. Az évben ismét pusztává lett, újabb betelepülésére 1720 körül került sor től a Návay-család birtokolta. Az évi áradások után lakóinak jórésze a jelenlegi Földeák községbe költözött. Dombon álló műemlék templomerődje a 15. század elejétől kezdődően épült ki; a falu múlt századi elhagyását követően magtárként használták a templom évi helyreállításáig. Figyelemre méltó a klasszicizáló, oszlopos-timpanonos portikuszú Návay-kúria. Lélekszáma jelenleg 540 fő. < 2009 >

3 Óföldeák címere álló, csücskös talpú pajzs kék mezejének ezüsttel fodrozódó zöld vizén feketével pántozott aranyos csónakban balra forduló, természetes színű, kiterjesztett ezüstszárnyú, ezüst ágyékkendőt viselő, aranyhajú angyal ül, és fekete lapáttal bal felé evez. A pajzsra balra forduló, arany szegélyű és pántozatú, vörös bélésű, természetes színű, pántos tornasisakot helyeztek, nyakában aranyszalagon aranymedália, rajta ötágú aranyleveles korona (a koronapánton és a három levélben zöld, vörös, zöld ékkövekkel, a közbeeső ágakon gyönggyel). Földeák és Óföldeák testvértelepülés voltukat címertöréssel oldották meg a címerválasztást, mégpedig úgy, hogy Földeák örökölte az 1912-ben elnyert címert, Óföldeák pedig címerképében, figurái irányaiban és motívumaiban ennek tükörképét használja. Földeák a jelképei megalkotásakor ben - a Návayaktól nyert kegyúri címet.

4 Itt most jobbra…

5 A templom enyhe magaslaton áll, körülötte fal és sáncárok

6 Az Alföld egyetlen, -még ma is egyházi funkciókat ellátó- sáncárokkal és erődfallal körülvett XIV. századi Szűz Mária Keresztények Segítsége Római katolikus erődtemplom. Érdemes még megtekinteni az ősparkot, a XVIII-XIX. században épült földesúri Návay kúriát és látogassanak el a helytörténeti emlékházba is.

7

8 Az oltárt Gardi István helybeli asztalosmester készítette
Az oltárt Gardi István helybeli asztalosmester készítette. Középütt Mária, Szent József és Szent László szobrával.

9 A szószéket gyöngyházba vésett domborművek díszítik.

10 Magtár

11 < Dr. Spissák Lajos, 2009 >
VÉGE < Dr. Spissák Lajos, 2009 >


Letölteni ppt "Óföldeáki erődtemplom"

Hasonló előadás


Google Hirdetések