Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ROMÁNIA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ROMÁNIA."— Előadás másolata:

1 ROMÁNIA

2 területe: 238 ezer km2 lakossága: 23 millió fő Az ország január 1-jétől az Európai Unió tagja.

3 Első államaikat a XIV. században hozták létre Havasalföld és Moldva néven.
A XV. században mindkettő török fennhatóság alá kerül hosszú évszázadokra. A XIX. század közepén egyesült Havasalföld és Moldva, majd 1859-ben vívják ki függetlenségüket a törökök alól. A két világháború között nemzetiségellenes politikát folytatott, ami leginkább az erdélyi magyarokat és németeket érintette súlyosan.

4 1940-ben a második bécsi döntés során Erdélyt és a Székelyföldet visszacsatolták Magyarországhoz, de a II. világháború után nagyjából visszaállították a trianoni határokat. Románia is a szovjet érdekszférába tartozott, így itt is szocialista államrendszert hoztak létre. 1989 karácsonya körül véres események kíséretében megdőlt a Ceausescu-rendszer, megkezdődött a rendszerváltás. Erdélyben három nemzetiség él együtt, a román, a magyar (arányuk %, kb. 2 millió fő) és a német szászok és svábok)

5 Természetföldrajz Az ország területén húzódik a Keleti- és a Déli-Kárpátok: A Keleti-Kárpátok vonulatai: Flis és homokkő-vonulat: Moldvai-, Háromszéki-, Brassói-havasok Kristályos-vonulat: Borgói-, Gyergyói-, Csíki-havasok Vulkáni-vonulat: Kelemen-, Görgényi-havasok, Hargita (az egykori vulkáni tevékenységet ma vulkáni utóműködések jelzik) A vonulatok közötti medencék: Háromszéki-, Csíki-, Gyergyói-, Barcasági-medence.

6 A Déli-Kárpátok csak kristályos vonulatból áll:
Kristályos-vonulat: Fogarasi-havasok, Pareng, Retyezát Medencék: Petrozsényi- és Hátszegi-medence. Az Erdélyi-medence fontos ipari és mezőgazdasági körzet, központja a Mezőség. Az Erdélyi-szigethegység választja el az Erdélyi-medencét a magyar Alföldtől, legjelentősebb részei a Királyerdő, Bihar, Erdélyi-érchegység. A Havasalföld két része: északon a Szubkárpáti-dombság, délen a Román-alföld. A történelmi Moldova keleti része (a Kárpátok és a Prut folyó között) tartozik Romániához. (A nyugati részén a Prut és a Dnyeszter között ma Moldova köztársaság helyezkedik el.)

7

8 Fogarasi-havasok

9 legmagasabb a Moldoveanu-csúcs (2544 m) a Fogarasi-havasokban.

10

11

12 Nagyobb folyók: Duna Tisza, Maros, Szeret, Olt, Zsil, Prut, Szamos,
Temes, Körösök

13 Tavai: A természetes tavak: vulkáni kráterben lévő Szent Anna-tó
a Keleti-Kárpátokban hegyomlás következtében létrejött Gyilkos-tó. A Déli-Kárpátokban a tengerszemek a jellemzőek.

14

15

16

17 Parajd(sóbánya)

18 Szováta

19

20 Korond

21

22

23 Ipar Bányászat - kőolaj: Kárpátok déli lábánál (Craiova, Ploiesti), Moldvában - földgáz: Erdély (Medgyes), Kárpátok déli lábánál (Craiova, Ploiesti), Moldvában - kőszén: Erdély délnyugati részén - lignit: Erdélyi-permhegyvidék lábánál, Kárpátok déli lábánál - vasérc: Erdély délnyugati részén (Resica) - bauxit: Királyerdő - ólom-, cink-, rézérc: Nagybánya környékén - arany, ezüst: Erdélyi-érchegység - kősó: Erdélyi-medence peremén, Kárpátok déli lábánál, Moldvában

24 Energiagazdaság Földgáz és lignit tüzelésű hőerőművek, Vaskapunál és a Déli-Kárpátok folyóin vízerőművek.

25 Feldolgozóipar - vaskohászat: Vajdahunyad, Resica, Galac - gépgyártás: Brassó, Segesvár, Nagyszeben, Arad, Ploiesti (kőolajipari gépgy.), Craiova (mezőgazdasági gépek, közlekedési eszközök), Pitesti (Dacia autók)

26 kőolajfinomítás: Ploiesti, Pitesti
vegyipar: Marosvásárhely, Torda, Kolozsvár, Nagyvárad timföldgyártás: Nagyvárad cellulóz és papírgyártás: Braila

27 Mezőgazdaság Havasalföld: Erdélyi-medence:
kukorica, búza, napraforgó a Román-alföldön; gyümölcs, zöldség a Szubkárpáti-dombság déli lejtőin. Erdélyi-medence: gyümölcs, zöldség Székelyföldi-medencék (Háromszéki-, Csíki-, Gyergyói-medence): burgonya, takarmánynövények, juh, szarvasmarha

28 erődtemplom

29 Prejmer

30 Brassó- Fekete-templom


Letölteni ppt "ROMÁNIA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések