Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország tájai A Kisalföld

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország tájai A Kisalföld"— Előadás másolata:

1 Magyarország tájai A Kisalföld

2 TÁJTÍPUSOK MAGYARORSZÁGON

3

4 Az évi középhőmérséklet

5 A januári középhőmérséklet alakulása

6 A júliusi középhőmérséklet alakulása

7 Csapadékviszonyok Az Alföldön az éves átlag mm

8 A Kisalföld résztájai:
Győri-medence Szigetköz Marcal-medence Komárom-Esztergomi-síkság

9 A Győri-medence A Kisalföld központja, a legalacsonyabb térszíne.
Felszínét a Duna, Rába hordalékkúpjai alakították. Talajai öntéstalajok, láptalajok (tőzeg!) Fontosabb kistájai: Szigetköz / Csallóköz (Szlovákia!) Mosoni-síkság Rábaköz Fertő – Hanság-medence

10 A Szigetköz Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna között terül el.
A Duna hordalékkúpjának legfiatalabb része. A felszínét vastag kavicstakaró fedi (kavicsbányák) A Mosoni-Duna vízmennyisége szabályozott. Több növény- és állatritkaság (pl.: dunai csillagvirág, nyári tőzike, kosborfajok, fekete gólya, réti sas, hód) Számos népi mesterség (aranyász, halász, kosárfonó) – „paticsfal”

11 Marcal-medence A Kisalföld déli öblözete a Kemeneshát és a Bakonyalja között, tengelyében a névadó folyóval. Folyóvízi eróziós tevékenység, lehordás során alacsonyodott mai alföldi szintjére. Nyugati peremén a Ság (tszf. 278 m), keleti szélén a Somló (tszf. 433 m) bazalt vulkáni kúpjai jelzik az egykori felszín magasságát.

12 Komárom-Esztergomi-síkság
Legfőbb jellegzetességei a teraszok Déli határán a IV. terasz szigethegyei sorakoznak (a Duna idősebb hordalékkúpja) Előttük a Duna újabb teraszokat képezett 6-8 km szélességben

13 Mezőgazdaság: A Kisalföld területén gazdagon terem a búza, árpa, cukorrépa és a takarmánynövények. A takarmánynövényeket és a gondozott rétek füvét a szarvasmarha-tenyésztés hasznosítja. Az állatokat főként tejükért tartják. A tejből sokféle terméket, főként sajtot (Répcelak) gyártanak. Sok baromfit és tojást is termelnek a Kisalföldön, a legnagyobb baromfi-telep Bábolnában található.

14 Ipara: A Kisalföld ipara a mezőgazdasági termékek feldolgozására épült, a nagyobb városokban létesültek cukorgyárak, malmok, húsüzemek, tejüzemek. A termelés központjai: Győr, Mosonmagyaróvár, Répcelak, Sárvár, Petőháza, Bábolna. Itt található a magyarországi „textilnégyszög”, vagyis Győr, Sopron, Szombathely, Pápa textilüzemei. A könnyűipar mellett a nehézipar egyes ágazatai is megjelentek a Kisalföldön, például a gépgyártás, a jelentősebb üzemek Győrben (Audi) és Mosonmagyaróváron (mezőgazdasági gépek) találhatóak.


Letölteni ppt "Magyarország tájai A Kisalföld"

Hasonló előadás


Google Hirdetések