TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 "Köznevelés az iskolában" c. projekt Módszertani Innováció modul Mentoráló intézményi program „ DIA-MOND – szövegértést fejlesztő,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

Történeti episztemológia
Egy ötlet megvalósítása
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A kulcskompetenciák.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Angol nyelvi kompetencia
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Színjátékos tehetséggondozó projekt
Új utak és lehetőségek a középiskolások
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Szocializáció Fogalmak:
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
XVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencia Győr, október 26.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gyermekvilág régen és ma
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A NYANYELVI ISMERETEK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE A T EHETSÉGHIDAK P ROGRAMBAN Abaújszántó, május 22. Tehetségnap Vezető fejlesztő: Nagy Ottóné Fejlesztő:
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
„Kincsem a szókincsem” játékos szókincsfejlesztés
MÉRÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁBAN c. konferencia Kádárné Szepesi Ibolya Az általános iskolai értékelés formái, jelene és jövője Eszterházy.
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Szakmódszertan: eszköztár vagy teória? A kísérleti irodalomkönyvek tanuláselméleti és irodalomtudományi kontextusáról.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Értékek.
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

TÁMOP B-13/ "Köznevelés az iskolában" c. projekt Módszertani Innováció modul Mentoráló intézményi program „ DIA-MOND – szövegértést fejlesztő, komplex, innovatív gyakorlat” módszertani modell TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap:

TÁMOP B-13/ "Köznevelés az iskolában" c. projekt Módszertani Innováció modul Mentoráló intézményi program NYELVI ÉRZÉKENYSÉG SOKOLDALÚ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI INTERNETES WORKSHOP „ DIA-MOND – szövegértést fejlesztő, komplex, innovatív gyakorlat” módszertani modell TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap:

A NYELVI ÉRZÉKENYSÉG FEJLESZTÉSÉNEK INDOKOLTSÁGA Az anyanyelv sokoldalú és árnyalt ismerete minden nevelés, oktatás, tanulás, ismeretszerzés alapja. A nyelv kultúrát közvetít, lehetővé teszi értékek megismerését, az értelmi képességek fejlődését, a társas kapcsolatok kialakulását, az emberek közötti kommunikációt. A gondolkodás- és a személyiségfejlesztés fontos eszköze és a társadalomba való beilleszkedés elengedhetetlen feltétele. A társadalom kisebb-nagyobb közösségeiben való részvétel és együttműködés is az anyanyelv biztos tudását feltételezi. TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :

Az irodalom megismerése összeköti a múltat a jelennel biztosítja a kultúra folytonosságát segíti az egyént kulturális önazonosságának kialakításában, meghatározó szerepe van az érzelmi élet, a kreativitás, az esztétikai érzék fejlesztésében az emberi és társadalmi problémák megértésében, átélésében a saját és mások kultúrájának megismerésében és tiszteletében TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: AZ ANYANYELV ÉS IRODALOM ELVÁLASZTHATATLAN :

Beszédkészség, szóbeli szövegek alkotása és megértése Írásbeli szövegek alkotása, íráskép, helyesírás Olvasás, írott szöveg megértése Ismeretek az anyanyelvről Ismeretek az irodalomról Az ítélőképesség, az erkölcsi és esztétikai érzékenység növelése TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK :

Beszédpartnerrel való együttműködés, érvelés, cáfolat, érvek felkutatása, rendszerezése, álláspont, vélemény kialakítása, továbbfejlesztése. Ágh István Árokból jön a törpe kötete, Bábel tornya c. mű ÉRTJÜK EGYMÁST? IDÉZZETEK 1-1 példát a NOVELLÁBÓL Látszólag értik egymást a szereplők, de mégsem:…………………….. Látszólag nem értik egymást a szereplők, és mégis:……… Megértik egymást a falu lakói félszavakból is:………………… A gesztusaik is beszédesek:……….. TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: BESZÉDKÉSZSÉG, SZÓBELI SZÖVEGEK ALKOTÁSA ÉS MEGÉRTÉSE :

ÍRÁSBELI SZÖVEGEK ALKOTÁSA, ÍRÁSKÉP, HELYESÍRÁS A személyiség és a személyesség kifejezésének képessége a szövegformálás kreatív eszközeinek birtokában (pl. szövegek kiegészítése, átírása különböző nézőpontokból, stílus- és hangnemváltással; élményszerű személyes történet elbeszélése). Lázár Ervin A Kék meg a Sárga című meséjéből készítsetek egy érdekes sztorit a Story című lapba! A Kék meg a Sárga legyen valamilyen híresség, vagy celeb. (Lehetnek valós vagy kitalált személyek.) A cikk terjedelme mondat legyen. TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :

OLVASÁS, ÍROTT SZÖVEG MEGÉRTÉSE Képesség a szövegek kapcsolatának és különbségének felismerésére és értelmezésére (pl. műfaji, tematikus, motivikus kapcsolatok, utalások, nem irodalmi és irodalmi szövegek, tények és vélemények összevetése). TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :

Bibliai történet, bibliai szereplő: Megjelenik a Szakonyi- műben? Hogyan jelenik meg? Jézus születése Krisztus alakja Jézus betegeket gyógyít Keresztre feszítés Jézus Pilátus előtt Jézus a vizet borrá változtatja Az utolsó vacsora Jézus vízen jár A 12 apostol Jézus lecsendesíti a vihart Komparatisztika A komparatisztika összehasonlító irodalom-, nyelvtudomány. Szakonyi Károly Adáshiba című művében számos bibliai utalás van. a) Jelöljétek meg X-szel azt a bibliai történetet, amelyik megjelenik meg az Adáshiba című műben! Írjátok le azt is, hogyan! (10 pont)

OLVASÁS, ÍROTT SZÖVEG MEGÉRTÉSE A művekben megjelenített értékek, erkölcsi kérdések, motivációk, magatartásformák felismerése és értelmezése. TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :

Érvek a cím állítása mellettÉrvek a cím állítása ellen Szakonyi Károly: Életem, Zsóka Írjatok 3-3 érvet a dráma címének igazolására, illetve cáfolására! Írjatok levelet barátotoknak (vagy barátnőtöknek), amelyben leírjátok, hogy mi a véleményetek N. R. anyaságáról! Ügyeljetek a levél műfaji és formai követelményeire! (Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér)

ISMERETEK AZ ANYANYELVRŐL A nyelvi állandóság és változás megfigyelése a szókincsben. TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :

FeladatBeváltatlan álmaimban élek Meddő óraÁcsorgok üvegcsarnokban A vers első szavaKeressetek rokon értelmű szavakat, kifejezéseket! (2-2) HangulatskálaÍrjátok ki a vers hangulati kulcsszavait! (3-3) StílusmustraHatározzátok meg a vers stílusát! (1-1) NyelvhasználatMutassatok példát élőnyelvi fordulatra és elavult szóra a versekből! (1-1) SzófejtésAdjátok meg a kifejezések jelentését! (1-1) zümmjeszemaformegriadok Fény és árnyékÍrjatok egy-egy példát az életszeretetre és az élet nehézségeinek elfogadására! (2-2) TrópusokNevezzétek meg és írjátok ki a felismert szóképet! (1-1) AlakzatokNevezzétek meg és írjátok ki a felismert alakzatot! (1-1)

ISMERETEK AZ IRODALOMRÓL Tájékozódás egy-egy mű kontextusáról, például egy téma változatairól, a motívumok eredetéről és megjelenéséről más művekben, illetve művészeti ágakban. TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :

FELFEDEZŐ-KUTATÓ FELADAT Csukás István A felidézett toronyszoba c. kötetének versei számos olyan toposzt, motívumot tartalmaznak, amelyek más magyar és világirodalmi egyéniségek műveiben, egyéb művészeti ágak alkotásaiban is fellelhetők. Bizonyítsátok ezt az alábbi táblázat kitöltésével! TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: : Csukás- vers címe Idézet/ toposz v. motívum IrodalomKépzőmű vészet Zene

AZ ÍTÉLŐKÉPESSÉG, AZ ERKÖLCSI ÉS ESZTÉTIKAI ÉRZÉKENYSÉG NÖVELÉSE Fogékonyság a részvétre, az igazságra, a megértésre mint értékre, a tragikumra, az erkölcsi és érzelmi konfliktusok felfogására, a szépségre, a szépség sokféleségére. Készíts szövegkönyvet az alábbi részlethez! Zárójelben jelezd a színészi játékra vonatkozó utasítást! „Ő mondta Anyának, hogy a koponyát ne adják oda, de Anya azt felelte, boldog, hogy az a rettenetes halálfej egyszer már kinn van a házból, és akkor ő kiállt az ablakba, nézett le az utcára, és azt gondolta, Anyának Barnanéni miatt fáj a szíve, akinek kígyóból van a haja, pedig annak igazán semmi értelme sincs, senki sem látott még kígyóhajú embert,” (Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának) TÁMOP B-13/ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 32. Tel: 06-1/ Honlap: :