Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

SZÁMVITEL.
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Előnyök és alkalmazási területek
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Ellenőrzés fajtái. 6. TÉMAKÖR: AZ ELLENŐRZÉS ÉS BEAVATKOZÁS JELENTŐSÉGE A HATÉKONY KONTROLLINGBAN –
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Minőségellenőrzési Bizottság
Belső kontrollok és a könyvvizsgálat az államháztartásban
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Cegléd, július 6. 1 Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Molnár Csilla koordináló független.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Eger Puskás István.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Könyvvizsgálat alapjai
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Mentorképzés egy lehetséges „háttere”: FÜPI minőségmodell Mentorképzés helyzete és jövője Magyarországon Mentorképzés gyakorlata április 23.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A számvitel szerepe az adójogban
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 11.
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
Köszöntjük a Költségvetési Tagozat rendezvényének résztvevőit!
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 4.
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
PwC Informatikai kockázatkezelés a gyakorlatban Hétpecsét Információbiztonsági Fórum március 22. Előadó: Viola Gábor, CISA.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Minőségellenőrzés 2015-ben
1 Minőség a könyvvizsgálatban 2015 Budapest október 7. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Közfelügyeleti ellenőrzések Molnár Csilla - főosztályvezető Tolnai Krisztián Ádám – felügyeleti referens.
Jelentések dokumentációs rendje. 1./ Évközi vizsgálatok: –Munkapapírok –Vezetői levél – Célvizsgálati jelentés.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Készítette: Szabó Gabriella
Munkácsi Márta a Minőségellenőrzési Bizottság tagja
Minőség a könyvvizsgálatban 2016
Mintavétel.
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
Minőség a könyvvizsgálatban 2017
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai II.
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai I.
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Visegrád, 2014. 09. 05. Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és az Informatika kapcsolata Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési bizottság elnöke

A minőség-ellenőrzés célja véleményt mondjon arról, hogy a könyvvizsgáló a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok által meghatározott könyvvizsgálói munkaszakaszokat, és folyamatokat megfelelően végezte-e el, helyes következtetéseket vont le, ennek alapján a kiadott vélemény igazolja, a gazdálkodó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről a „valós és hű” képet mutat a beszámoló.

A minőség szintjei a könyvvizsgálatban MNKS 1.témaszámú Standard- Minőségellenőrzés a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatával és átvilágításával …. végrehajtásával foglalkozó társaságok esetében 220.számú Standard- A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának minőségellenőrzése

Hogyan kapcsolódik össze a könyvvizsgálat, a minőség-ellenőrzés, az informatika? 1./ A kérdés egyik megközelítése: az ” informatika az ügyfeleknél” 2./ A másik megközelítése az „informatika a könyvvizsgálónál” a könyvvizsgálati szoftverek használata

Informatika az „ügyfeleknél” 315. Standard „Lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása és felmérése a gazdálkodó egység és környezetének megismerésén keresztül”

Mit jelent a gyakorlatban? a cég megismerése, gazdasági tevékenységének a feltérképezése a számviteli rendszerek felmérése a belső ellenőrzés, kontrollpontok felmérése releváns informatikai rendszerek megismerése és tesztelése.

Informatika az „ügyfeleknél” Releváns informatikai rendszerek: hardver minősítése szerver-hálózat topológia Könyvelői szoftverek minősítése: főkönyvi könyvelés, TE, készletek, számlázás, pénztár, bank

Informatika az „ügyfeleknél” Belső Üzemeltetési Szabályzatok Adatmentések, archiválás, hozzáférések, Információs rendszer „Zárt-e?” Rendszer felmérés és tesztelése, Kontroll pontok felmérése Külső szakértő bevonása

Informatika az „ügyfeleknél” A legfontosabb kérdés, megbízhatunk-e az informatikai rendszer által végzett kontroll ellenőrzésekben, számításokban megbízhatunk-e az előállított adatokban? ADATEXPORT

Tervezés és Informatika Az IT audit eredményessége „megfelelő” az jelentős mértékben befolyásolja a könyvvizsgálati módszertant, a jól működő, biztonságos informatikai környezet lehetőséget teremt arra, hogy a könyvvizsgálat során támaszkodni lehet az informatikai támogatású, automatizált kontrollokra.

Tervezés és Informatika Kritikus területek állításainak igazolása!! Bizonyítékok gyűjtése szakaszban 1. Rendszerbázisú vizsgálatok Hatékonyak a kontroll pontok ha NEM 2. Alapvető vizsgálati eljárások: elemző eljárások adatok tesztelése

Adatok tesztelése Mintavételezés: statisztikai modellek véletlenszerű kiválasztás módszere időintervallum kijelölése szokatlan könyvelési tételek egyéb modellek

Milyen legyen a könyvvizsgálati szoftver? Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok alkalmazására épüljön Valamennyi könyvvizsgálati munkaszakaszt lefedje Struktúrája, felépítése, munkatáblái, logikusak és egymásra épülően következetesek legyenek Referenciázása áttekinthetővé tegye a dokumentációt Összegezve: Segítse a könyvvizsgáló és a Minőségellenőr munkáját!

Informatika a „könyvvizsgálónál” A könyvvizsgáló az ügyféltől kapott, adatexporttal konvertált, főkönyvi - kivonatból a könyvvizsgálati szoftver segítségével előállítja főlapokat a könyvvizsgáló az általa elkészített beszámoló táblákat, hasonlítja össze az ügyfél „éves beszámoló adataival”, és optimális esetben megállapítja, hogy a kettő között nincsen eltérés.

Könyvvizsgálati szoftver használata Szeretném felhívni a figyelmet, az egyes ellenőrző listák „kipipálása” önmagában még nem jelent „elegendő és megfelelő bizonyítékot” az állítások alátámasztására, ahhoz alapbizonylatokat, és munkalapokat kell csatolni!

Minőségellenőrzési Dokumentáció Könyvvizsgálati szoftver dokumentációja Legyen kompatibilis a minőség-ellenőrzés követelményeivel Ezek a követelmények jelennek meg a „kérdőívek formájában” Kérdőívek egyes kérdéseire adott válaszoknál a szoftver referencia számát célszerű megadni!

FIGYELEM ! A szoftver mindig csak egy „eszköz” Könyvvizsgáló személyes felelőssége megmarad! Fontos! A következetes gondolkodás és a szakmai szkepticizmus fenntartása!

„Minőség a könyvvizsgálatban” Összegzés Nő a hatékonyság csökken az időráfordítás referenciázás használata Megfelelő „mennyiségű és minőségű „ dokumentáció támasztja alá a Könyvvizsgálói véleményt! „Minőség a könyvvizsgálatban” a

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!