Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kattintson az üzenetsáv Szerkesztés engedélyezése gombjára,
Advertisements

Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
A Windows grafikus felülete
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Microsoft Office Programcsalád
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Az ITRW kevésbé ismert funkciói
Mellár János 3. óra Szeptember 16. v
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bevezető a tartalomjegyzékek használatába j majd a tanfolyam elindításához nyomja le az F5 billentyűt, vagy kattintson a Diavetítés > Az elejétől gombra.
Support.ebsco.com A Keresési előzmények szolgáltatás használata Oktatóprogram.
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Felhasználó barátság eszközei
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Windows operációs rendszer
1. Akciógombok elhelyezése
A körlevél készítésének menete
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
,,Én így tanítanám az informatikát”
Készítette: Szekerczés Szabina
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Microsoft Office Programcsalád
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
Többtáblás adatbázisok
Grafikus tervezőrendszerek programozása 7. előadás.
Vizuális alkalmazások a FoxProban Páll Éva Boglárka.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Irányított stílusú keresőmezők.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
HF MINTA 2012/2013. ősz. HF Minta  Objektum-orientált program  „Adatvezérelt” alkalmazás írása  Fájl kezelés (olvasás, írás)  Menü készítése  5-6.
RAD Studio XE5: menük felépítése
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Kördokumentumok 1..
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Oktatóprogram CINAHL keresés
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Táblázatok.
Rövid ismertető USB lábpedállal történő felvétel lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Rövid ismertető mikrofonnal történő
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Rövid ismertető felvételek lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Kép készítése számítógép segítségével
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
Képszerkesztés magas fokon
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Információ és kommunikáció
Total commander.
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Ültetési rend létrehozása
B M Java Programozás 5. Gy: Java alapok IT A N Adatkezelő 1.rész
Előadás másolata:

Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 5. előadás

Blokkok Belső blokk (Block) Külső blokk (Wblock) Az aktuális rajzban (ahol a blokk létre lett hozva) bármikor használható. Az adott blokk néven szereplő blokk átszerkesztésekor a rajban lévő összes azonos nevű blokk átveszi az új tulajdonságokat és értékeket. Rajzon belül, a rajzzal együtt tárolódik. Külső blokk (Wblock) Az aktuális rajzon belül és más rajzokban is bármikor felhasználható. A rajztól külön, önálló állományként tárolódik.

Blokkdefiníció létrehozása az aktuális rajzban (Blokk definiálás) Hozza létre a blokkdefinícióban szerepeltetni kívánt objektumokat. A Rajz menüből válassza a Blokk » Készítés menüpontot. A Blokk definiálása párbeszédpanelben, a Név mezőbe írja be a blokk nevét. Az Objektumok területen válassza ki a Konvertálás blokká rádiógombot. Amennyiben azt szeretné, hogy a blokk definiálásában szereplő eredeti objektumok a rajzban maradjanak, a Törlés opciót ne válassza ki. Kattintson az Objektumok kiválasztása nyomógombra. A mutatóeszköz használatával jelölje ki a blokkdefinícióban szereplő objektumokat. Nyomja meg az ENTER billentyűt az objektum-kiválasztás befejezéséhez. A Blokk definiálása párbeszédpanel Bázispont területén adja meg a blokk beillesztési pontját az alábbi módszerek valamelyikével: Kattintson a Pont választása gombra majd a mutatóeszközzel adjon meg egy pontot. Adja meg a beillesztési pont X,Y,Z koordinátáit. A Leírás mezőbe írjon be egy blokkdefiníciót jellemző szöveget. Ez a leírás a DesignCenter™ ablakban jelenik meg (ADCENTER). Kattintson az OK nyomógombra. A blokkdefiníciót a program elmenti az aktuális rajzban, és bármikor beilleszthető.

Blokkdefiníció létrehozása az aktuális rajzon kívül (Blokk kiírás) Parancsbevitel: blokkdef (Wblock) Objektumokat ment vagy blokkot fájllá konvertál. A Blokk kiírása párbeszédpanelen különbözőek az alapértelmezett beállítások a következő három eset függvényében: semmi sincs kiválasztva, egyetlen blokk van kijelölve, illetve nem blokk van kijelölve. Forrás Megadja a fájlba történő írásra kijelölt objektumokat és blokkokat, valamint a beillesztési pontokat. Blokk Egy létező blokkot ad meg a fájlba történő íráshoz. Válasszon egy nevet a listáról. Teljes rajz Blokként kiválasztja az aktuális rajzot. Objektumok Meghatároz egy bázispontot a blokkhoz. Az alapértelmezett érték 0,0,0. Bázispont

Előző folytatása Pont kijelölése Objektumok Megtartás Ideiglenesen bezárja a párbeszédpanelt, így megadhat egy beillesztési bázispontot az aktuális rajzban. X A bázispont X koordinátaértékét határozza meg. Y A bázispont Y koordinátaértékét határozza meg. Z A bázispont Z koordinátaértékét határozza meg. Objektumok Beállítja, hogy a blokk elkészítése után mi történjen a blokk definiálásához használt objektumokkal. Megtartás Megtartja a kiválasztott objektumokat az aktuális rajzban fájlként történő mentésüket követően is. Konvertálás blokká A kijelölt objektumot vagy objektumokat blokká konvertálja az aktuális rajzban fájlként történő mentésüket követően is. A blokk neve a Fájlnév mezőben megadott név. Törlés a rajzból Törli a kijelölt objektumokat az aktuális rajzból a mentés után. Objektumok kiválasztása gomb Ideiglenesen bezárja a párbeszédpanelt, így kiválaszthat objektumokat a rajzban. Gyors kijelölés gomb Megnyitja a Gyors kijelölés párbeszédpanelt, amelyet a kiválasztási halmaz szűrésére használhat. Kiválasztott objektumok A kiválasztott objektumok számát mutatja. Cél Megadja a fájl nevét és helyét és a blokk beillesztésekor használt mértékegységeket. Fájlnév és elérési út Megadja azt a fájlnevet és elérési útvonalat, ahova a blokk vagy objektumok mentése történik

Külső blokkok elérési helyének rögzítése Config (Beállít) Support fájlok Könyvtár beáll.

Block parancs D=600; f=12; k=39,6; r1=27

Belső blokk készítés

Külső blokk készítés

Attribútum definiálása

Blokkok beillesztése Insert (Beill) dialógus ablak -Insert (-Beill) parancssor (főként ismert belső blokknál) Blokkok jelemző pontja a beillestési pont! Osnap beállításnál /Insert/

Gyakorlás 01

Gyakorlás 02 (Attribútummal)

Dinamikus blokkok Dinamikus blokk létrehozása Kattintson az Eszközök menü   Blokkszerkesztő parancsra.A parancssorba írja be: BSZERK. A Blokkdefiníció szerkesztése párbeszédpanelen végezze el az alábbi műveletek egyikét: Válasszon egy blokkdefiníciót a listából. Válassza az <Aktuális rajz> elemet, ha a rajzot dinamikus blokként kívánja menteni. A Létrehozni vagy módosítani kívánt blokk mezőben adjon meg egy nevet az új blokkdefiníciónak. Kattintson az OK gombra. A Blokkszerkesztőben szükség szerint adjon hozzá új-, vagy szerkesszen már meglévő geometriát. Tegye a következők egyikét: A Blokk szerzői paletták Paraméterkészletek lapjáról egy vagy több paraméterkészletet is hozzáadhat, követve a parancssorban megjelenő utasításokat. Kattintson kétszer a sárga figyelmeztető ikonra (vagy használja a BMŰVELETBEÁLL parancsot), és kövesse a parancssorban megjelenő promptokat a művelet geometriai kiválasztási halmazhoz történő hozzárendeléséhez. A Blokk szerzői paletták Paraméterek lapjáról egy vagy több paramétert is hozzáadhat, követve a parancssorban megjelenő promptokat. A Műveletek lapról egy vagy több művelet hozzáadását is elvégezheti a parancssori promptokat követve. A Blokkszerkesztő eszköztárán kattintson a Blokkdefiníció mentése gombra. Kattintson a Blokkszerkesztő bezárása eszközre.

Dinamikus blokkok paraméterek Működés részletes leírása PDF-ben. http://eki.sze.hu/

Itt az 5. előadás vége