Számítógép főbb részei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Memória.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A memória.
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak Informatika tananyag.
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai, jellemzői
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
Készítette: Bokor Csaba
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép teljesítménye
Optikai tárolók CD, DVD.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A merevlemez(winchester)
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Alaplapok.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép tárolóeszközei
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Számítógép főbb részei

SZOFTVER Egészen pontosan: A szoftver a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége. A szoftvert egyrészt a gépet működtető programok, másrészt a számítógéppel való feldolgozásra előkészített adatok alkotják.

HARDVER Egészen pontosan: A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják magát a számítógépet és minden kézzelfogható tartozékát.

KONFIGURÁCIÓ A számítógép sematikus felépítése

A ház Manapság a számítógépek háza, a külső megjelenés fő eszköze. Irodai környezetben inkább a minél nagyobb, jó szellőzésű házakat válasszuk. A mérettől függ az is, hogy hogyan tudjuk a gépet később bővíteni

A tápegység Legtöbbször éppen eléri az átlagot Célszerű jócskán „fölétervezni” 400 Watt teljesítménynél nem célszerű kisebbet választani Nem elhanyagolható, a tápegység által keltett zaj Fontos tudnunk, hogy a tápegység milyen alkatrészeket fog ellátni a gépben Moduláris tápegység

Az alaplap Az alaplap kiválasztása: A kiválasztás rendkívül körültekintően történjen, hiszen az alaplapot igen nehéz cserélni, és cseréje több alkatrész kényszerű cseréjét is maga után vonja.

Az alaplap Szempontok: Processzorfoglalat Memóriabővítő helyek/SIMM,DIMM Milyen háttértárakat akarunk használni Milyen és hány bővítőkártyára van szükség/PCI,AGP,PCIe - Integrált eszközök vagy bővítőkártyák

Az alaplap Egészen pontosan: Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el. Ezek az elemek, illetve a kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mennyi memóriabővítő hellyel rendelkezik, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta, milyen a felhasználható memória típusa és maximális mérete stb.

Sebesség/MIPS (Million Istructions Per Secundum) A processzor Mitől „jó” ma egy processzor? többen vannak Sebesség/MIPS (Million Istructions Per Secundum)

A processzor Melyik processzorgyártót válasszuk? A legfontosabb processzortípusok és a megfelelő alaplapi foglalatok

A processzor Egészen pontosan: A processzor a számítógép „agya”, azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli; egy szilíciumkristályra integrált, sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység. A bemeneti eszközök segítségével kódolt információkat feldolgozza, majd az eredményt a kimeneti eszközök felé továbbítja, melyek ezeket az adatokat információvá alakítják vissza.

A processzorhűtő Meleg keletkezik annyira, hogy ha a processzort nem hűtenénk, percek alatt megolvadna benne minden.

A memória RAM (Random Access Memory) ROM (Read Only Memory) Az éppen futás alatt álló programok és adataik az operatív memóriában, a RAM-ban találhatók. Tartalmuk a számítógép kikapcsolásával, illetve áram hiányában törlődik.

gyorsítótárakban (cache) A memória A RAM úgynevezett memóriacellákból épül fel, amelyek a dinamikus memória esetében egyetlen darab tranzisztorból és egyetlen kondenzátorból állnak. A DRAM (dinamikus RAM) külső táplálás nélkül elveszti a tartalmát, ezért azt bizonyos időközönként frissíteni kell. SRAM (statikus RAM), amely ugyan lényegesen gyorsabb lehet, mint a hagyományos DRAM, ám drágább is, mivel több alkatrészt (négy-hat tranzisztort) igényel cellánként. gyorsítótárakban (cache)

A memória A legelterjedtebb az SDRAM. A név S betűje a Synchronous (szinkron) szóból származik, és arra utal, hogy a memória működési frekvenciája megegyezik az alaplapi frekvenciával ill. (DDR) Memóriabővítés: A RAM-ok bővítése rutinfeladat: az alaplapokon általában kettő vagy négy bővítőhelyet találunk a RAM-oknak, ami nem túl sok − tehát valószínűleg bővítéskor a régi RAMmodulokat eldobhatjuk.

A memória A RAM legfontosabb adatai tehát: - a kapacitás GB-ban, például 2 GB; - az adatátviteli szabvány (amely alapján eldönthetjük, illik-e a mi alaplapunkba), például DDR2; - az órajelfrekvencia, például 1600 MHz.

A winchester A merevlemez (angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat bináris számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja, amelyeket a forgó lemez fölött mozgó író-/olvasófej ír vagy olvas. A HDD-nek eszerint két fő jellemzője van: a kapacitás és a gyorsaság. A lemez forgási sebességéről (RPM, Round Per Minute, percenkénti fordulatszám) kaphatunk információt. Amit feltétlenül tudnunk kell, hogy az alaplapunk milyen szabványú HDD-t támogat.

Az optikai meghajtók Roppant kis területre koncentrálható fénysugár-nyaláb, amely segítségével a CD- vagy DVD-lemezen található, szemmel nem látható gödröcskéket le lehet tapogatni. A lemez felületén, szép spirális vonal mentén ugyanis rendkívül apró, kis tűszerű bemélyedések − szaknyelven: „pit”-ek − vannak

Az optikai meghajtók A legfontosabb kompakt lemezfajták (CD-k) a következők: - CD-DA (CD-Digital Audio): hanganyag tárolására használható, ma is az egyik legelterjedtebb típus; - CD+G (CD+Graphics): a fotó-CD elődje, digitális képeket is tartalmaz; - CD Text: a hanganyag mellett szöveges albumot és száminformációkat is tartalmaz(hat); - CD-Extra (más néven CD Plus): hanganyagot és − általában ehhez kapcsolódó − számítógépes adatokat is tartalmaz; - HDCD (High Definition CD): igen jó minőségű hanganyag lejátszására szolgál, a megfelelő berendezésben; - CD-ROM: adatok, számítógépes programok, játékok, enciklopédiák stb. tárolására használt, csak olvasható, a gyártás során előre megírt adathordozó; - CD-i (interaktív CD): sajnálatos módon gyorsan elavult szabvány, interaktív mozgóképeket rögzítettek rajta, amelyeket speciális CD-i lejátszóval lehetett megtekinteni; - PhotoCD: digitális képeket tartalmazó adathordozó; - VideoCD, SVCD (Super VideoCD): bizonyos szempontból a DVD elődje, tömörített mozgóképeket, akár teljes mozifilmeket tartalmazó CD; - CD-R (CD Recordable): egyszer írható CD, megírás után CD-ROM-ként viselkedik; - CD-RW (CD Re-Writeable): többször írható, törölhető CD.

Az optikai meghajtók - DVD–Audio: kiváló minőségű hang tárolására használható. - DVD–ROM: adatok, számítógépes programok, játékok, enciklopédiák stb. tárolására használt, csak olvasható, a gyártás során előre megírt adathordozó. - DVD–RAM: bizonyos szempontból ez a kakukktojás, ugyanis itt a pitek nem spirális alakban rendeződnek, hanem sávokban és szektorokban, úgy, mint a mágneslemezeknél, és a használatuk is a mágneslemezekéhez hasonló. Nem különösebben terjedtek el, mert a lemez még sérülékenyebb, mint a „sima” DVD, és nem minden DVD-meghajtó képes kezelni őket. Jóval drágábbak is. - DVD-R és DVD-RW: használatuk hasonló a megfelelő CD-R- és CD-RW-lemezekhez. - DVD+R és DVD+RW: a fentiekhez hasonló, de más szabványú írható DVD-lemezek. A „+”jel itt arra utal, hogy az információkat hordozó spirálvonalakat elválasztó, ún. biztonsági zóna is hordoz információkat, ezért ezek a lemezek sok, kisebb méretű fájl esetében gyorsabban olvashatóak. Kevés számú, de igen nagyméretű fájl (például mozifilmek) esetében nem venni észre a különbséget.

Vége