Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Az érettségi rendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Az országos mérések megújult rendszere
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Országos kompetenciamérés A mérési rendszer fejlesztése, az érettségi rendszer átvilágítása Pongrácz LászlóOktatási Hivatal Magyar Termék Nagydíj.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A Nemzeti alaptanterv változásai
TIMSS 2007.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Képesítési Keretrendszerek Európában
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
. Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el az Országos kompetenciamérést, mint szolgáltatást.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Autonómia és felelősségvállalás
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A középiskolai oktatás szabályzatai
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A nemzetközi mérésektől a tanóráig – az értékelés üzenetei Készítette: Horváth Zsuzsanna Budapest december 6.
BEVEZETŐ.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Kompetencia -eredményesség
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
A szak- és felnőttképzési alrendszer illeszkedése
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Az országos mérések megújult rendszere
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
A szakiskola jelene és jövője
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
1./ A magyar közoktatás rendszere
Előadás másolata:

Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet május 12.

A közoktatás szabályozó rendszere az OKKR nézőpontjából Közoktatási törvény Tankötelezettség A közoktatásban megszerezhető végzettségek: alapfokú és középfokú Háromszintű, lineáris és hierarchikus tartalmi szabályozás Nemzeti alaptanterv  akkreditált kerettantervek  iskolai pedagógiai program és helyi tanterv A közoktatási rendszerben való továbbhaladás összefüggése a megszerezhető végzettségekkel Alapfokú végzettség  intézményi szintű értékelési rendszer (Ktv. 27. § (8) Középfokú végzettség  egységes központi követelmények alapján szerezhető érettségi bizonyítvány (Ktv. 9. § (8)

A közoktatás szakaszai és az OKKR javasolt szintjei Bevezető szakasz Kezdő szakasz Alapozó szakasz Fejlesztő szakasz Az általános műveltséget megszilárdító szakasz Az általános műveltséget elmélyítő, pályaválasztási szakasz 1–2. évfolyam 3–4. évfolyam 5–6. évfolyam 7–8. évfolyam 9–10. évfolyam 11–12., (13.) évfolyam OKKR 1. szint OKKR 2. szint OKKR 3. szint OKKR 4. szint

A közoktatási folyamat OKKR szintezésének (lehetséges) forrásai: tudás- és képességstruktúra-leírások Nemzeti alaptanterv : EU- kompetenciák, műveltségterületi követelmények Az akkreditált kerettantervek szerkezeti egységeiből a továbbhaladás feltételei A hazai mérési rendszer eredményeinek kvalitatív leírásai (6. és 8. évfolyamos középiskolai felvételi vizsgák; Országos kompetenciamérés) Döntési pontok, továbbfejlesztési lehetőségek: A nemzetközi mérések eredményeinek kvalitatív leírásai IEA-program: PIRLS, TIMSS; szövegértés, matematika, természettudomány PISA-program (2000–2015): szövegértés, matematika, komplex problémamegoldás, természettudomány Az EU-kompetenciák szintezése

A szintleírások dilemmái A szinteket leíró fogalmak konkretizálása (szükségszerű szelekció, egyes területek alulreprezentáltsága) A szinteket elkülönítő tényezők A szintek deskriptorainak „érvényessége” (például empirikus bizonyíthatósága) A közoktatás „egyensúlytalanságai” (például közismert hiányok: az önismeret, a reflexióra, a saját teljesítmény értékelésére való képesség; az önálló problémamegoldási stratégia; kockázatok felelős mérlegelése)

A közoktatási deskriptorok kulcselemei (példák) TUDÁS A tudás kiterjedtsége A kontextus ismertsége A feladatvégzés eljárásainak összetettsége A feladat/munkavégzésben szükséges, továbbá (irányítással  önállóan) alkalmazható tudás megléte (például tények, fogalmak, összefüggések; eljárásbeli sémák) KÉPESSÉGEK A kulcskompetenciák fejlettsége (anyanyelvi, matematikai) A tudás alkalmazása: kognitív tevékenységek elvégzése egyre összetettebb feladathelyzetekben Tudássémák összekapcsolása, új sémák (kreatív) kialakítása Információszerzés (kritikai gondolkodással) is Saját tanulási/problémamegoldó stratégia; korrekciók elvégzése Döntési képesség

A közoktatási deskriptorok kulcselemei (példák) ATTITŰDÖK Motiváció  elkötelezettség (a minőségi munkavégzés iránt) Társas kompetenciák (kooperativitás) Nyitottság a tudásnövelő tevékenységekre Kritikai gondolkodás Társadalmi (jogi, erkölcsi) normák ismerete, elfogadása alkalmazása Alternatívák, kockázatok értékelése, következmények mérlegelése A folyamatos önképzés igénye AUTONÓMIA és FELELŐSSÉG A feladatvégzés önállósága: irányítás, kontroll igénye  útmutatás  önálló felelősségvállalás  önkontroll, reflektivitás, önreflexió Felelősségvállalás: személyes  a rá bízott, együttműködő csoportért is

Köszönjük a figyelmet!