IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
„Ezt egy életen át kell játszani”
SZAKMAI NAP HAJDÚSZOBOSZLÓ március 30.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Tantestületi felkészítő nap
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A referencia intézmények szerepe a TÁMOP intézmények tanulószervezetté válásának folyamatában Csizmazia Sándorné szakmai vezető Harkány, nov.13.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Szűts József Általános Iskola
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Az ÚMFT Társadalmi Megújulás Operatív Program által kínált feladatok és lehetőségek Puskás Aurél fejlesztési igazgatóhelyettes
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
JUHÁSZ GYULA REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA TIOP / A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
intézményi folyamat-szaktanácsadó
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.

Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Megvalósítás helyszíne: Általános iskola-óvoda Kecskéd
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Inklúzív nevelés Magyarországon
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Pedagógus értékelési rendszer
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Jó gyakorlatok a közoktatás területén
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Előadás másolata:

IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV

TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS NEVELÉS PEDAGÓGIAI RENDSZERE ÓRALÁTOGATÁSOKKAL KAPCSOLATOS MEGLÁTÁSOK

STATISZTIKAI MUTATÓINK

A KOMPETENCIA-ALAPÚ TANULÁS- SZERVEZÉS BEVEZETÉSÉNEK TAPASZTALATAI SZEMÉLYI FELTÉTELEK A nevelők szaktárgyi képzései Vezetőképzés SDT-képzések TÁRGYI FELTÉTELEK A fenntartó anyagi támogatása Közbeszerési eljárás

VÁLTOZÁSOK AZ ALAPDOKUMENTUMOKBAN ( CSATOLÁS A 2. PEJ-HEZ) NEVELÉSI TERV HELYI TANTERV FENNTARTHATÓSÁG: A MÓDSZERTANI ELJÁRÁSOK ÉS AZ ALKALMAZOTT OKTATÁS-TECHNIKAI ELJÁRÁSOK ÁLTALÁNOSSÁ VÁLÁSA A NEVELŐTESTÜLETBEN ( + BELSŐ TOVÁBBKÉPZÉSI RENDSZER)

EMLÉKEZTETŐ! A VEZETŐI FELADATOKAT ELLÁTÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK TELJESÍTMÉNY- ÉRTÉKELÉSÉNEK SZEMPONTRENDSZERE Hi.: február Berecz Katalin A NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS MEGSZERVEZÉSE AZ ÁLT. ISKOLA 5-6. ÉVFOLYAMÁN Hi.:2007.március Fazekas József

A PROJEKT BELSŐ FOLYAMATSZABÁLYOZÁSA ÉS A DOKUMENTÁCIÓ ALAPPROBLÉMA PÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ (mérföldkövek,költség vetési terv) GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁS

TOVÁBBI PROBLÉMÁK 1., BIZONYTALANSÁG A LEGFELSŐBB IRÁNYÍTÁSBAN ( OMAI) ---- SZEMÉLYCSERÉK 2., KOMMUNIKÁCIÓS ZAVAROK----NEM ELÉRHETŐ KAPCSOLATTARTÓK 3., SOKSZOR KIÉLEZETT VERSENY A SZAKMAI SZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRŐL 4., AZ EDUKÁCIÓ KHT. FELKÉSZÜLETLENSÉGE 5., A TIOKOK TAPASZTALATAIRA ALAPOZÓ BEVEZETÉS ( A TIOKOK 1 ÉVE MŰKÖDNEK! ) 6., KORLÁTOZOTT PAPÍRALAPÚ SZAKMAI TÁMOGATÁS 7., TÚL APRÓLÉKOS DOKUMENTÁLÁS A PEJ-EKNÉL

ÖSSZESSÉGÉBEN ELBIZONYTALANÍTÓ!!!! AKKOR MI A BIZTOS? LASSÚ PARADIGMAVÁLTÁS, AMELYBŐL EGYETLEN NEVELŐ SEM FOG KIMARADNI!!!!

Személyes tapasztalatok 1.,Az iskolánk a törvényességi előírásoknak megfelelően működik 2., Tudatosabb és szervezettebb a munka középiskolákban ( pl. minőségirányítás; vö.! nevelőtestület nagysága) 3.,A nevelői kultúra megújítását nem szabad késleltetni ( minden olyan fejtegetés téves,hogy a nevelői kultúra a tanításban eltöltött idő függvénye ; módszertani megújulásra folyamatosan szükség van ) 4., Sok iskola a létbizonytalansággal küzd ( bezárás, tagiskolává válás ) 5., A környezeti kultúránk kifogásolható ( gáttalanul terjed a szemetelés, fölösleges áramfogyasztás, sok a fölösleges lom ) 6.,A kommunikációnk bébicipőben

AZ INTEGRÁCIÓS NEVELÉS PEDAGÓGIAI RENDSZERE CÉL: - A NORMATÍVA-IGÉNYLÉS TÖRVÉNYESSÉGE - A FELHASZNÁLT NORMATÍVA MENNYIRE SEGÍTI AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG BIZTOSÍTÁSÁT A HHH-TANULÓK ESETÉBEN - MENNYIRE GÁTOLJA A SZEGREGÁCIÓS HELYZET KIALAKULÁSÁT ISKOLAI VAGY TELEPÜLÉS SZINTEN SZAKMAI MONITORING

HOGYAN ÉPÜL FEL A PEDAGÓGIAI RENDSZER?

I.Az alkalmazás feltételei 1.Integrációs stratégia kialakítása 1.1 Helyzetelemzés 1.2 Célrendszer megfogalmazása 1.3 Bevezetési terv készítése 2.Az iskolába való átmenet segítése 3.Partnerkapcsolatok kiépítése II. A tanulást-tanítást segítő eszközrendszer ( csoportok, amelyekből 1 elem alkalmazása kötelező )

példa 3., Az integrációt segítő módszertani elemek egyéni haladási ütemet segítő differenciált tanulásszervezés kooperatív tanulásszervezés projektmódszer drámapedagógia

fogalmak

stratégiák