Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Advertisements

MiniORA FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS
Program funkciók USB porton keresztül kommunikál és egy kiegészítő eszköztől (kontrollertől) kapott jel hatására az előre elkészített minta fájlt kinyomtatja.
S 1SCM© Siemens AG All rights reserved Útmutató a click4suppliers easy használatához Szállítói regisztráció.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Óraregisztrálási modul
Működés, kezelés általános leírása
Táppénz és családtámogatási ellátások számfejtése modul
Számlázás A számlakészítés folyamatának megismerését az Anyag és Áruforgalom rendszerén belül az AS31 forgalmi adatok bevitele menüpont megadásával kezdjük.
E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
MiniORA SZÁMLAKÉSZÍTÉS Az alábbi on-line bemutató használatára javasoljuk, hogy DEMO működési programhasználat mellett tekintse meg az egyes adatbeviteli.
Rendszer kezelési ismertetés
Bitumen Internet Sales 2012
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Pénzügyi nyilvántartás
Tárgyi eszköz nyilvántartás
Microsoft Navision - Expressz módszertan Általános kezelés
Integrált Pénzügyi és Számviteli Programrendszer
Bemutató Számviteli rendszer. Személyesen Postai úton Vállalat vagy vállalkozás Könyvelőcég vagy könyvelő Ez a megoldás kiszámíthatatlan nem biztos hogy.
Szervező modul. Vizsgaidőpontok kezelése – új létrehozás - Új vizsgaidőpontot vagy teljesítéslapot a „Vizsgaidőpont” menü „Új létrehozás” menüpontjában.
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
A gondviselői modul az enaplóban
Számviteli alapok.
A körlevél készítésének menete
8. Főkönyvi rendszer.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
MTMT feltöltési segédlet
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A számvitel szerepe az adójogban
Beruházás nyilvántartás
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Fejlesztések, változások a pénzügy modulban. Jogcímhez rendelés.
Törzsek-Partnerek A partnerek menüpont alatt végezhetjük a partnerek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A partnertörzsben vesszük fel a partnerek.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Technikai és gyakorlati segítségnyújtás Kifizetési kérelem feltöltéséhez Pályázati Tájékoztató felület az ELEKTRONIZÁLÁS bevezetését követően Előadó: Gombita.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Gabona és vas értékesítés rögzítése WUJEGYKE programban.
Gabona és vas értékesítés rögzítése UJEGYKE programban.
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Pénzügyben történt változások
Fejlesztések, változások a kérvény modulban. Részletfizetési kérvény változások Új rendszerparaméter: PU_RKERVENYEZETTKIRASBEFIZETES S zabályozza, hogy.
Előadó:Forgács Zoltán Számvitel-szervezési és Ellenőrzési Osztály - osztályvezető Raiffeisen Bank Zrt Számviteli Tudástár kialakítása a Raiffeisen.
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Útmutató a click4suppliers easy használatához
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
Mezősi Róbert Comp-Sys Kft
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Útmutató Az alapadatok feltöltéséhez
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Áttekintő a számla készítéséhez
Bankszámlatranzakciók feldolgozása és könyvelése Gyorsan és egyszerűen
Étkezési rendelés nyilvántartás, elszámolás, számlázás
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Kérjük, adja meg felhasználónevét és jelszavát!
Társadalombiztosítási ellátások számfejtése és nyilvántartása modul
Előadás másolata:

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel A kettős könyvelési program megismerését a forgalom bevitel FA3A menüpont megismerésével kezdjük. A forgalmi tételek rögzítéséhez az alábbi törzsállományok szükségesek: - Főkönyvi számlatükör - Napló - ÁFA - Partner Ez a bevezető képernyő A fentieken kívül az adatbevitelhez szükséges - a működési paraméterek beállítása - a feldolgozási időszak beállítása (FA8) A programkezelésről általánosan, illetve a törzsadatok létrehozásáról, kezeléséről lásd a Működés, kezelés általános leírása, Törzsállományok létrehozása, módosítása bemutatót. Vélelmezzük ennek az anyagnak az ismeretét. A programkezelésről általánosan, illetve a törzsadatok létrehozásáról, kezeléséről lásd a Működés, kezelés általános leírása, Törzsállományok létrehozása, módosítása bemutatót. Vélelmezzük ennek az anyagnak az ismeretét. MEGASTAR PLUS Kft. A bemutató kezeléséhez segítség: F1 info@megast.hu

Az FA3A forgalom beviteli rátekintő képernyő Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Az FA3A forgalom beviteli rátekintő képernyő A forgalmi terület bevitele a MegaORA általános adatbeviteli képernyő felépítésének, működésének megfelelő szabványos képernyő. A menü indítása és a megfelelő sorszámú forgalmi terület kiválasztását követően a „Főkönyvi bizonylat kiválasztása” képernyőn a forgalmi területre rögzített, de még le nem könyvelt bizonylatokat láthatjuk. Ezek a rögzített adatok minden következmények nélkül módosíthatók, törölhetők. Értelemszerűen, ha még üres a forgalom beviteli terület, akkor még nincs tétel rajta, de az alábbi képen már 7 főkönyvi-pénzügyi tételt már bevittünk. A forgalom beviteli képernyőnek a kezelése is az általános szabályoknak megfelelően történik, az Új bevitel, Módosítás, Törlés, stb. gombok segítségével. A későbbiek során részletesen lesz szó a Forgalom rögzítését segítő – csak ezen a képernyőn szereplő – funkció gombokról. Ha a tételek lekönyvelésre kerülnek, akkor azok a forgalmi területről átkerülnek a könyvelt tételekbe. Ezek módosítása/törlése csak a számviteli törvény előírásainak betartásával lehetséges. (A MegaORA programok – a felhasználó felelősségvállalásával – megfelelő paraméter beállításával lehetővé teszik könyvelt tételek módosítását is.) Áttekintés MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Az FA3A forgalom beviteli rátekintő képernyő felépítése Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Az FA3A forgalom beviteli rátekintő képernyő felépítése F1 leütésével elérhető a dokumentáció sokoldalas kiíratása, amely az FA3A forgalom bevitel képernyők leírását, kezelését, funkciók működését, paraméterek beállítását, stb. írja le. A kurzor által kijelölt aktuális tétel fej adatainak egy részét a képernyőre írja a program. Ellenőrzési sorszám, Naplókód, Könyvelési év, stb. Hely hiányában nem az összes fej adat kerül kiírásra, csak a fontosabbak. (A tétel összes adata, fej és tételsorok a 8. Tétel megtekintése funkciógombbal érhető el.) Amennyiben másik tétel fontosabb adataira vagyunk kíváncsiak, akkor a kurzor megfelelő pozícionálásával érhető el a kiíratás. (A kurzor egérrel is mozgatható és a le/fel mutató nyíl vagy PageUp/PageDown, stb. gombokkal is.) A később ismertetésre kerülő és már bevitt 7 db tétel legfontosabb adatai (sorszám, bevitel minősítése, bizonylat szám, bizonylat dátum, tartozik/követel összeg). Áttekintés Forgalom rögzítését segítő feladatok funkció gombsor. Kiírási sorrend, keresési funkció gombjai, adatbevitele. Módosítás, Új bevitel, Törlés, Kilépés funkciógombok. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Az FA3A forgalom beviteli képernyő felépítése Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Az FA3A forgalom beviteli képernyő felépítése F1 leütésével elérhető a dokumentáció sokoldalas kiíratása, amely az FA3A forgalom bevitel képernyők leírását, kezelését, funkciók működését, paraméterek beállítását, stb. írja le. A kurzor által kijelölt tétel fej adatai látszanak a beviteli képernyő felső két sorában. Ez az aktív tétel, amelynek tételsorai láthatók a beviteli képernyő középső részének görgethető listán. A beviteli képernyő középső részében egy időben 10 tételsor jelenik meg. Mivel ez görgethető lista a tételsorok száma korlátlan. A bal alsó sarokban lévő |< és >| feliratú gombokra kattintva lehet a kiírás elejére illetve végére pozícionálni. A tételsorokat ezen a felületen lehet bevinni, módosítani. A tétel fejhez további adatok adhatók meg egy kiegészítő képernyőn ennek az ikonnal a megnyomásával. Áttekintés Ha a paraméterekben be lett állítva a tételsorhoz megjegyzés szöveg, akkor az itt látható. A tételsor képernyő kiterjeszkedésével. Összegző kiírások. Tételsorok beviteléhez, módosításához használható funkciógombok. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Az adatbevitel bemutatása 7 minta gazdasági eseményből képzett forgalmi tétel Az „Új bevitel” gombra kattintva a forgalom rögzítéséhez a beviteli képernyő jelenik meg, ahol az egy bizonylatra érvényes azonosító adatokat a „Fej beviteli képernyőn” a bizonylat tételsoraihoz kapcsolódó kontírozást a „Tétel beviteli képernyőn” rögzíthetjük. 1. Nyitó bank 2. Árubeszerzés 3. Szállítói kifizetés 4. Áru értékesítés 5. Vevő kiegyenlítés 6. Kp. felvétel bankból (pénztár) 7. Kp. felvétel bankból (bank) A mintafeladatban 7 forgalmi tétel bevitelével mutatjuk meg a főkönyvi tételek képzésének lépéseit! Áttekintés MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A program által képzett technikai sorszám. (Ez a sorszám iktatáskor-könyveléskor képződik és a könyvelési évben egyedi. E sorszám segítségével a tétel a számítógépi adatbázisban egyértelműen azonosítható. Módosításkor bármely egyéb adat módosítható, csak ez a sorszám nem.) FIDO MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A forgalom beviteli sorszám, amely csak a forgalom beviteli állapotban jellemző a tételre. A bizonylat rögzítése során a program automatikusan képzi. (Iktatáskor/Könyveléskor ez a sorszám „eltűnik”. Feladatát, hogy a tétel az éves állományban azonosítható legyen, az un. Ellenőrzési sorszám veszi át.) FIDO MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A tétel számviteli feldolgozási időszaka, amely az áfa elszámolás időszaktól esetenként eltérhet. Ez egy törzsadat, amelyhez értéklista tartozik. A törzsből az F9 billentyű leütéssel kiválasztható a szükséges időszak. (Ha leütjük az F9 billentyűt, akkor a mellékelt időszak kiválasztó lista jön be. A MegaORA szabványos megoldásának megfelelően az egérrel történő dupla kattintás után a törzsmódosítás jön be, amelyen addig nem használt időszakokat is be lehet vinni.) FIDO F9 MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Naplókód beírás. A következő mező, a napló név automatikusan beíródik. Napló MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A naplókód is törzsadat, ha a kezelő nem ismeri a kódot, akkor az F9 billentyű leütéssel lehet kiválasztani az értéklistából. Napló F9 MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Rögzítendő bizonylat száma. (Az első tételnél 1-et ajánl fel a program, amely felülírható. A második tételtől az előző tétel bizonylatszáma +1-et ajánl fel a program.) Bizonylat szám MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Rögzítendő bizonylat dátuma. (Az első tételnél a napi dátumot ajánlja fel a program, amely felülírható. A második tételtől az előző tétel bizonylat dátumát ajánlja fel a program. Ha ez a dátum elfogadható, csak Entert kell adni.) Bizonylat dátum MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Partnerkód törzsállományban rögzített kód vagy megnevezés beírása. (Speciális lehetőség, hogy a partner kódszámmal is és a név megadásával is bevihető, kijelölhető.) Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A számla kibocsátás éve, a program felajánlja az aktuális évet. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A program a rendezettségi azonosító mezőbe a bizonylat (számla)számot ajánlja fel. (A rendezettségi azonosító a folyószámla könyvelés legfontosabb adata. A számláknál a rendezettségi azonosítóba a számlaszám kerül, a banki tételeknél a kezelő a megfelelő hivatkozású számla számát kell, hogy beírja. Így a folyószámla könyvelésbe az un. kipontozás során a rendezettségi azonosítón együvé tartozó tételeket vizsgálja a program, hogy a Tartozik/Követel összegek megegyeznek-e. ) Banki, pénztári adatok bevitelénél a program automatikusan segíti a kezelőt az előzmény gazdasági esemény, számla elérésében, megtekintésében. Itt egyrészt megtekinthető (dupla kattintással) az adott ügyfél folyószámlája. Továbbá a kezelő figyelmeztetést kap, ha már kifizetett, rendezett az adott számla, illetve megtekinthető a számla összeg. Ily módon a kezelőnek módja van vizuálisan ellenőrizni, vagy ha pl. rossz az ügyfélkód, vagy számlaszám, adatrögzítéskor már észrevehető. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A fizetési határidő csak a folyószámlás tételeknél értelmezett. A program a fizetési határidő adatba vagy a bizonylat dátumot 10 nappal növelve vagy a Partner törzsben megadott napok számával növelve ajánlja fel. A kezelő által tetszőleges értékkel felülírható. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Számviteli teljesítési időszak megadása. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele ÁFA elszámolásának időpontját kell megadni. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele ÁFA feldolgozási időszak – év, hónap – megadása. Alapértelmezésben megegyezik a számviteli feldolgozási időszakkal. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Számla, bizonylat beérkezési dátuma. Kitöltése nem kötelező. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Pénzügyi utalás dátuma. Csak banki, pénztári tételeknél a kezelő is kitöltheti, de a banki utalást végző program automatikusan kitölti, ha a teljes összeg átutalásra került. Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A megjegyzés törzsből kiválasztható vagy saját szöveg beírható. (Pl. házipénztári tételnél a pénztárbizonylaton szereplő szöveg csak további szövegrész beírásával egészíthető ki. Az eredeti szövegrész nem változtatható.) Partner MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele A megjegyzés is törzsadat. Az F9 billentyű leütéssel lehet kiválasztani a megfelelőt a listából. Olyan megjegyzés szöveget is beírhatunk, ami nem szerepel a törzsben. Megjegyzés F9 MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat fej adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat fej adatainak bevitele Ez az adat csak egyszerűsített könyvelésnél, az eseménykódokkal történő könyvelésnél adható meg. Az esemény törzsből kiválasztott kódszám. (Az eseménytörzsben kötelező kontírozások vannak leírva.) Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A beviteli képernyő középső részében egy időben 10 tételsor jelenik meg. Mivel ez görgethető lista a tételsorok száma korlátlan. A bal alsó sarokban lévő |< és >| feliratú gombokra kattintva lehet a kiírás elejére illetve végére pozícionálni. A tételsorokat ezen a felületen lehet bevinni, módosítani. A tételsor sorszáma. A program képzi. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A tételsor elfogadását „I”-vel, elutasítását „N”-el jelzi a program. Ezt az adatot a bizonylat bevitele után lefutó ellenőrzés tölti ki. Azaz itt látható, ha a bizonylat valamelyik tételsora hibás, akkor az melyik. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele Ha a tételsor jellege Tartozik, akkor 1 vagy T,t-t kell beírni. Ha a tételsor jellege Követel, akkor 2 vagy K,k-t kell beírni. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A számlatükör törzsben az adott könyvelési évhez rögzített főkönyvi szám. Mivel az a mező törzsadat, mind az F9-el, mind a mezőre történő dupla kattintással behozható a főkönyvi törzs, amelyből ki lehet választani a szükséges főkönyvi számot. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A tétel tartozik összegének beírása. Csak akkor kéri be a program, ha a TK adatba 1-et (T,t) adtunk meg. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A tétel követel összegének beírása. Csak akkor kéri be a program, ha a TK adatba 2-öt (K,k) adtunk meg. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele 6-os, 7-es számlaosztály alkalmazása esetén a másodlagosan megadott főkönyvi költségszámla megadása. Ha ide egy létező főkönyvi számot ad meg a kezelő, akkor a program a tárgysor szerinti jelleggel és összeggel automatikusan generál egy következő tételsort. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele Az Áfa törzsben rögzített kód beírása, ha a paraméterben „K” (kód alapján történő beírást) jelöltünk meg. (Általában kód alapján történik az áfa megadása, de ha egyszerű a nyilvántartás, akkor megadható a százalék érték is.) Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele Az Áfa törzsben létező százalék beírása, ha a paraméterben „SZ” (százalék alapján történő beírást) jelöltünk meg. (Nyilvánvaló, hogy mind a befizetési mind a visszaigénylési százalék megadása csak egy-egy lehetséges.) Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A tételsor adatbevitelének, módosításának befejezése a piros pipa ikonra kattintással történik. A tételsor lezárása előtt tetszőleges alkalommal lehet javítani, módosítani az aktuális tételsort. Ha a lezárás megtörtént, akkor automatikusan generálásra kerülnek a KN/KH adatban megadott és az áfa kóddal meghatározott további tételsorok. A lezárt tételsorban ismételt belépéssel további módosítások végezhetők. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Bizonylat tétel adatainak bevitele Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bizonylat tétel adatainak bevitele A bizonylathoz tartozó összes tétel rögzítését követően a „Befejez” gombra kattintással lehet kilépni és menteni, illetve a rátekintő képernyőn új bizonylat feldolgozását megkezdeni. A befejezés után a tétel ellenőrzésre kerül és az esetleges hibákat kiírja a program. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Az eddigiekben nagyvonalúan áttekintettük a főkönyvi forgalom bevitel egyes lépéseit. A továbbiakban szintén nagyvonalúan megemlítjük – a géppel végzett legnagyobb idejű – a munkavégzését segítő lehetőségeket. Ezek a következők: - Törzsadatok kezelése Paraméterek beállítása Funkcióbillentyűk Mind a bevitel mezőnkénti elvégzése, mind a munkavégzést segítő lehetőségek részletes leírása megtalálható a Főkönyvi dokumentációban. Itt csak megemlítjük az egyes lehetőségeket, ezzel akarjuk a kezelést tanulóknak felhívni a figyelmét az egyes témakörökre. A többit ugyanígy MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Törzsadatok kezelése Azok a mezők, ahol a képernyőn lévő megnevezés vastagon szedtük, azok az adatok törzsadatokon alapulnak, más szóval rendelkezésre áll egy értéklista, (törzsadat állomány kiíratása) amely megkönnyíti a mező értékének megadását. (Nem szükséges fejből írni az adatot, a kódok megnevezései nagyban segítik a kontírozási munkát.) Két kezelési lehetőség áll rendelkezésre az értéklista (törzsadat) megnyitására: F9 billentyű leütése – ez esetben csak kiválasztás történik. mezőn dupla kattintás – ez esetben az adott törzsadat Új bevitel, Módosítás, stb. funkciói is elérhetők, illetve itt lehet kiválasztani a szükséges törzsadat tételt. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Paraméterek beállítása Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Paraméterek beállítása Ha a képernyőn leütjük a feliratú gombot, akkor az alábbi paraméter beállítást biztosító kis képernyő jön be. Esemény hatkilences magyarázó Amint a kezelés általános leírásában szó volt róla, a paraméterek a programműködés finomhangolását teszik lehetővé. A paraméterek egyrészt a feldolgozás teljes, vállalati szintű működését határozzák meg, másrészt a konkrét kezelést, kezelő munkavégzését határozzák meg. A kezelői paraméterek beállításának itt látható az egyszerűbb módja, a forgalmi adatok bevitelénél itt adhatók meg a kezelést, működést befolyásoló paraméterek. Pl. ha kérjük az Áfa kód megadható kód alapján vagy % beírásával. A megfelelő szövegre kattintva válik aktívvá a szövegben megadott paraméter. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Funkcióbillentyűk 1. Az adatbeviteli munkát az alábbi funkcióbillentyűk feladataival segíthetjük. Pl. az 1.Összegzések gomb leütése után az alábbi képernyő jelenik meg: Esemény hatkilences magyarázó A már forgalmi területen lévő tételekből a képernyő megfelelő kitöltése után a munkát segítő, ellenőrző kiíratások, összegzések készíthetők. Amint látható, az esetleg több tucat, több száz bevitt tételből különböző sorrendű, gyűjtésű kiíratás készíthető, amely az ellenőrzést, teljesség vizsgálatot, stb. segíti. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Funkcióbillentyűk 2. Az adatbeviteli munkát az alábbi funkcióbillentyűk feladataival segíthetjük. Pl. a 2.Inf.kiíratás gomb leütése után az alábbi képernyő jelenik meg: Esemény hatkilences magyarázó A forgalmi bevitelt segíti, megalapozza, hogy a már iktatott/könyvelt adatállományból un. lefúrási technikával információhoz juthatunk. Pl. a Számla összesítő – Kivonat – Karton - Tétel gomb leütése után rendre kiírásra kerül a a számlaosztály összesítő, egy kijelölt számlaosztálynak a főkönyvi kivonatai, (amelyek összesen adata az összesítő egy sora) egy kijelölt főkönyvi számla főkönyvi karton éves vagy havi kiíratása, (a kivonat egy sorát képző számla kartonja) a főkönyvi kartonon egy kijelölt bizonylat részletes (fej, tételsorok) kiíratása. Itt a tétel teljes körű, minden adatának kiíratása is kérhető. MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Az adatbevitel befejezése Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Az adatbevitel befejezése Amint korábban már volt róla szó, az adatbeviteli területen lévő bizonylatok nem részei az iktatott/könyvelt állománynak. Az iktatás/könyvelés egy külön lépés, amely több helyről elindítható. A legegyszerűbb a funkcióbillentyűkkel. A 0.Ikt/Könyv. gomb leütése után automatikusan elindul - egy paraméterben meghatározott – iktatás vagy könyvelési menülépés. Az iktatás/könyvelés menülépései a következők: - FA511 – Forgalom számlakönyvbe iktatása FA512 – Forgalom iktatása, főkönyvi könyvelése FA513 – Számlakönyvi tételek főkönyvi könyvelése Az iktatás után pénzügyileg teljes értékű nyilvántartás keletkezik. (Rendezettség figyelés, áfa nyilvántartás, stb.) De az iktatott tételek még javíthatók, törölhetők. A könyvelt tételek nem módosíthatók, nem törölhetők. Az FA513 menülépéssel az FA511-el csak iktatott tételek könyvelhetők. Az eredményadatok (napló, főkönyvi karton, stb.) kiírásakor vezérelhető, hogy csak iktatott, csak könyvelt vagy mindkettőből készüljön a lista. Egyszerűbb feldolgozásban az iktatás/könyvelés egyetlen menetben történik. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Bemutató vége A megtekintett bemutató természetesen csak egy vázlat, részletes programműködési leírás a dokumentációkban látható. Bemutató vége MEGASTAR PLUS Kft. info@megast.hu