Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel"— Előadás másolata:

1 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés Az egyszeres könyvelési program megismerését az egyszerűsített forgalom bevitel FA3C menüpont megismerésével kezdjük. A MegaORA programrendszerben kidolgozott egyszeres könyvelés, illetve az egyszerűsített kettős könyvelés adatrögzítése és feldolgozása azonos felépítésű, ezért a képernyőkön/listákon az egyszeres könyvelés esetében is „főkönyvi szám” megjelölésekkel találkozhatunk. A rovat törzsállomány is felépítésében azonos a kettős könyvelés számlatükréhez, de tartalmában a rovatok a naplófőkönyv felépítéséhez igazodó kódszámok. Ezért, ha főkönyvi számra hivatkozással találkozunk, az egyszeres könyvelésben a rovatkódot kell érteni. A rovatkódok kialakítása speciálisan a naplófőkönyvi oszlopokhoz kötődik, semmi köze nincs a kettős könyvelési számlaosztályokhoz. Míg a rovatkódok a naplófőkönyv oszlopait, az eseménykódok annak sorait határozzák meg. Ez a bevezető képernyő Az FA3C menüponttal meghívott képernyőről indíthatjuk a törzsállományok létrehozását, a forgalmi tételek rögzítését, az eredményadatok listázását és a szerviz feladatokat. A programkezelésről általánosan, illetve a törzsadatok létrehozásáról, kezeléséről lásd a Működés, kezelés általános leírása, Törzsállományok létrehozása, módosítása bemutatót. Vélelmezzük ennek az anyagnak az ismeretét. MEGASTAR PLUS Kft A bemutató kezeléséhez segítség: F1

2 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés A forgalmi tételek rögzítéséhez az alábbi törzsállományok szükségesek: - Rovat (Főkönyv) - Napló - ÁFA - Partner - Esemény A fentieken kívül az adatbevitelhez szükséges Ez a bevezető képernyő - a működési paraméterek beállítása - a feldolgozási időszak beállítása (FA8) - a forgalmi terület megadása (MA32) A programkezelésről általánosan, illetve a törzsadatok létrehozásáról, kezeléséről lásd a Működés, kezelés általános leírása, Törzsállományok létrehozása, módosítása bemutatót. Vélelmezzük ennek az anyagnak az ismeretét. MEGASTAR PLUS Kft A bemutató kezeléséhez segítség: F1

3 Az FA3C egyszerűsített forgalom beviteli képernyő felépítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Az FA3C egyszerűsített forgalom beviteli képernyő felépítése Az alábbiakban látható a forgalmi adatok bevitele - az FA3C - képernyő felépítése. A felső részen soronként láthatók, bevihetők, módosíthatók az egyes könyvelési-pénzügyi bizonylatok fej adatai. A fej sorok közül az aktív fejhez tartozó tételsorok (számlaszám, tartozik/követel összeg, áfa, stb.) láthatók, szintén görgethető listán. Az adatok bevitele egy fejsor adatainak bebillentyűzésével kezdődik, majd a fejhez tartozó eseménykód (FSE) törzsben megadott kontírozás, áfa kód alapján automatikusan képződnek a bizonylat tételsorai. Az egyes mezők közötti továbblépés az ENTER billentyű leütésével történik. Az adatrögzítési munka hatékonyságát (a 2. tételtől) un. emlékező mezők segítik. Egy tétel bevitelét a fej sor végén látható pipa ikonra kattintva fejezzük be. Egy már bevitt tétel tetszőleges alkalommal módosítható. Vigyázat! Az FA3C forgalom beviteli képernyőre írt adatok csak forgalmi területen vannak, ezt még könyvelni, iktatni kell. Áttekintés MEGASTAR PLUS Kft.

4 Az adatbevitel bemutatása 9 minta gazdasági eseménnyel
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Az adatbevitel bemutatása 9 minta gazdasági eseménnyel A mintafeladatban számos gazdasági esemény könyvelése történik. Itt a bemutatóban a következő 9 gazdasági esemény bevitelével mutatjuk meg a főkönyvi tételek képzésének lépéseit! A gazdasági események a következők: 1. Nyitó bank 2. Árubeszerzés 3. Szállítói kifizetés 4. Áru értékesítés 5. Vevő kiegyenlítés 6. Kp. felvétel bankból (pénztár) 7. Kp. felvétel bankból (bank) 8. Iparűzési adó előjegyzés 9. Iparűzési adó befizetés Áttekintés A program lehetővé teszi a pénzügyileg még nem realizált események lekönyvelését is egy ellenszámlával szemben, amelyet a pénzügyi rendezéskor szűntet meg. MEGASTAR PLUS Kft.

5 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Minden bizonylat bevitelénél rendre be kell billentyűzni vagy Enter leütésével el kell fogadni a felajánlott adatot. Az első bevitelre kerülő adat a Feldolgozási időszak. A tétel feldolgozási időszaka. FIDO MEGASTAR PLUS Kft.

6 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A feldolgozási időszak egy törzsadat, amelyhez értéklista tartozik. A törzsből az F9 billentyű leütéssel kiválasztható a szükséges időszak. (Ha leütjük az F9 billentyűt, akkor a mellékelt időszak kiválasztó lista jön be.) FIDO F9 MEGASTAR PLUS Kft.

7 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Naplókód beírás. A következő mező, a napló név automatikusan beíródik. Napló MEGASTAR PLUS Kft.

8 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A naplókód is törzsadat, ha a kezelő nem ismeri a kódot, akkor az F9 billentyű leütéssel lehet kiválasztani az értéklistából. Napló F9 MEGASTAR PLUS Kft.

9 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Rögzítendő bizonylat száma. (Az első tételnél 1-et ajánl fel a program, amely felülírható. A második tételtől az előző tétel bizonylatszáma +1-et ajánl fel a program.) Bizonylat szám MEGASTAR PLUS Kft.

10 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Rögzítendő bizonylat dátuma. (Az első tételnél a napi dátumot ajánlja fel a program, amely felülírható. A második tételtől az előző tétel bizonylat dátumát ajánlja fel a program.) Bizonylat dátum MEGASTAR PLUS Kft.

11 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Megadása nem kötelező. Megjegyzés MEGASTAR PLUS Kft.

12 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A megjegyzés is törzsadat. Az F9 billentyű leütéssel lehet kiválasztani a megfelelőt a listából. Olyan megjegyzés szöveget is beírhatunk, ami nem szerepel a törzsben. Megjegyzés F9 MEGASTAR PLUS Kft.

13 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Partner megadása kell: I/N - Igen/Nem. A partnerkód megadása azt jelenti, hogy a tétel nemcsak főkönyvi, hanem folyószámla tétel is. Partner MEGASTAR PLUS Kft.

14 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Esemény kód beírása. Esemény MEGASTAR PLUS Kft.

15 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Az esemény kód is törzsadat. Ha a kezelő nem ismeri a kódot, akkor az F9 billentyű leütésével ki lehet választani az értéklistából. Esemény F9 MEGASTAR PLUS Kft.

16 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A 6 kilencesből álló technikai eseménykódhoz egy külön képernyő jelenik meg, ahol a tartozik/követel főkönyvi számokat lehet megadni. Esemény hatkilences magyarázó MEGASTAR PLUS Kft.

17 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A 6 kilencesből álló technikai eseménykódhoz egy külön képernyő jelenik meg, ahol a tartozik/követel főkönyvi számokat lehet megadni. Számlatükörben szereplő főkönyvi szám beírása. Kilencesek Továbblépés MEGASTAR PLUS Kft.

18 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Eseményhez rendelt ÁFA kód. Kilencesek MEGASTAR PLUS Kft.

19 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése Bruttó összeg rögzítése. Összeg MEGASTAR PLUS Kft.

20 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A minden sor végén megjelenő piros pipára kattintva kell befejezni a bizonylat fej sorát. Pipa MEGASTAR PLUS Kft.

21 Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Bank folyószámla nyitó tételének rögzítése A program a gazdasági esemény törzsben megadott főkönyvi számok alapján automatikusan generálja a két tételsort. (A technikai eseménykód esetében természetesen a kis képernyőn megadott főkönyvi számok alapján generál a program.) A bank folyószámla nyitó tétel rögzítése befejeződött. Első tétel teljesen kész MEGASTAR PLUS Kft.

22 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése A vevő/szállító naplóknál kötelező partnerkód megadása, amelyet az alábbi képernyőn vihetünk be. Következő tétel 100-as napló MEGASTAR PLUS Kft.

23 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése Partnerkód A partner törzsben rögzített kód megadása. A megnevezés a kód kiválasztása után automatikusan beíródik. MEGASTAR PLUS Kft.

24 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése Sz.k.év A számla kibocsátási éve. MEGASTAR PLUS Kft.

25 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése Rend.azon. A folyószámlára rögzítendő rendezettségi azonosító. MEGASTAR PLUS Kft.

26 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése Telj.dat. A folyószámlára rögzítendő teljesítési dátum. MEGASTAR PLUS Kft.

27 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése Fiz.dat. A folyószámlára rögzítendő fizetési határidő. MEGASTAR PLUS Kft.

28 Árubeszerzési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Árubeszerzési számla rögzítése Az eseménykód és összeg értelemszerű kitöltése után a program automatikusan kigenerálja a három tételsort. 100-as kész MEGASTAR PLUS Kft.

29 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés Összefoglalva: Azok a mezők, ahol vastagon szedtük a mező megnevezését, törzsadatokon alapulnak, más szóval rendelkezésre áll egy értéklista, ami megkönnyíti a mező értékének megadását. (Nem szükséges fejből írni az adatot.) Két kezelési lehetőség áll rendelkezésre az értéklista (törzsadat) megnyitására: F9 billentyű leütése mezőn dupla kattintás A többit ugyanígy A bemutató elején említett 9 tételsorból álló mintapéldánk még 7 tételsor bevitelét irányozza elő. Ezeket az előbb ismertetett módokon kell rögzíteni. MEGASTAR PLUS Kft.

30 Szállító kifizetése banki átutalással
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Szállító kifizetése banki átutalással Szállító MEGASTAR PLUS Kft.

31 Áru értékesítési számla rögzítése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Áru értékesítési számla rögzítése Áru értékesítés MEGASTAR PLUS Kft.

32 Vevő kiegyenlíti a számlát banki átutalással
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Vevő kiegyenlíti a számlát banki átutalással Vevő kiegyenlít MEGASTAR PLUS Kft.

33 Kp. felvétel bankból (pénztárbizonylat rögzítése)
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Kp. felvétel bankból (pénztárbizonylat rögzítése) Kp. felvétel MEGASTAR PLUS Kft.

34 Kp. felvétel bankból (banki értesítő rögzítése)
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Kp. felvétel bankból (banki értesítő rögzítése) Kész MEGASTAR PLUS Kft.

35 Iparűzési adó előjegyzés
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Iparűzési adó előjegyzés Kész MEGASTAR PLUS Kft.

36 Iparűzési adó befizetés
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Iparűzési adó befizetés Kész MEGASTAR PLUS Kft.

37 Szerviz feladatok indítása
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Szerviz feladatok indítása A ‘Szerviz’ gomba kattintva megjelenik a Szerviz feladatok képernyő. (A szerviz feladatok menürendszerét, illetve részletes feladat leírását lásd „Szerviz feladatok dokumentáció”-ban.) Szervíz MEGASTAR PLUS Kft.

38 Tételek iktatása/könyvelése
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Tételek iktatása/könyvelése A Könyvelés/iktatás gomba kattintva a forgalmi területen lévő tételek azonnal beírásra kerülnek a főkönyvbe, (a partnerrel rendelkező tételek) a folyószámlába, áfa nyilvántartásba stb. Iktatás-könyvelés MEGASTAR PLUS Kft.

39 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés Listák Lista kiíratás A Listák gombra kattintva megjelenik az eredményadatok kiíratását vezérlő képernyő. MEGASTAR PLUS Kft.

40 Eredményadat típusának kiválasztása
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Eredményadat típusának kiválasztása A felajánlott menüből kiválasztott eredménylista kiíratásnak a szűrőképernyőjét értelemszerűen kell kitölteni. Eredményadatok képernyő MEGASTAR PLUS Kft.

41 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés Listák Napló kiírás Pl. az ‘Egyszeres napló kiíratása’ gombra kattintva a következő szűrőképernyő jelenik meg. MEGASTAR PLUS Kft.

42 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés Listák A szűrőfeltételek értelemszerű kitöltése után a Könyvelési napló lista indul, amely képernyőn jelenik meg, onnan papírra és Excelbe, stb. átvihető. Napló szűrőképernyő MEGASTAR PLUS Kft.

43 Könyvelési napló listaképe
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Könyvelési napló listaképe Napló listaképe Részletesebb listakép, illetve a mintafeladatok eredményének kiíratása a Főkönyvi dokumentáció - Egyszeres könyvelés Mintafeladat dokumentációban elérhető. MEGASTAR PLUS Kft.

44 Eredményadat típusának kiválasztása
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel Egyszeres könyvelés Eredményadat típusának kiválasztása Eredményadatok képernyő A felajánlott menüből a Könyvelési napló kiíratásához hasonlóan a többi eredménylista kiíratása is hasonlóan működik. MEGASTAR PLUS Kft.

45 Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszeres könyvelés Bemutató vége A megtekintett bemutató természetesen csak egy vázlat, részletes programműködési leírás a dokumentációkban látható. Bemutató vége MEGASTAR PLUS Kft.


Letölteni ppt "Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések