Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan készítsünk e-adóbevallást?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan készítsünk e-adóbevallást?"— Előadás másolata:

1 Hogyan készítsünk e-adóbevallást?
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz

2 Kérjük válasszon az alábbi diasorozatok közül!
A teljes e-bevallás készítési folyamat bemutatása  Bemutató az Adó Főosztály elektronikus szolgáltatásaihoz hozzáféréssel rendelkezők számára  Az e-bevallás benyújtásának lépései 

3 Mire van szüksége az e-bevallás benyújtásához?
Folyamatos internetkapcsolat A központi ügyfélkapu szolgáltatáshoz való hozzáférési lehetőség Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett, egyszeri belépéssel, biztonságosan kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. További részletek az ügyfélkapu létesítéséről: Segítség az ügyfélkapus regisztrációhoz

4 Mire van szüksége az e-bevallás benyújtásához?
Regisztráció az Adó Főosztály internet oldalán Részletes leírás: Regisztrációt követően a bejelentés/meghatalmazás benyújtása A bejelentés/meghatalmazás feldolgozását követően nyílik meg a lehetőség az elektronikus szolgáltatások igénybe vételére, így az e-bevallás benyújthatóságára

5 Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot?
Gépelje be a böngészője címsorába:

6 Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot?
Válassza ki a kék főmenüsor „Ügyintézés” felbukkanó almenüjéből a „Helyi adó” almenüpontot!

7 Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot?
Kattintson a képernyő jobb felső sarkában található ÜGYFÉLKAPU feliratra!

8 Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot?
Az ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása után a program automatikusan az Adó Főosztály oldalát jeleníti meg.

9 Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot?
Válassza ki a BevalláskitöltésIparűzési adó2013. évi bevallás megfelelő menüpontját!

10 Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot?
A kiválasztás után az alábbi űrlap jelenik meg. A kitöltési útmutató az űrlap fejrészének bal oldalán elhelyezett „Segítség” gombra kattintva érhető el.

11 Iparűzési bevallás kitöltési segédlet
A bevallás kitöltését a „Segítség” feliratra kattintva az alábbiak segítik: Általános bizonylat-kezelési tudnivalók Kitöltési útmutató

12 I. Bevallás jellege Kötelező megadni.
A mező jobb szélén lévő lefelé mutató nyílra kattintva legördülő értéklista jelenik meg. A megfelelő értéket ki kell választani.

13 II. Bevallott időszak Az időszak kezdetét és végét kötelező megadni.
Elfogadott formátum: éééé.hh.nn A dátum mezőkben dupla kattintásra naptár jelenik meg.

14 Dátumok kitöltése naptár segítségével
A dátummezőbe történő dupla kattintással lehet megjeleníteni, illetve bezárni a naptárat. A megjelenő naptárban navigálva lehet kiválasztani a megfelelő dátumot.

15 III. Záró bevallás benyújtásának oka
Ha a bevallás jellege „Záró”, akkor megjelenik a záró bevallás benyújtásának oka mező. A legördülő értéklistából ki kell választani a megfelelő értéket.

16 V. Az adóalany V.1. jelű sorban a név megadása kötelező.
V.4. sor kitöltése kötelező az azonosító adatokkal. V.5. jelű sor kitöltése kötelező a cím adatokkal. Elektronikus szolgáltatáshoz való hozzáférés esetén a nyilvántartásban szereplő adatok kitöltésre kerülnek.

17 Névben előtag/utótag kitöltése
Előtag, illetve utótag megadásához a legördülő listából kell kiválasztani a megfelelő értéket.

18 Statisztikai számjel kitöltése
Az adószám 1-8. jegye automatikusan bekerül a statisztikai számjel 1-8. helyére. A jegy, a szakágazati (TEÁOR’08) kódot ki kell tölteni. A jegy, a gazdálkodási forma kódot (GFO’14) meg kell adni. A statisztikai számjel jegyét (a megyekódot) az adószám jegye alapján a program automatikusan kitölti.

19 Cím kitöltése Az adatokat a program automatikusan kitölti.
Levelezési név és cím megadása csak akkor szükséges, ha eltér a székhelycímtől.

20 VI. Az adó alapjának egyszerűsített meghatározási módja (opcionális)
Az adóalap egyszerűsített meghatározási módjának választása esetén legördülő listából kell kiválasztani a megfelelő módot. A kiválasztás után megjelennek az adott módhoz tartozó bevallás sorok. 20

21 Az E-lap sorai a 2013-20 űrlapon
Az E lap kitöltéséhez a legördülő listából kell kiválasztani a megfelelő értéket. Ezután a kiválasztott esethez tartozó sorok megjelennek az űrlapon. A II. esetében a II.3 – II.5. sorok 500 millió Ft-ot meghaladó árbevétel esetén jelennek csak meg, kitöltésük csak akkor lehetséges. 21

22 Nettó árbevétel kiszámítása
A Htv. szerinti – vállalkozás szintű – éves nettó árbevétel összegének kiszámításához ki kell tölteni a betétlap sorait. A program a betétlap sorainak értéke alapján automatikusan kiszámolja a Htv. szerinti – vállalkozás szintű – éves nettó árbevétel összegét, ami a VII.1. pontban jelenik meg.

23 VII. Az adó kiszámítása A szürkített mezők nem módosíthatóak, azokat a program automatikusan tölti ki!

24 Iparűzési adófizetési kötelezettség
A beírt adatok alapján a program automatikusan kiszámítja az iparűzési adófizetési kötelezettség összegét.

25 VIII. Adóelőleg bevallása éves bevallás esetén
A program segítséget nyújt a szürke színnel jelölt mezők automatikus számításával. A szürke mezők nem módosíthatóak. Az adóelőleg bevalláshoz tartozó mezők automatikus töltése, újraszámítása az ellenőrzés hivatkozásra kattintással történik.

26 F. Az adóalap megosztása (opcionális)
A vállalkozási szintű adóalap megosztása esetén a legördülő listából kell kiválasztani az adóalap-megosztás módszerét. A kiválasztott módszerhez tartozó sorok megjelennek az űrlapon. A sorok kitöltése után a program újraszámolja a „VII. Adó kiszámítása” blokkot.

27 G. jelű nyilatkozat mezői
Túlfizetés esetén a nyilatkozathoz ki kell választani a megfelelő értéket. A kiválasztott értéknek megfelelően jelennek meg a szükséges adatmezők. A szürkével jelölt mezők kitöltését a program végzi a kitöltött mezők értéke alapján.

28 Bevallás ellenjegyzésének adatai
A bevallás ellenjegyzése esetén a megfelelő mezőket ki kell tölteni.

29 Aláíró kitöltése A bevallás végén ne felejtse kitölteni a bevallás aláíróját.

30 A kitöltés ellenőrzése
A bevallás kitöltése után indítsa el az ellenőrzés funkciót, amely a bevallás fejrészének jobb oldalán található. Az ellenőrzés eredménye a fejrész középső részén jelenik meg.

31 Hibaüzenet A hibaüzenetek a bevallás felett lévő információs sáv középső részén, piros színnel jelennek meg. A program piros kerettel jelöli azt a mezőt, amelyre a hibaüzenet vonatkozik.

32 Mentés Ha a bevallás hibátlan és a kitöltés ügyfélkapun keresztüli bejelentkezéssel történt, akkor elérhetővé válik a „Mentés” funkció. A mentés során a kitöltött bevallás bekerül a dokumentum-tárba.

33 Dokumentum-tár E-ügyintézés/ Dokumentum-tár menüpontból érhető el.
Az adóalanyhoz tartozó még be nem adott, vagy beadott űrlapok tárhelye.

34 Műveletek a dokumentum-tárban
A „rögzített” állapotú űrlapok szerkeszthetőek, illetve törölhetőek. A „beadott” állapotú űrlapok nem szerkeszthetőek. A dokumentum-tárban valamennyi PDF formátumú űrlap saját gépre menthető, nyomtatható. A műveletek a dokumentum mellett megjelenő ikonok valamelyikére kattintva érhetők el.

35 Beadás A mentés után elérhetővé válik a „Beadás” funkció.

36 Beadás megerősítése A „Beadás” funkció kiválasztása után a program megerősítést kér a bevallás visszavonhatatlan benyújtásához. Felhívjuk a figyelmet, hogy a bevallás benyújtása után azonos időszakra újabb bevallás már nem adható be, a bevallás csak önellenőrzéssel helyesbíthető!

37 Sikeres beadás A beadás sikerességéről az információs sávon megjelenő üzenet ad tájékoztatást: „Feldolgozva”. Felhívjuk figyelmét, hogy csak sikeres beadás esetén kap visszaigazolást a bevallás benyújtója az ügyfélkapus központi értesítési tárhelyére!

38 Adó Főosztály


Letölteni ppt "Hogyan készítsünk e-adóbevallást?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések