Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MiniORA SZÁMLAKÉSZÍTÉS Az alábbi on-line bemutató használatára javasoljuk, hogy DEMO működési programhasználat mellett tekintse meg az egyes adatbeviteli.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MiniORA SZÁMLAKÉSZÍTÉS Az alábbi on-line bemutató használatára javasoljuk, hogy DEMO működési programhasználat mellett tekintse meg az egyes adatbeviteli."— Előadás másolata:

1 MiniORA SZÁMLAKÉSZÍTÉS Az alábbi on-line bemutató használatára javasoljuk, hogy DEMO működési programhasználat mellett tekintse meg az egyes adatbeviteli lépések feladatait, igényeit és lehetőségeit. Az on-line bemutatót az egyéni tanulást segítő eszköznek készítettük el.

2 Ezen menüpont alatt gyorsan és egyszerűen készíthetünk vevőink részére számlát abban az esetben, ha tevékenységünk és az ehhez kapcsolódó számlázási szabályok nem írnak elő különleges kritériumokat. Ezzel a számlázó programmal csak forint devizanemben tudunk számlát kiállítani. A program nem kezeli az idegen nyelven történő kiállítást, a gyűjtő számla készítést és nem tudunk előleget végszámlába beemelni. Tudunk viszont (adóalapot és ÁFA-t érintő) engedményt adni a tételsorból. Ezen egyszerűsített feltételrendszer mellett is a program biztosítja a kötelező adattartalom és kihagyás nélküli folyamatos sorszámadás tekintetében a törvényi előírásokat.

3 Az alábbi képernyőn történik a számlák elkészítése, módosítása, érvénytelenítése valamint a számlák adataiba való betekintés. A képernyő két táblázatra oszlik. A felső táblázatban láthatjuk és szerkeszthetjük az adott számla egészére vonatkozó adatokat, az alsó táblázatban pedig az adott számla sorait.

4 A képernyő felső részében van lehetőség a törzsadatok megadására, az eredményadatok kiírására, a számlák visszakeresését segítő szűrésre, a nyomtatási példányszám megadására és a képernyő bezárására.

5 A Számlaszám kereső mezőbe a két % jel közé írjuk be a keresett számlaszámot és üssünk Entert. Ennek hatására az összes olyan számlaszám meg fog jelenni a rácson, amely tartalmazza a megadott számokat. Funkció sor

6 A Partner kereső mezőben a % jel elé vagy mögé beírt karakterekkel az azzal kezdődő vagy végződő partnerekhez tartozó számlákat tudjuk megkeresni. Funkció sor

7 A számlák Státusza lehet Elkészült vagy Nem elkészült, ezek alapján szintén lehetőség van a megjeleníteni kívánt számlák szűrésére. Funkció sor

8 A Példányszám mezőben adhatjuk meg, hogy hány példányban kívánjuk azt kinyomtatni, az itt megadható értékek 1-12-ig terjednek. Funkció sor

9 A sor végén lévő Kilépés a menühöz ikon a képernyőből való kilépésre szolgál. Funkció sor

10 A törzsadatokat a Törzsadatok karbantartása ikon megnyomása után az alábbi képernyőn keresztül érhetjük el. Funkció sor

11 Az egyes gombok által jelzett menüpontokhoz és az adatok kiíratásához kapcsolódó leírást annak képernyőjéről lehet elérni. A kiíratáshoz szükséges képernyőket a nyomtató ikon segítségével érhetjük el.

12 Funkció sor Az eredményadatokat az Eredményadatok kiíratása ikon megnyomása után az alábbi képernyőn keresztül érhetjük el.

13 Funkció sor Az egyes gombok által jelzett menüpontokhoz és az adatok kiíratásához kapcsolódó leírást annak képernyőjére lehet elérni.

14 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők.

15 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. A sorrendben első számlára ugrik: a felső táblázatban megjelenő elkészült számlák közül a táblázat legelső sorára/számlájára ugrik.

16 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. A sorrendben utolsó számlára ugrik: a felső táblázatban megjelenő elkészült számlák közül a táblázat legutolsó sorára/számlájára ugrik.

17 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Sorba rendezés aktuális oszlop szerint: a felső táblázat oszlopai alapján lehetőség van a számlákat sorba rendezni, ehhez előbb bele kell kattintani az adott oszlopba.

18 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Számla előnézet: az elkészült, vagy még el nem készült számlát annak nyomtatása előtt megtekinthetjük az előnézet gomb segítségével.

19 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Kontírozás megtekintése: a számlák egyes tételsorait és a hozzájuk tartozó kontírozás tekinthetjük itt meg.

20 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Számla nyomtatása: a felső táblázatban kijelölt számlát tudjuk ezzel a gombbal kinyomtatni, ehhez a példányszámot a képernyő jobb felső részében állítsuk be.

21 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Új számla bevitele: egy új számla bevitelét tudjuk ezzel a gombbal indítani.

22 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Számla törlése, ha nem befejezett: lehetőség van egy számla elkészítése előtt azt el nem készült állapotban hagyni, egy esetleges későbbi módosításig. Ezeket az el nem készült állapotú számlákat lehet törölni ennek a gombnak a segítségével.

23 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Sztornó számla generálása: egy korábban elkészült számla érvénytelenítését végezhetjük el ezzel a gombbal. Ennek hatására új sorszámon egy sztornó számla fog generálódni a törvényi előírásoknak megfelelően.

24 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Helyesbítő számla generálása: a helyesbítésre kijelölt számla alapján generálódik egy új, el nem készült állapotú számla, amelyen szerepelnek az eredeti tételsorok negatív előjellel, és még egyszer pozitív előjellel. Az utóbbiakban van lehetőség a mennyiségi vagy értékbeli adatok módosítására, a helyes adatok megadására.

25 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Számla rögzítés befejezése: a normál és helyesbítő számlákhoz bevitt adatok mentésére szolgál ez a gomb.

26 Ikonsor A számlakészítést és az elkészült bizonylatokkal való további műveleteket a két táblázat között megjelenő ikonokkal jelzett gombsor segítségével vezérelhetjük. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik azok megnevezése. Ezek a gombok és funkcióik rendre a következők. Megnyomása után felugró ablakban a következő kérdéssel találkozunk: Elkészült a számla? majd az Igen, Nem, Elkészült nyomtatás gombok közül választhatunk. Amennyiben a Nem gombot választjuk, a számla egy el nem készült állapotba kerül, a sorszámban ezt egy N betű fogja jelölni (az N-es sorszámok a végleges számlasorszámoktól függetlenek), így még később lehetőségünk van a számla törlésére, módosítására, majd véglegesíthetjük azt. Amennyiben az Igen gombot választjuk, a számla megkapja a végleges sorszámát, innentől módosításra és érvénytelenítésre csak a törvényi előírásoknak megfelelő módon van lehetőség a fent leírtak alapján. Elkészült nyomtatás gomb megnyomásakor a számla véglegesítése mellett azonnal ki is tudjuk nyomtatni azt.

27 Számla - fej adatok - rögzítése Nem beviteli mező, a sorszámokat automatikusan generálja a rendszer.

28 Számla - fej adatok - rögzítése Csak olyan Vevő nevet lehet megadni, amelyet előzetesen felvittünk a partnertörzsbe. Ennek a törzsnek az előhívása a kiválasztáshoz történhet a billentyűzet F9- es gombjával, vagy a mezőben való dupla kattintással elérjük magát a partnertörzset, így innen választhatunk is, de menet közben új partnert is felvehetünk, vagy módosíthatunk egy meglévő partner adataiban.

29 Számla - fej adatok - rögzítése A megadható fizetési módok Készpénz vagy Átutalás lehetnek, ennek gyors megadásához írjuk be a "k" vagy "á" betűket, majd üssünk Entert, F9 billentyűvel listából is választható.

30 Számla - fej adatok - rögzítése Ezek a dátumok értelemszerűen a számla keltének, teljesítési dátumának és fizetési határidejének a megadására szolgál. Ezek a dátumok értelemszerűen a számla keltének, teljesítési dátumának és fizetési határidejének a megadására szolgál. a dátumoknál a számla kelte és a teljesítés automatikusan kitöltődik az aznapi dátummal. Átutalásos fizetési módnál a keltétől számított plusz 10 naptári napot ajánl fel a program fizetési határidőnek. Az automatikusan beajánlott dátumok igény szerint átírhatók.

31 Számla - fej adatok - rögzítése Ennek a mezőnek a segítségével van lehetőség arra, hogy a számla egészére vonatkozó, annak felső részén megjelenő megjegyzést jelenítsünk meg. Ennek használatához írjuk át az N betűt I-re és üssünk Entert, ekkor megjelenik egy képernyő, ahová beírhatjuk a max. 600 karakternyi megjegyzést. Az adatok mentéséhez nyomjuk meg az Elfogad gombot. A Mégsem gombbal változtatás nélkül léphetünk ki a képernyőből.

32 Számla – tétel adatok - rögzítése A mezőben szintén csak a termék törzsben előzetesen rögzített terméket, szolgáltatást lehet megadni. A kiválasztás a Vevő kiválasztásához hasonlóan történhet az F9 billentyűvel, vagy dupla kattintással a terméktörzs szerkesztésére alkalmas képernyő behívásával.

33 Számla – tétel adatok - rögzítése Mennyiségi egység nem beviteli mező, termék törzs adatából fog betöltődni automatikusan.

34 Számla – tétel adatok - rögzítése Ebben a mezőben adjuk meg a számlázandó mennyiséget.

35 Számla – tétel adatok - rögzítése A terméktörzsből automatikusan töltődik, amennyiben ott azt megadtuk. A törzsből felajánlott ár itt átírható.

36 Számla – tétel adatok - rögzítése Ezek nem beviteli mezők. Az ÁFA % a termékbesorolás törzs és a terméktörzs összekapcsolása révén a termék kiválasztással emelődik be a tételbe. A nettó, ÁFA és bruttó adatok pedig számolt értékek.

37 Számla – tétel adatok - rögzítése Ebben a mezőben a tételhez kapcsolódó engedmény százalékos megadására van lehetőség (itt először írjuk át az N betűt I-re és üssünk Entert), amely alapján a program kiszámolja az engedmény adóalapját, ÁFA tartalmát és a kettő együttes értékét. A beírt adatokat az Elfogad gombbal tudjuk elmenteni, a Mégsem gombbal pedig változtatás nélkül tudunk kilépni a képernyőből.

38 Számla – tétel adatok - rögzítése Az egyes tételsorokhoz is van lehetőség megjegyzés megadására. Itt is az N betűt írjuk át I-re és üssünk Entert, ekkor megjelenik az alábbi képernyő, ahová beírhatjuk a számlán megjeleníteni kívánt tételhez tartozó szöveget. Az Elfogad gombbal mentsük el az adatokat, a Mégsem gombbal pedig változtatás nélkül kiléphetünk a képernyőből.

39 Számla – tétel adatok - rögzítése A sorok végén lévő piros X gomb segítségével lehet kitörölni az egyes tételeket. A számla adatok bevitele után nyomjuk meg a Számla rögzítése befejezés gombot.

40 Számla – tétel adatok - rögzítése Az elkészült számla egészére vonatkozó további adatokat is láthatjuk az alábbi képernyő részleten. A Biz.jel mező megmutatja, hogy normál (N), sztornó (S), vagy helyesbítő (H) számláról van-e szó. A sztornózott számláknál a St.szla.sz mezőben a sztornó számla sorszámát láthatjuk, helyesbített számla esetén pedig a helyesbítő számla számát. A Nyomtatva mező megmutatja, hogy idáig hány példányban került nyomtatásra az adott számla.


Letölteni ppt "MiniORA SZÁMLAKÉSZÍTÉS Az alábbi on-line bemutató használatára javasoljuk, hogy DEMO működési programhasználat mellett tekintse meg az egyes adatbeviteli."

Hasonló előadás


Google Hirdetések