Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MiniORA FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MiniORA FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS"— Előadás másolata:

1 MiniORA FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS
Az alábbi on-line bemutató használatára javasoljuk, hogy DEMO működési programhasználat mellett tekintse meg az egyes adatbeviteli lépések feladatait, igényeit és lehetőségeit. Az on-line bemutatót az egyéni tanulást segítő eszköznek készítettük el.

2 Ez a MiniORA kettős könyvviteli alrendszere, amelynek segítségével egyszerűen, egy képernyőn rögzíthetünk főkönyvi könyvelési tételeket. Az egyszerűsített forgalom bevitel során csak forint tételeket rögzíthetünk, devizást nem. Lehetőség van a főkönyvi törzs alapján illetve esemény törzs alapján tételeket rögzíteni. Az alább látható képernyő forgalmi területként funkcionál, ami azt jelenti, hogy addig láthatók a képernyőn a rögzített tételek, amíg a tételeket le nem könyveljük, a főkönyvi kimutatásokon/listákon pedig csak a könyvelés után fognak a bevitt adatok megjelenni.

3 Az Egyszerűsített forgalom beviteli képernyő két fő részből áll.
A bizonylat egészére vonatkozó fej adatok (napló, bizonylatszám, dátum, stb...). A bizonylat egyes tételei.

4 Fej adatok rögzítése Ez az oszlop azt mutatja meg, hogy minden rendben van-e az adott bizonylat bevitelével, vagyis könyvelhető-e. Ha a bizonylat bevitele utáni ellenőrzések hibátlanul futnak le, akkor ez a jelző I-re (Igen-Kész) vált, amivel azt jelzi, hogy egy hibátlan, teljes tételről van szó. Ha az ellenőrzés hibát talál, akkor N (Nem) lesz látható. Ez nem beviteli mező, az értéke automatikusan generálódik.

5 Fej adatok rögzítése Ebbe az oszlopba automatikusan generálja a program, a bevitt bizonylat rögzítés szerinti sorszámát.

6 Fej adatok rögzítése A feldolgozási időszak azt mutatja meg, hogy az adott bizonylat melyik feldolgozási időszakba kerül. Automatikusan kitöltésre kerül az aktuális év és hónap szerint, de ez igény szerint felülírható az adott tárgyéven belül eső időszakkal. A kimutatásokon később lehetőség lesz ezekre az időszakokra szűrve megjeleníteni az adatokat. Ez az időszak fogja meghatározni azt is, hogy az áfa melyik időszakra kerül.

7 Fej adatok rögzítése Naplókód. Itt kell megadni a naplótörzsben előzetesen felvitt naplók közül a használni kívánt naplókódot vagy közvetlen beírással, vagy a mezőben állva az F9 billentyű segítségével megjelenő listából kiválasztással. A mezőben való dupla kattintás után elérhetővé válik maga a naplótörzs, ahol szerkeszthetjük is ezt a törzset, és/vagy kiválaszthatjuk az éppen használni kívánt naplót. (Megjegyzés: Azoknál a mezőknél, ahol a mezők megnevezése vastagon van szedve, mindig elérhető a mezőből dupla kattintással a törzs kiírása, bevitele is. Ha megjelenítjük a törzsadat beviteli képernyőt, akkor a naplótörzs leírását is elérhetjük. A napló törzs kiírási képernyőn a Help gomb vagy az F1 billentyű leütésével meghívhatjuk az illető törzsadat leírását, dokumentációját.)

8 Fej adatok rögzítése Számla kibocsátási év. Azt az évet mutatja meg, amelyikben kibocsátották az adott bizonylatot. Automatikusan a kiválasztott évet tölti ki a program, amely az adott helyzetnek megfelelően átírható, illetve tétel felhozás esetén automatikusan átírja a rendszer. Pénzügyi rendezés könyvelésénél van erre az adatra szükség a kiegyenlíteni kívánt bizonylat beazonosításához. Lehet, hogy a tárgyévben kiegyenlíteni kívánt bizonylat még az előző évben került kiállításra és ebben az esetben csak a rendezettségi azonosító alapján nem lehetne beazonosítani a bizonylatot.

9 Fej adatok rögzítése Bizonylat szám. Annak a bizonylatnak az egyedi azonosítását szolgáló sorszám, amely alapján az adott könyvelési tételt rögzítjük. Formája alfanumerikus, max. 12 pozíció hosszú lehet.

10 Fej adatok rögzítése Bizonylat dátum. A könyvelendő bizonylat kiállításának dátuma, automatikusan az aktuális dátum kerül kitöltésre, ez igény szerint felülírható.

11 Fej adatok rögzítése A bizonylat fejéhez fűzhető szöveges megjegyzésére szolgáló mező. Kitöltése történhet közvetlen beírással, F9 billentyűvel listából kiválasztva, vagy a mezőben dupla egér kattintással elérhetjük magát a megjegyzés törzset és itt kiválasztás mellett szerkeszthetjük is a megjegyzéseket. A megjegyzés törzs leírását megtalálhatjuk, ha a törzs kiválasztási, beviteli képernyőre átmegyünk, és a megjegyzés törzs képernyőn meghívjuk a Help-et a gomb, vagy az F1 billentyű segítségével.

12 Fej adatok rögzítése Itt azt kell meghatározni, hogy a partner megadás kell-e a bizonylathoz. Napló választástól függően alapértéke ennek a mezőnek I (Igen) vagy N (Nem). A vevő és szállító naplónál kötelező a partner megadása. Az I értékű mezőben állva Entert ütünk, akkor megjelenik az alábbi képernyő…

13 Fej adatok rögzítése … ahol meg kell adnunk a Partner azonosító kódját, a bizonylat Rendezettségi azonosítóját, Teljesítésének dátumát és Fizetési határidejének dátumát. Ezek az adatok biztosítják, hogy az alapvetően főkönyvi könyvelési tételek tartalmazzák a pénzügyi munkához szükséges adatokat is.

14 Fej adatok rögzítése A Partner és a Partner név mezőben, amennyiben ismerjük a partner azonosítóját vagy nevét, azt beírhatjuk közvetlenül (majd Enterrel hagyjuk jóvá azt), F9 billentyűvel kiválaszthatjuk listából, dupla kattintással pedig elérhetjük a törzset, ahol szerkeszthetjük a partner törzset és/vagy kiválaszthatjuk a megfelelő partnert innen. Egy folyószámlás előírás vagy kiegyenlítés rögzítése esetén a Rend.azon mezőben van lehetőségünk megadni azt az azonosítót, amely alapján a pénzügyileg rendezett tételeket össze tudjuk vezetni. Ebbe a mezőbe alapvetően a bizonylatszám kerül a program által kitöltésre, de ez igény szerint felülírható. A Rend.azon mezőben dupla kattintással megjelenik az adott partnerhez tartozó összes, már könyvelt, pénzügyileg rendezetlen tétel, ahonnan az adott sor kijelölése után a Felhozás gomb segítségével beemelhető a tétel a kiegyenlítéshez. A Tétel megtekintése gombbal megnézhetjük a tétel részleteit, a Kilépés gombbal pedig visszatérhetünk az előző képernyőre.

15 A könyvelési program többféle lehetőséget kínál az adatok rögzítésére
A könyvelési program többféle lehetőséget kínál az adatok rögzítésére. Az egyik egyszerű lehetőség, hogy un. Esemény törzsben leírhatjuk a gyakori gazdasági eseményeket, azok kontírozását, áfa vonatkozását. Ennek előnye az egyszerűség, nem kell kontírsorokat rögzíteni. Hátránya, hogy csak egyszerű - egy áfa, egy tartozik/követel szerkezetű - gazdasági eseményeket tudunk bevinni. Ha változó kontírozás szükséges – többféle áfa, több ellenszámla sor, stb. -, akkor közvetlenül a tételsorokba lehet, kell a kontírozást bevinni. Fej adatok rögzítése A gyakran használt gazdasági események kontírozása és megnevezése előre rögzíthető egy törzsben, elősegítve ezzel az adatbevitelt. Az események sorait F9 billentyű segítségével lehet előhívni, illetve a mezőben való dupla kattintással elérhető az esemény törzs, ahol szerkeszthetőek és kiválaszthatók a szükséges események. Az esemény kódjának ismeretében közvetlen beírással is megadható az esemény. A program automatikusan kigenerálja az eseménykódnál megadott főkönyvi számok alapján a tételsorokat. Az esemény törzs leírását megtalálhatjuk, ha az alábbi képernyőn újra meghívjuk a Help-et a gomb, vagy az F1 billentyű segítségével.

16 Fej adatok rögzítése Az áfa kód a bizonylat fejben a gazdasági eseményhez kapcsolódik, ezért ha az eseménykód került megadásra, akkor automatikusan töltésre kerül az áfa adat is. Amennyiben nem használunk előre definiált eseménykódot, akkor ezt a mezőt hagyjuk üresen, mert akkor nem itt a fejben, hanem majd a tételeknél, soronként kell kiválasztani az áfa kódot a törzsben előzetesen feltöltött áfa kódokból.

17 Fej adatok rögzítése Amennyiben előre definiált gazdasági eseményt választunk, akkor itt a fejben kell megadni az esemény összegét is. Ha nem használunk esemény kódot, akkor a kézi kontírozáshoz hagyjuk üresen ezt a mezőt, és majd a tételeknél adjuk meg az összeget.

18 Fej adatok rögzítése Ebben a szekcióban az aktuális, kurzorral kijelölt tétel további adatai láthatók.

19 Tétel adatok rögzítése
Amennyiben a fej adatoknál az eseménykódot használtuk, a tételsorok úgy automatikusan fognak generálódni, ebben az esetben a tételsorok rögzítésével további teendőnk nincs. Az alábbi tételsorok kézi kitöltése csak akkor szükséges, ha nem eseménykóddal történt a fej bevitele. Ha eseménykód, áfa és összeg meg lett adva a fejnél, akkor az alábbi tételsorok automatikusan, hibátlanul kitöltésre kerülnek. Ebben az oszlopban látható, hogy minden rendben van-e az adott tételsor bevitelével, vagyis könyvelhető-e. Ha a bizonylat bevitele utáni ellenőrzések nem jeleznek hibát, akkor ez a jelző I-re (Igen-Kész) vált, amivel azt jelzi, hogy egy hibátlan, teljes tételről van szó. Ha az ellenőrzés hibát talál, akkor N (Nem) lesz látható, azaz az adott tételsorban valami hiba van. Ez nem beviteli mező, az értékét automatikusan az ellenőrzés állítja be.

20 Tétel adatok rögzítése
A bizonylaton szereplő tételek sorszámát mutatja meg, automatikusan generálódik, nem beviteli mező.

21 Tétel adatok rögzítése
Itt adjuk meg, hogy az adott sorban a könyvelési tétel melyik lábát kontírozzuk éppen, az 1-es vagy „T” betű a tartozik, a 2-es vagy „K” betű a követel oldalt jelzi. Betű bevitele esetén a program automatikusan számot ír vissza.

22 Tétel adatok rögzítése
A főkönyvi szám megadására szolgáló mező. Automatikusan töltődik, amennyiben vevő vagy szállító naplóra könyvelünk, ilyenkor az adott partnerhez – a partnertörzsben - megadott főkönyvi számot emeli be a program. A főkönyvi szám más esetben történő megadása történhet közvetlen beírással, a mezőben való dupla kattintással (ilyenkor elérjük a főkönyvi törzset, ahol szerkeszthetjük a számlarendet és ki is választhatjuk innen a főkönyvi számot), vagy F9 billentyűvel listából való kiválasztással. A főkönyvi számlatükör törzs leírását megtalálhatjuk, ha az alábbi képernyőn újra meghívjuk a Help-et a gomb, vagy az F1 billentyű segítségével. A főkönyvi számhoz tartozó megnevezés automatikusan töltődik a számlaszám beemelésekor.

23 Tétel adatok rögzítése
ide írjuk be az adott főkönyvi szám tartozik oldalára könyvelt összeget. ide írjuk be az adott főkönyvi szám követel oldalára könyvelt összeget. Értelemszerűen korábban a T/K-ban megadott Tartozik vagy Követel összeget kéri be a program.

24 Tétel adatok rögzítése
Az előzetesen az áfa törzsben felvitt áfa kódok közül választhatunk itt közvetlen kódbeírással, F9 billentyű megnyomása után listából való választással vagy dupla kattintás után elérjük magát az áfa törzset, ahol szerkeszthetjük azt és kiválaszthatjuk a megfelelő áfa kódot. Az áfa törzs leírását megtalálhatjuk, ha az alábbi képernyőn újra meghívjuk a Help-et a gomb, vagy az F1 billentyű segítségével.

25 Tétel adatok rögzítése
Az alkalmazott áfa kulcs mértéke kerül itt megjelenítésre az előzetes törzsbeállítások alapján, ezt az adatot a felhasználó kézzel nem módosíthatja.

26 Tétel adatok rögzítése
A tételsorhoz fűzhető szöveges megjegyzésére szolgáló mező. Kitöltése történhet közvetlen beírással, F9 billentyűvel listából kiválasztva, vagy a mezőben dupla egér kattintással elérhetjük magát a Megjegyzés törzset és itt kiválasztás mellett szerkeszthetjük is a törzsből átemelt megjegyzéseket. A megjegyzés törzs leírását megtalálhatjuk, ha az alábbi képernyőn újra meghívjuk a Help-et a gomb, vagy az F1 billentyű segítségével.

27 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. A bevitt adatok kiírásában történő navigálást segíti ez a gomb. Ugrás a legelső sorra: a gomb megnyomása után a bizonylatok között a legfelső sorra ugrik a felső táblázatban a kijelölés.

28 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. A bevitt adatok kiírásában történő navigálást segíti ez a gomb. Ugrás a legutolsó sorra: a gomb megnyomása után a bizonylatok között a legalsó sorra ugrik a felső táblázatban a kijelölés.

29 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Könyvelés: A forgalmi adatrögzítési felületről átvisszük a bevitt tételeket a könyvelési, pénzügyi adatok közé. Ezzel a gombbal lehet elindítani a forgalom beviteli képernyőn megjelenő bizonylatok lekönyvelését. A könyvelési, pénzügyi listákon ezek után fognak megjelenni a bizonylatok, a beviteli képernyőn pedig nem lesznek ezek után láthatók.

30 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Bizonylat törlése-egy tételsor törlése. A felső táblázatban, a fej adatok közül a bizonylat egérrel történő kijelölése után ezzel a gombbal lehet törölni az adott bizonylatot.

31 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. További műveletek, az adatterületen lévő rögzített tételekre. Az alábbi feladatokat érhetjük el ezzel a gombbal. Amint látható, az ellenőrzés, előzetes információk eszközei itt érhetők el.

32 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése.

33 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Összegzés: Naplókódonkénti összegzése ez a képernyőn megjelenő bevitt forgalom, valamint az eddig összesen könyvelt tételeknek, tartozik és követel oldalra egyaránt. Gyakorlatban banki bizonylatok rögzítésének ellenőrzését, pénztár egyeztetését segítheti. A képernyőből való kilépéshez használjuk a Vissza gombot.

34 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Összegzés: Naplókódonkénti összegzése ez a képernyőn megjelenő bevitt forgalom, valamint az eddig összesen könyvelt tételeknek, tartozik és követel oldalra egyaránt. Gyakorlatban banki bizonylatok rögzítésének ellenőrzését, pénztár egyeztetését segítheti. A képernyőből való kilépéshez használjuk a Vissza gombot.

35 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. . Információk kiíratása: A rátekintő információk kiíratása képernyőre menülépések lehetővé teszik a kezelő számára, hogy nem a hosszadalmas riportkészítéssel, hanem az adatok közvetlen képernyőre történő kigyűjtésével tájékozódjon a feldolgozások fontosabb adataiban. Ezek a kiírások a "lefúrási" technikát alkalmazzák, amelyben először valamilyen ismérv szerint összegyűjtött adatokat mutatnak meg, majd mód van arra, hogy az ismérv kibontásával az összetevő részleteket is megtekinthessük.

36 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Információk kiíratása: A rátekintő információk kiíratása képernyőre menülépések lehetővé teszik a kezelő számára, hogy nem a hosszadalmas riportkészítéssel, hanem az adatok közvetlen képernyőre történő kigyűjtésével tájékozódjon a feldolgozások fontosabb adataiban. Ezek a kiírások a "lefúrási" technikát alkalmazzák, amelyben először valamilyen ismérv szerint összegyűjtött adatokat mutatnak meg, majd mód van arra, hogy az ismérv kibontásával az összetevő részleteket is megtekinthessük.

37 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Könyvelési tétel felhozás: A már lekönyvelt tételeket a forgalom beviteli képernyőn nem lehet látni. Előfordulhat azonban, hogy könyvelés után javítani szeretnénk egy adott bizonylat valamely - pl. könyvelést nem érintő, csak a pénzügyben fontos - adatát. Korlátozott keretek között erre a módosításra lehetőség van a rendszerben, a Könyvelési tétel felhozás és a Folyószámla tétel felhozás műveletekkel. (Pl. a fizetési határidőt vagy a megjegyzés szöveget, stb. akarjuk módosítani.)

38 Ikonsor A képernyő alsó sorában található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Ha a könyvelt, pénzügyben szereplő tételeket el akarjuk érni, akkor az alábbi kiválasztási lehetőséghez kell eljutnunk. A billentyűk lenyomása után egy szűrőképernyőn lehet a megjeleníteni a könyvelt/iktatott tételek körét,ezzel lehet szűkíteni a megjelenítést. Könyvelt tételek áthozása esetén naplókódra, feldolgozási időszakra, és bizonylatszámra, lehet kiválasztani. Az így leszűkített tételek halmaza ezután jelennek meg az alábbi képernyőn. A képernyőn kijelölhető egy-egy tétel, amelyet Igazolás, Módosításra, Stornóra, Tétel megtekintés gombbal lehet kijelölni. A Módosításra és a Stornóra gomb a forgalom beviteli képernyőre hozza a letárolt tételekből kijelölt tételt. Ezt a tételt aztán a korábban leírt kezeléssel módosíthatjuk, illetve sztornózását , amely automatikusan generálódik, jóváhagyhatjuk, stb. A Könyvelés gomb utáni futás fogja majd visszarakni a könyvelt/iktatott állományba a forgalmi területre felhozott tételeket.

39 A Csoportos felhozás gomb segítségével egyszerre több, a beállított szűrésnek megfelelő tételt lehet beemelni a forgalom beviteli képernyőre módosításhoz. Ezekben való módosítás után szintén újra le kell könyvelni ezeket a tételeket, hogy a nyomtatványokon is a módosításnak megfelelő adatok jelenjenek meg. A rendszerbe bekerült bizonylatok - a stabil működés biztosítására - csak korlátozott módon módosíthatók. Azaz, ha a behozott tételben megváltozik valamelyik adat, azt a tételt a végső ellenőrzés hibásnak minősíti. A főkönyvi könyvelés módosítható adatai a következők: - Megjegyzés - Rendezettségi azonosító - Teljesítési dátum - Fizetési határidő A Rendezés gomb segítségével a táblázatban megjelenő adatokat az adott oszlop kijelölése után annak megfelelően lehet növekvő vagy csökkenő sorrendbe tenni. A Mégsem gomb megnyomásával kiléphetünk a képernyőből. A Keresés mezőbe beírt adatok alapján lehetőség van a táblázat adataiban keresni, a Keresés gomb megnyomásával indíthatjuk el azt. Ikonsor A képernyő alsó sorában található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése.

40 Ikonsor A képernyő alsó sorában található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Ha a könyvelt, pénzügyben szereplő folyószámlás tételeket el akarjuk érni, akkor az alábbi kiválasztási lehetőséghez kell eljutnunk. A billentyűk lenyomása után egy szűrőképernyőn lehet a megjeleníteni a könyvelt/iktatott tételek körét,ezzel lehet szűkíteni a megjelenítést. Könyvelt tételek áthozása esetén naplókódra, feldolgozási időszakra, és bizonylatszámra, lehet kiválasztani. Az így leszűkített tételek halmaza ezután jelennek meg az alábbi képernyőn. A képernyőn kijelölhető egy-egy tétel, amelyet Igazolás, Módosításra, Stornóra, Tétel megtekintés gombbal lehet kijelölni. A Módosításra és a Stornóra gomb a forgalom beviteli képernyőre hozza a letárolt tételekből kijelölt tételt. Ezt a tételt aztán a korábban leírt kezeléssel módosíthatjuk, illetve sztornózását , amely automatikusan generálódik, jóváhagyhatjuk, stb. A Könyvelés gomb utáni futás fogja majd visszarakni a könyvelt/iktatott állományba a forgalmi területre felhozott tételeket.

41 Ikonsor A képernyő alsó sorában található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. A Csoportos felhozás gomb segítségével egyszerre több, a beállított szűrésnek megfelelő tételt lehet beemelni a forgalom beviteli képernyőre módosításhoz. Ezekben való módosítás után szintén újra le kell könyvelni ezeket a tételeket, hogy a nyomtatványokon is a módosításnak megfelelő adatok jelenjenek meg. A rendszerbe bekerült bizonylatok - a stabil működés biztosítására - csak korlátozott módon módosíthatók. Azaz, ha a behozott tételben megváltozik valamelyik adat, azt a tételt a végső ellenőrzés hibásnak minősíti. A főkönyvi könyvelés módosítható adatai a következők: - Megjegyzés - Rendezettségi azonosító - Teljesítési dátum - Fizetési határidő A Rendezés gomb segítségével a táblázatban megjelenő adatokat az adott oszlop kijelölése után annak megfelelően lehet növekvő vagy csökkenő sorrendbe tenni. A Mégsem gomb megnyomásával kiléphetünk a képernyőből. A Keresés mezőbe beírt adatok alapján lehetőség van a táblázat adataiban keresni, a Keresés gomb megnyomásával indíthatjuk el azt.

42 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Nyomtatás: a forgalmi területen lévő tételek kiíratására van lehetőség ennek a gombnak a segítségével.

43 Ikonsor A képernyő középső részében található ikonsorral további műveleteket vezérelhetünk. Az egérrel az egyes gombokra állva megjelenik a gombok megnevezése. Az egysoros lista nagyjából a bizonylat fej adatokat tartalmazza. A többsoros kiíratás a tételsorokat tartalmazza. A fenti szűrőképernyőn TÓL-IG értékeket kell megadni. Lehetőség van sorszámra, feldolgozási időszakra és naplókódra szűrni a kiíratást. Vigyázat! Előfordulhat, hogy nem megfelelő szűrési feltételek alkalmazásával minden tételt kirekesztünk a kiíratásból. A törzs kiíratásoknál már ismertetett módon a lista formátum ablakból kattintással kell kiválasztani egy lehetőséget. A kiválasztott formátum neve átkerül a lista címe sorba, ahol a szöveg átírható.

44 Ikonsor A következő pár ikon használata további beállítási lehetőségeket kínál. A törzsadatokat a Törzsadatok bevitele és kiíratása gomb megnyomása után az alábbi képernyőn keresztül érhetjük el:

45 Ikonsor A következő pár ikon használata további beállítási lehetőségeket kínál. Az egyes gombok által jelzett menüpontokhoz és az adatok kiíratásához  kapcsolódó leírást annak képernyőjéről lehet elérni az F1 billentyűvel vagy a gomb segítségével. A kiíratáshoz szükséges képernyőket a nyomtató ikon segítségével érhetjük el.

46 Ikonsor A következő pár ikon használata további beállítási lehetőségeket kínál. A forgalmi, eredménylistákat az Forgalmi adatok kiíratása gomb megnyomása után az alábbi képernyőn keresztül érhetjük el:

47 Ikonsor Amint az alábbi képernyőn látható, a számviteli-pénzügyi-áfa nyilvántartási munkához a könyvelés eredményadatai érhetők el. Ezek az eredménylisták a számvitelben dolgozók által ismertek. Az egyes gombok által elindított feladatok és a feladat által történt kiírások értelmezése szakmailag ismert, ha szükséges a feladaton belül kapcsolódó leírás lehet elérni az F1 billentyűvel vagy a ? gomb segítségével. A következő pár ikon használata további beállítási lehetőségeket kínál.

48 Befejezés Ha szeretnénk befejezni a munkát, akkor a Kilépés gombbal lehet bezárni a képernyőt.


Letölteni ppt "MiniORA FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések