2. Előadás Kötelmi jog - szerződés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Üzleti jog II 5. előadás. Borítékok… 5,6,7,8.  Kérem, egyszerre bontsák ki, és osszák ki a környezetükben a borítékok tartalmát…  Tipizáljuk a borítékok.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Kötelmi jog – különös rész előadó: dr. Osztovits András
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A nemzeti vámjogszabályok
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A polgári jog rendszere
Szerződéskötés közvetítők útján
Felelősség, termékfelelősség
Jogviszony és jogi felelősség
Polgári jogi ismeretek
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Bevezetés.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Kötelmi jog előadó: dr. Osztovits András
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Polgári jog 2. Dologi jog előadó: dr. Osztovits András.
Mediátor képzés Kártérítés.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
4. Előadás A szerződés alanya, tárgya, tartalma szerződéstípusok
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2008.
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2009.
A munkaviszony megszüntetése
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
1. előadás A GAZDASÁGI SZERZŐDÉSEK JOGA - bevezetés
Családtámogató ellátások
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 1. előadás Pétervári Kinga ( Jójárt Eszter)
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kereskedelmi szerződések joga 8. előadás Kötelmi jog - Különös rész I. A szerződéstipizálás és a tulajdonátruházó („dare”) szerződések Pétervári Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
Kötelmi jog.
A közigazgatási eljárás II.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I.
JOGTANI ALAPISMERETEK
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Polgári perjog előadás
Nemzetközi magánjog II.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadás másolata:

2. Előadás Kötelmi jog - szerződés Üzleti jog II 2. Előadás Kötelmi jog - szerződés

Kötelem. Kötelemfakasztó tényállások. Kötelem és szerződés Kötelmi jog. Kötelem. Kötelemfakasztó tényállások. Kötelem és szerződés

A kötelem relatív szerkezete A kötelem meghatározott személyek közötti vagyoni kapcsolat, jogviszony. A meghatározott személyek egymással szemben tartoznak szolgáltatással, illetve egymással szemben van joguk a másik szolgáltatását követelni. A szolgáltatások általában kölcsönösek és kiegyenlítettek. A kötelem attól relatív, hogy az a kötelem alanyain kívül kívülálló személyeket nem jogosít és nem is kötelez semmire, ellentétben a dologi jogi jogviszony abszolút szerkezetével (utóbbinál ugyanis egy jogosulttal szemben mindenki más kötelezett).

Diszpozivitás a kötelmi jogban A kötelmi jogot szabályozó normák egyaránt tartalmaznak eltérést nem engedő (kógens) és a felek akaratát előtérbe helyező, a jogi szabályozástól eltérést engedő (diszpozitív) elemeket. A diszpozitivitás azonban nem az egész kötelmi jog sajátja, hanem csak a kötelmi jog legtipikusabb részéé a szerződési jogé. A szerződési jog kb. 90%-ban diszpozitív szabályokat tartalmaz.

Diszpozitivitás a szerződési jogban A diszpozitivitás a szerződési jogban úgy érvényesül, hogy a jogalkotó a szerződések megalkotásánál alapvetően a felek akaratát, döntését helyezi előtérbe (magánautonómia elve) akként, hogy a felek a szerződés tartalmát saját érdekeiknek megfelelően, a lehető legszabadabban, állami beavatkozástól mentesen állapíthassák meg, s csak a tartalom felek által meg nem határozott elemeinél játszik kiegészítő szerepet a törvény vonatkozó rendelkezése, kivéve, ha annak alkalmazását a felek szerződésükben kifejezetten kizárták.

A kötelem elemeiről Minden jogviszonynak, így a kötelemnek is van alanya, tárgya (közvetlen és közvetett) és tartalma. Például: Orsi és Béla adásvételi szerződést kötnek egymással, amelynek értelmében Orsi eladja fekete színű „xy” típusú 1 éves mobiltelefonját 5000 ft-ért Bélának. A példában egy adásvételi szerződés fakasztotta kötelem szerepel, amelynek alanyai Orsi mint eladó és Béla mint vevő. A kötelem közvetlen tárgya a mobiltelefon tulajdonjogának átruházása Bélára, illetve az 5000 Ft mint ellenszolgáltatás feletti tulajdonjog átruházása (a közvetett tárgy a jogi értelemben vett „dolog” azaz ezesetben a mobiltelefon).

A kötelem elemei. A példában a kötelem közvetett tárgya az, amire a közvetlen tárgy irányul, azaz a dolog, itt az „xy” típusú 1 éves, fekete mobiltelefon. A kötelem tartalma Orsi és Béla azon jogainak és kötelezettségeinek az összessége, ami ahhoz kell, hogy a szolgáltatás és ellenszolgáltatás (tehát a közvetlen tárgy) szerződésszerűen teljesüljön: a dolog, illetve a vételár átadása, a kölcsönös tájékoztatás kötelezettsége stb. Összefoglalva: a kötelem elemei: a kötelem meghatározott alanyai, a tárgy, amely mindig „kettős”: a közvetlen tárgy: az a magatartás, vagy szolgáltatás, amit a szerződés céloz, amire létrejött, a közvetett tárgy pedig az a dolog (jog vagy követelés), amire a közvetlen tárgy irányul. A tartalom pedig tulajdonképpen a közvetlen tárgy részletes kibontása alanyi jogok és kötelezettségek formájában.

Mi a helyzet Veronában…? Alanyok … Tárgy … Tartalom… Van szerződés, vagy nincs? Hibás a szerződés valamiben? Mi a helyzet ha igen, mi a helyzet, ha nem? (Mit rejt az 1-2-3 sz. boríték?)

A kötelemfakasztó tényekről általában A kötelmek aszerint, hogy mi hozza őket létre többfélék lehetnek, s némileg eltérő szabályozás is vonatkozik rájuk. Kiemelt szerepe és helye a szabályozásban a legtipikusabb kötelmeknek a szerződéses kötelmeknek van. Kötelmi ált. rész a Ptk.-ban: szerződési ált. rész! (okok)‏ A kötelmeket a következő tények fakaszthatják (hozhatják létre): szerződés ‏ egyoldalú jognyilatkozat jogszabály (…4. sz. boríték) (…5. sz boríték)

További kötelemfakasztó tények bírósági határozat vagy más, hatósági határozat károkozás (jogszerű /jogszabály felhatalmazása alapján megengedett/károkozás, illetve jogellenes károkozás jogalap nélküli gazdagodás megbízás nélküli ügyvitel értékpapír (szerződés/egyoldalú jogügylet?) utaló magatartás … mit rejt a 6. sz boríték?

A kötelmi jog szabályozásának rendszere (A kötelmi jog általános, és különös része) A kötelmi jog két nagyobb egységre tagolódik: az általános és a különös részre. Általános rész Az általános szabályok, noha a szerződésekre modellezettek, kis eltéréssel a többi kötelemfakasztó ténynek is közös szabályát adják. Az általános rész az általános (általában mindenegyes szerződéstípusra alkalmazható) szerződési szabályokon kívül a szerződésen kívüli károkért való felelősség jogát és a jogalap nélküli gazdagodás szabályait is felöleli. Különös rész A különös rész az egyes, nevesített szerződések, szerződéstípusok speciális szabályait fekteti le (pl. adásvétel, csere, vállalkozás, megbízás, fuvarozás, biztosítás, stb.)