Készítette: Kincses László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A munkavédelem speciális kérdései
A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Munkahelyi egészség és biztonság
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
13. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Munkaszervezési ismeretek
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A munkavédelemről, munkavállalóknak

Építési jog 2015.március 6. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Tűzvédelmi Szabályzat
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Miskolci Járási Hivatal
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Készítette: Kincses László Munkavédelem Készítette: Kincses László

Előzmények Az ókorban is felismerték, hogy a „beszélő szerszám”, a munkavégző ember megbetegedése, sérülése esetén a pótlással kiesett idő és a betanítás időszükséglete visszaesést okoz a termelésben, ami anyagi kárral jár együtt. Már a babiloni, az egyiptomi és a görög kultúrákban leírták a foglalkozási ártalmakat. A középkorban Paracelsus (svájci) és Ramasini (olasz) orvosok lerakták a munkaegészségügy alapjait, leírtak egyes foglalkozásokhoz köthető betegségeket. A mai értelemben vett munkavédelem a gépesítéssel, a gyáriparral jelentkezett. Az első munkavédelmi rendelkezéseket a XIX. század elején Angliában, Svájcban és a többi nyugat-európai államban hozták. Ezek elsősorban a női és a gyermekmunkát, valamint az éjszakai munkavégzést korlátozták. Magyarországon a kiegyezést követően indult meg az ipar fejlődése. Az ún. I. ipartörvény 1872-ben keletkezett a munkavégzés káros következményeinek elhárítása céljából. Pl.: 17.§ Oly üzletek, melyek nagy zajt okoznak, templomok, iskolák, kórházak és oly közé-pületek szomszédságában, melyeknek kellő használata a zaj által megakadályoztatnék, meg nem engedhetők.

Kockázati tényezők A munkakörnyezet a legveszélyesebb emberi környezet, kockázata 1-3 nagyságrenddel nagyobb, mint más környezeteké. A kockázatok főbb forrásai: a veszélyes anyagok; a veszélyes gépek; a munkakörnyezet lelki és szociális hatásai; a higiénés ellátás hiányosságai valamint a rossz emberi tényezők. A munkavállaló értékét alapvetően három tényező határozza meg: szakmai ismerete, tudása; jártassága, tapasztalata; egészségi állapota. A jelenlegi szabályozás alapja a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény.

A sérült egészségi állapot következményei A munkavállaló szempontjából: keresetkiesés (táppénz, a túlmunka-lehetőség elvesztése); nem megtérülő befektetés (pl. megszerzett szakmát többet nem végezhet); egzisztenciális problémák (a munkahely elvesztése, a betegséggel járó költségek); a családot érintő hatások; a személyes élet megnehezülése valamint egyéb további következmények. A munkáltatónál jelentkező hátrányok: kártérítési kötelezettségek; a munkaerő kiesése miatti termeléskiesés; a munkaerő pótlásának, új munkaerő képzésének költségei. Ha a munkáltató áldoz az egészségvédelem és a biztonság magas színvonalának biztosítására, ez tervezhető költségeket jelent, míg a balesetek, egészségkárosodások okozta többletköltségek véletlenszerűen jelentkeznek. Utóbbiak egy kisebb vállalkozás csődjét is okozhatják.

Egy lehetséges költségfa Baleset A kivizsgálás költségei A termeléssel összefüggő költségek A jó hírnév elvesztésének költségei a vezetők munkaideje; belső ill. külső szakértők költségei; büntetések; egyéb költségek. a termeléskiesésből adódó károk; határidőcsúszás (kötbér); a munkaerőpótlás költségei; termelékenység-csökkenés; magasabb biztosítási költségek; vevői ill. partneri bizalomvesztés; a bizalom-visszaállítási kampány költségei; a fokozott ellenőrzés költségei és

A munkabalesetek számának alakulása Magyarországon

A munkavédelmi szabályozás formái Az alkotmány az alapvető jogok és kötelességek között határozza meg a munkavédelmi feladatokat. A munka törvénykönyve a munkaviszonyra vonatkozóan határoz meg munkavédelmi követelményeket, elsősorban a munkáltató és a munkavállaló kötelességeit és jogait illetően. A munkavédelmi törvény minden szervezett munkavégzést átfog. Egyes rendelkezéseit – az alkotmánnyal összhangban – nemcsak a munkavállalókra, hanem a munkavégzés hatókörében tartózkodókra is kiterjeszti. Kormányrendelet szabályozza a foglalkoztatás-egészségügyi szolgálatok (korábban üzemorvosok) tevékenységét. A munkáltató szabályozási jogosultsága azon alapul, hogy az ő kötelessége a munkavédelmi rendelkezések végrehajtása és a munkavégzés feltételeinek biztosítása. A legfontosabb munkáltatói belső szabályozások: a munkavédelmi szabályzat (nem kötelező); az egyéni védőeszköz-juttatás belső rendjének szabályozása; a munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjének meghatározása; a sérülékeny csoportba tartozó munkavállalói számára tiltott munkakörök meghatározása; a munkaeszközök ellenőrző felülvizsgálatának szabályozása (gyakoriság, elvégzési mód). A munkavédelmi előírások érvényesülését az állam biztosítja. Elvárás az önkéntes jogkövetés, de sok esetben kényszeríteni kell a munkáltatókat, sőt akár a munkavállalókat is az előírások betartására.

A munkavédelmi törvény (az 1993. évi XCIII. törvény) Feladata, hogy az alkotmányban deklarált lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot biztosítsa a maga eszközrendszerével minden, Magyarországon munkát végző munkavállaló számára. Végső célja az egészségkárosodás és a munkaképesség-csökkenés megelőzése, valamint korszerű, emberközpontú munkahelyek kialakítása. Munkavédelem: a szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és -egészségügyi követelmények, továbbá a munkavédelmi törvény céljainak megvalósítására szolgáló törvénykezési, szervezési, intézményi előírások rendszere, valamint mindezek végrehajtása. A munkaegészségügy, a munkahigiéné* és a foglalkoztatás-egészségügy szakterületeit foglalja magában. A munkavédelmi törvény a munkavédelem két nagy területét szabályozza: a munkaegészségügyet és a munkabiztonságot. A két terület követelményeit azonos súllyal kezeli. Az egységes felügyelet és irányítás céljából létrehozta az egységes munkavédelmi hatóságot. *A munkahigiéné a munkakörnyezetből származó egészségkárosító veszélyek és kockázatok előrelátásával, felismerésével, értékelésével és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. Tevékenysége során célja a munkát végző személy egészségének megóvása.

A törvény alapelvei A védelem elve (a biztonságos, egészséges munkakörülményekhez való jog kimondása); A tripartizmus elve (az állam, a munkáltató és a munkavállaló feladatai és felelőssége); A munkavállaló által értett nyelv használata (a munkáltató köteles a munkavállalót az általa értett nyelven kioktatni a munkavédelmi előírásokról); A védelem kiterjesztésének elve (a munkavállaló mellett a munkavégzés hatókörében tartózkodóknak és a munkáltató szolgáltatásait igénybe vevőknek is nyújtson védelmet); A munkavédelmi érdekvédelemhez való jog elve; Az együttműködés elve Az állami szervek A munkáltatók A munkavállalók kötelesek együttműködni a munkáltatókkal, más munkáltatókkal; a munkáltatóval, a munkavállalókkal és a tervezőkkel, a kivitelezőkkel, más munkavállalókkal, érdekképviseleteikkel valamint a szakértőkkel, a gyártókkal; a munkavégzés hatókörében a mv-i érdekképviseletekkel. a munkavállalókkal; tartózkodókkal, a mv-i érdekképviseletekkel; a mv-i érdekképviseletekkel és a mv-i hatóságokkal. a mv-i hatóságokkal. Az adatok védelmének elve (tiltja a munkavédelmi adatok ellenőrizetlen felhasználását); A szaktevékenység elve (szaktevékenységeket kizárólag szakképzett személy végezhet).

A törvény hatálya Tárgyi hatály: A törvény kiterjed minden szervezett munkavégzésre függetlenül annak szervezeti vagy tulajdoni formájától (vállalati, szövetkezeti, társasági, magán). Személyi hatály: Kiterjed az államra, a munkáltatóra, a munkavállalóra valamint a munkavédelmi érdekképviseleti szervekre és személyekre, egyes rendelkezései pedig a munkavégzés hatókörében tartózkodókra is. Területi hatály: Alapvetően magyarországi munkavégzésre terjed ki. Időbeni hatály: A törvény 1994. január 1-jén lépett hatályba, addig kell alkalmazni, amíg egy másik törvény hatályon kívül nem helyezi. A módosító rendelkezéseket a hatályba lépésük időpontjától kell alkalmazni.

Az állam feladatai A munkavédelem irányítása állami feladat: a munkavédelem országos programjának kialakítása; a biztonságos munkavégzés követelményeinek ill. az ezekhez kapcsolódó jogoknak és kötelezettségeknek a meghatározása; a munkavédelmi előírások végrehajtásának elősegítése, a munkavédelmi kutatások anyagi feltételeinek megteremtése; a nevelés és az oktatás területén a biztonságos életvitelre, a szakmai oktatásban pedig a biztonságos munkavégzésre vonatkozó ismeretanyag meghatározása; a nemzetgazdaság munkavédelmi helyzetének évenkénti áttekintése, a megállapodások nyilvánosságra hozatala, a munkavédelmi információs rendszer kialakítása, működtetése. Az állam hatósági feladatai ezen a téren: hatósági engedélyezés, hatósági nyilvántartás, hatósági ellenőrzés.

A munkáltató kötelezettségei Általános követelmények: a veszélyek elkerülése ill. a nem elkerülhető veszélyek leküzdése azok keletkezési helyén; az emberi tényezők figyelembe vétele a munkahely kialakításánál és a munkaeszközök, a munkafolyamat megválasztásánál; a műszaki fejlődés eredményeinek alkalmazása; egységes stratégia kialakítása a munkafolyamatokra, a munkaszervezésre, a munkafeltételekre, a szociális kapcsolatokra és a munkakörnyezeti tényezőkre; a kollektív műszaki védelem elsőbbsége az egyénivel szemben; a munkavállalók megfelelő utasításokkal történő ellátása; a kockázatok minőségi, sőt akár mennyiségi értékelése az alkalmazott munkaeszközökre, a veszélyes anyagokra, a munkavállalókat érő terhelésekre és a munkahelyek kialakítására nézve. a munkáltató köteles munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert a veszélyességi osztály és a munkavállalói létszám függvényében meghatározott időtartamra és képesítési feltételekkel alkalmazni.

A munkáltató köteles továbbá… a munkavállaló részére a biztonságos munkavégzéshez szükséges utasításokat és tájékoztatást a kellő időben megadni; rendszeresen meggyőződni a megfelelő munkakörülmények meglétéről, a munkavédelmi szabályok ismeretéről és betartásáról; a munkavállaló részére az előírásoknak megfelelő munkaeszközöket biztosítani; új technológia bevezetése előtt annak lehetséges egészségi és biztonsági következményeit a munkavállalókkal és a munkavédelmi képviselőkkel megtárgyalni; a munkavédelemmel kapcsolatos bejelentést, rendellenességet haladéktalanul kivizsgálni, a szükséges intézkedéseket megtenni és az érintetteket értesíteni; közvetlen veszély esetén a munkavégzést leállítani; a baleseteket és a foglalkozási megbetegedéseket bejelenteni, kivizsgálni, és ezeket a hatályos rendelkezések szerint nyilvántartani; az egyéni védőeszközök juttatásának, használatának belső rendjét írásban rögzíteni; a munkavállalót munkavédelmi oktatásban részesíteni; valamennyi munkavállalóra nézve foglalkoztatás-egészségügyi szolgálatot biztosítani, a dolgozókat erről tájékoztatni; külső szolgálatok elérhetőségét biztosítani (elsősegély, mentők, tűzoltók).

A munkavállaló köteles… biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban és a munkavédelmi előírások betartásával munkát végezni; a tőle elvárható módon meggyőződni munkaeszköze megfelelőségéről, köteles továbbá azt rendeltetésszerűen és a munkáltató utasításai szerint használni; az egyéni védőeszközt rendeltetésszerűen használni és tisztán tartani; a munkavégzés során olyan ruházatot viselni, amely egészségét, testi épségét nem veszélyezteti; munkaterületén fegyelmet, rendet, tisztaságot tartani; a szükséges munkavédelmi ismereteket elsajátítani és azokat alkalmazni; az előírt vizsgálatokon részt venni; a veszélyt jelentő rendellenességet, üzemzavart a tőle elvárható módon megszüntetni, vagy erre intézkedést kérni a felettesétől; balesetét, sérülését, rosszullétét a munka irányítójának, más személyt ért balesetet a sérült munkáját irányító személynek haladéktalanul jelenteni; a munkavégzést megtagadni, ha más személyt közvetlenül és súlyosan veszélyeztetne.

A munkavállaló jogosult megkövetelni munkáltatójától… az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítását; veszélyes tevékenységhez a szabályok szerinti védőintézkedések megvalósítását; a szükséges munkavédelmi ismeretek rendelkezésre bocsátását, és betanulásuk biztosítását; a munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, védőeszközök biztosítását. Jogosult továbbá… megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné; fellépni a munkavédelmi követelmények megvalósítása érdekében, illetve esetleges munkáltatói mulasztás miatt bejelentést tenni. (Emiatt hátrány nem érheti.)

A munkavégzés személyi feltételei 1. Egészségi alkalmasság: A munkavállaló rendelkezzen az adott munkavégzéshez szükséges élettani adottságokkal. A munkavégzés ne károsítsa a munkavállaló egészségét, testi épségét. A fiatalkorú munkavállaló egészségét, testi épségét és fejlődését károsan ne befolyásolja. A női munkaerő utódaira veszélyt ne jelentsen. A munkavállaló foglalkoztatása más személyek egészségét, épségét ne veszélyeztesse. A munkavállalót az adott munkavégzésre orvosi vizsgálat alapján alkalmasnak minősítették. 2. Szakmai alkalmasság: megfelelő képzettség illetve szakmai ismeret, munkavédelmi ismeret, a szakmai fogások megfelelő alkalmazásának készsége, meghatározott munkakörökben pályaalkalmassági vizsgálat is szükséges. Azt egészségi, a szakmai és a pályaalkalmasság megállapításán túl az is szükséges, hogy a munkáltató az adott feladattal a munkavállalót megbízza. Ehhez általában elegendő a munkaköri leírás, ám néhány feladat végzésére külön megbízást kell adni.

Munkavédelmi oktatás A munkáltató köteles a munkavállalót munkavédelmi oktatásban részesíteni: munkába álláskor, a munkahely vagy a munkakör megváltoztatásakor, a munkavédelmi körülmények megváltozásakor, munkaeszköz átalakításakor, új munkaeszköz üzembe helyezésekor és új technológia bevezetésekor. A munkavállalót meg kell ismertetni a veszélyforrásokkal és a védekezés módozataival, az egyéni védőeszközök használatával, a jelző- és riasztóberendezések működésével, a katasztrófa esetén szükséges meneküléssel valamint a veszélyhelyzetből való mentéssel. A menekülést és a mentést időszakonként gyakorolni kell.

Foglalkoztatási feltételek a munka biztonságos elvégzéséhez szükséges létszám; az egyedül történő munkavégzés tilalma bizonyos területeken; munkairányító kötelező kijelölése az elvégzendő munka összehangolása; a szükséges munkaelemek és a hozzájuk kapcsolódó jelzések ismertetése; ezek pontos alkalmazása valamint a fegyelem megkövetelése miatt.

A munkavégzés tárgyi feltételei A munkáltató köteles biztosítani: megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet; a munka jellegétől függően öltözködési, tisztálkodási, egészségügyi, étkezési, pihenési ill. melegedési lehetőséget; létszámtól függően jelző- és riasztóberendezéseket; a szükséges mozgásteret; veszélyes helyeken a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtését; a tárolóhelyeket úgy kialakítani, hogy azok biztosítsák a dolgozók, a környezet és a tárolt anyag védelmét, legyen lehetőség a biztonságos tárolásra, rakodásra, szállításra; a létszámtól és a tevékenységtől függően elegendő mennyiségű tiszta levegőt; a szabadban végzett munka esetén védelmet az időjárás ellen; az ablakok, a szellőzőberendezések biztonságos nyithatóságát, zárhatóságát; magyar nyelvű, illetve más nyelvű dolgozók esetén az általuk értett nyelvű dokumentációt, tiltó, tájékoztató feliratokat.

A munkáltató köteles gondoskodni… a szennyező anyagok, a szennyvíz és a hulladék kezeléséről, a rendről és a tisztaságról; az energia-, a cső- és a közműhálózat üzemeltethetőségéről, kezelhetőségéről, karbantarthatóságáról; a villamos szerelvények biztonságáról; megfelelő természetes és mesterséges világításról; a zaj, a rezgések, a por és az egyéb káros környezeti hatások kizárásáról; az átlátszó felületű ajtók, kapuk stb. kitörés elleni védelméről, a veszély jelzéséről; a biztonsági és az egészségvédelmi jelzések alkalmazásáról, ahol ez indokolt. a gyalogosok számára külön ajtó biztosításáról a gépjárműforgalom számára szolgáló kapu közelében, ha az áthaladás nem biztonságos; kijáratok, vészkijáratok, menekülési útvonalak kialakításáról és szabadon tartásáról; a közlekedési és az anyagmozgatási útvonalak megjelöléséről.

A munkavédelmi követelmények érvényesülése Csak a jogszabályokkal összhangban lehet munkahelyet, létesítményt, technológiát tervezni; Az egészséges, biztonságos munkavégzés követelményeit a munkáltató pénzben vagy egyéb módon nem válthatja meg, ezen intézkedések helyett a dolgozónak juttatást nem adhat. Munkaeszközt üzembe helyezni csak akkor szabad, ha az az egészséget, a biztonságos munkavégzést nem veszélyezteti, a mv-i követelményeket kielégíti. Egyéni védőeszköz biztosítása meghatározott munkafolyamatok során. (Pl. védőkesztyű, ~sisak, ~lábbeli, testhevederzet.) A munkáltató köteles munkafolyamatonként írásban meghatározni azon munkafolyamatokat, amelyek védőeszköz használatát indokolják, a juttatott eszköz típusát és az eszközökre vonatkozó egyéb előírásokat (tárolás, ellenőrzés, csere stb.). A munkáltató a védőeszköz használatáról érvényesen nem mondhat le, azt a munkahelyről (bizonyos esetek kivételével) nem viheti el.

Vége