14. Tétel Cégéhez újonnan vásárolt és a szállító által előtelepített munkaállomások érkeznek. A kísérőlevélből kiderül, hogy az operációs rendszer eredeti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Vírusok, vírusvédelem.
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
SP2 telepítés.
Lemezkarbantartó programok
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Rendszer Stabilitása Automatikus frissítés Irodai programcsomagok funkciói Irodai programcsomag támogatásának bemutatása Reményi György.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Számítógépvírusok.
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
A Számítógépes vírusok
Dokumentumkezelés. A 2007-es Microsoft Office rendszer dokumentumkezelési szolgáltatásai Kőnig Tibor szakmai vezető Microsoft Magyarország
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Számítógépes Vírusok.
Az operációs rendszer.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
A vírusokról.
Ők kerestek meg minket Tentálen – Könyvelő iroda, 15 felhasználó SBS 2003, Outlook levelezés Nincs saját fix ip cím, exchange POP3-al töltötte le a leveleket,
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
Outlook 2003 Második rész.
Maczkó Gyula.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
15. óra A Windows XP alapjai
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
Operációs rendszerek fejlődése
Számítógépvírusok.
Az operációs rendszer.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Fájlkezelés alpafogalmai
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Egészséges Windows. A mai világban a számítógépek szerves részei lettek a mindennapjainknak. Mindenki otthonába előfordul, és rengeteg munkahely igényli,
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Tűzfal (firewall).
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Szoftverek csoportosítása
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
WINDOWS FELÜGYELETI ESZKÖZÖK MICROSOFT SÚGÓ ALAPJÁN - PÉLDÁKKAL Takács Béla 2016.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
Vírusok  Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Beérkezett üzenetek Rendszerezett A mappa tisztítása
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

14. Tétel Cégéhez újonnan vásárolt és a szállító által előtelepített munkaállomások érkeznek. A kísérőlevélből kiderül, hogy az operációs rendszer eredeti verzióját telepítették fel. Mit kell tennie ahhoz, hogy a lehető legstabilabban működjön a rendszer? Hogyan biztosítja az interneten keresztüli automatikus frissítést? A munkaállomásokon irodai szoftvercsomagot is kell telepítenie. Ismertesse, hogy milyen alapszolgáltatásokat kell nyújtania egy ilyen csomagnak! Hogyan telepíti fel a csomagot, és hogyan gondoskodik annak legfrissebb javításairól? Mutassa be egy irodai programcsomag online támogató oldalát!

A rendszer karbantartása A karbantartó programokat a „Kellékek” mappa tartalmazza. Biztonsági másolat Adatok archiválását és visszaállítását végzi. Ezek a műveletek a háttértárral való takarékoskodás, illetve a véletlen adatvesztés ellen alkalmazhatók. Lemez karbantartása Lehetővé teszi a lemezen lévő szükségtelen fájlok letörlését. Ilyenek a „Lomtár” állományai, az ideiglenes, .tmp kiterjesztésű állományok, a rendszer korábbi sikeres töltéseinek ismétlését lehetővé tévő állományok, stb. Lemeztöredezettség-mentesítő A lemezkötetek töredezettség-mentesítését végzi. Segítségével gyorsabbá tehetjük az operációs rendszer állománykezelését. Rendszerinformáció Az aktuális rendszerinformációkat jeleníti meg, illetve listázza ki. Ütemezett feladatok A feladatütemező segítségével ütemezhetjük a számítógép feladatainak automatikus futtatását

Vírusok és egyéb szoftveres károkozók jellemzése, védekezési stratégiák Számítógépes vírusok: olyan programok, amelyek engedély nélkül települnek be egy rendszerbe, képesek önmaguk reprodukálására (terjesztésére, sokszorosítására), lappangva megbújnak a rendszerben, majd egy adott időponthoz, vagy eseményhez kötötten előbb vagy utóbb valamilyen kárt okozhatnak. Lappangási idő: A számítógépes vírus ebben az időszakban szaporodik, beépül vagy éppen észrevétlenül tönkretesz némely szoftver, hardver eszközt. Legfontosabb törekvés ilyenkor az „életben maradása”. Tünetek: Az eddig normálisan működő programok szokatlan dolgokat produkálnak. Például nem indulnak el, „teleszemetelik a képernyőt” fura karakterekkel, stb. Az addig normálisan működő számítógép működése lelassul, esetleg időnként lefagy. Megjegyzés: Az efféle tüneteket okozhatják a programok, hardverek beállításának helytelen megváltoztatása, vagy hardverhibák is. Aktivizálódás: Ez az időszak az, amikor a vírus igazából „működésbe lép”, és típusától függően valamilyen kárt okoz.

Víruskezelő programok A víruskezelő programokat két csoportra lehet osztani: Általános víruskezelő programok: több feladatot látnak el. A megfertőzött állományok javítása, vagy ha nem lehetséges, akkor karanténba helyezése, törlése. A rendszer folyamatos figyelése. A program a memóriában elhelyezkedve figyeli és szűri az adatforgalmat a gépen belül. E-mail szűrés. A vírusirtó ellenőrzi a bejövő és kimenő levelek csatolt állományait. Ilyen program például a Norton Antivirus vagy a VirusBuster. Csak speciális célokra használható programok, mint például a trójai programkeresők, vagy csak bizonyos vírusok irtás ára szakosodott programok. Ilyen program például a TrojanHunter vagy a Symantec Klez Fix Tool. Ezek a programok memóriarezidensek, és folyamatosan figyelik a rendszert Természetesen helyet foglalnak le a memóriában, és bizonyos mértékig lassítják is az adatforgalmat. Különleges változataik a hálózatokon használatos ún. tűzfal programok, amelyek nemcsak vírusok ellen, hanem egyéb betörési kísérletek ellen is védenek.

Interneten keresztüli automatikus frissités A frissítések legyenek automatikusan letöltve, de én döntöm el, mikor telepítem azokat Ha ezt a lehetőséget választja, a rendszer érzékeli az online hálózati kapcsolatot, és az internetkapcsolatot használva automatikusan letölti a frissítéseket a Windows Update, illetve a Microsoft Update webhelyről. A frissítések letöltésének ideje alatt egy ikon látható a tálca értesítési területén. A letöltés állapotának megtekintéséhez vigye az egérmutatót az ikon fölé. A letöltés végeztével egy újabb üzenet jelenik meg az értesítési területen, amelynek segítségével áttekinthetők a telepítésre ütemezett frissítések. Amikor telepíteni szeretné a letöltött frissítést, kattintson az üzenetre (vagy a frissítőikonra), majd kattintson a Telepítés gombra a frissítés telepítéséhez. Ha egy letöltött frissítést nem szeretne telepíteni, kattintson a Részletekelemre, majd a frissítés elutasításához törölje a jelölést a frissítés mellett lévő négyzetből. Az automatikus frissítés szolgáltatást a Vezérlőpultból is elérhetjük.

Csak értesítést kérek, de ne legyen automatikus letöltés és telepítés Ha ezt a lehetőséget választja, a rendszer érzékeli az online hálózati kapcsolatot, és az internetkapcsolatot használva megkeresi a Windows Update, illetve a Microsoft Update webhelyről letölthető frissítéseket. Ha új frissítések tölthetők le telepítés céljából, a tálca értesítési területén megjelenik az Automatikus frissítésekszolgáltatás ikonja és üzenete A frissítések megtekintéséhez kattintson az ikonra vagy az üzenetre. Ha egy kijelölt frissítést nem szeretne letölteni, a frissítés elutasításához törölje a jelet a frissítés melletti négyzetből. A kijelölt frissítések letöltéséhez kattintson a Letöltés megkezdése gombra. Az Automatikus frissítésekszolgáltatás ikonja mindaddig látható marad a tálcán, míg a letöltés be nem fejeződik. A letöltés állapotának megtekintéséhez vigye az egérmutatót az ikon fölé. A letöltés végeztével a program újabb üzenetet jelenít meg, amelyben közli, hogy a frissítések telepíthetők. Telepítésükhöz kattintson az Automatikus frissítések szolgáltatás ikonjára vagy az üzenetre, majd válassza aTelepítés lehetőséget.

Microsoft Office Professional 2010 Irodai programcsomag Microsoft Office Professional 2010 Ez a csomag tartalmaz, minden olyanszoftvert és támogatási lehetőséget, amelyre szüksége lehet a cég irányításában és növelésében. Minden itt van, amit csak kell: az Outlook hatékony levelezési és ütemezési eszközei, a Word az Excel és az Access kifinomult információ- és adatkezelési eljárásai és a Publisher professzionális marketingeszközei. Ezt még egyéves technikai támogatás egészíti ki, mely bármikor igénybe vehető. A csomag tartalmaz: Word Excel Power Point One Note Publisher Acces

Microsoft Office Professional 2010 telepítése A CD behelyezése után elindul a telepítő varázsló, melyben meg kell adnunk a termékkulcsot, a telepítés helyét stb. majd a varázsló ellenörzi, hogy jelent már meg frissítés az Office-hoz. Ha igen, lehetőségünk van arra, hogy a szoftverrel együtt a telepítés is belekrüljön a frissítésbe. A telepítés befejeztével máris használhatjuk az irodai programcsomagot. Ha estleg mi magunk szeretnénk frissítéseket keresni az Office-hoz akkor fel kell keresnünk a gyártó oldalát ami a www.office.microsoft.com. Itt a frissítések mellett találunk még sok minden mást is, például sablonokat, kigészítéseket stb.