A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Az olvasástanítás módszere:
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A Bálint Márton Általános és Középiskola
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Beiskolázási tájékoztató december
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A keresztség A befogadás szentsége.
Burai Béla Történelem Szakkör december 4.. Mi a szakkör? - iskolán (órákon) kívüli tevékenységi forma - más országokban már több évtizede működik.
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
A leendő 1. osztályosoknak: április 7-8-án a beiratkozáskor, A leendő 5. osztályosoknak: május 20- ig kell nyilatkozni a döntésükről.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
Négy gyertya égett szép csendben.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
Kereszténység - nevelés
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A teremtő és gondviselő Atya
„Hagyjátok- mondta-, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa.” Mk 10,14.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14) 1

HIT – ÉS ERKÖLCSTAN VAGY ERKÖLCSTAN ?

Az általános iskolai tanterv része 2013. év szeptemberétől az önkormányzati, állami iskolákban / négy évig tartó felmenő rendszerben/ órarendi óraként bevezetésre kerül az erkölcstan, azaz heti egy órában mindenki számára kötelező az etikával való foglalkozás. Az 1800-as évek vége óta nem szerepelt hitoktatás az állami iskolák tantervében. Ismét lehetőség nyílt arra, hogy a fialok átfogó ismereteket szerezzenek hit és erkölcs témában.

Előrelépés a gyermeknevelésben A legtöbb iskolában eddig is lehetett hittant tanulni szakkörszerűen ún. fakultatív óra keretében heti két órában A kötelező hit és erkölcstan oktatás lehetőséget teremtett arra, hogy a két hittanórából az egyik órarendi tantárgy keretében legyen megtartva.

A választás lehetősége: A szülők, illetve tanulók dönthetik el, hogy hit-és erkölcstant vagy erkölcstan oktatást kérnek. Korunk egyik legnagyobb veszélye a relativizmus. A liberális gondolkodástól nem idegen, hogy két rossz közül a kevésbé rosszat „jó”-nak kiáltja ki. A hitoktatás rávilágít az időtálló értékekre.

Mit ad a hittan? – válaszokat a… Miért élek? Mi a feladatom? Miért történnek a dolgok? Hová tartok? Milyen vagyok? Milyenek a körülöttem lévők? Egyedüli lény vagyok, vagy társas? Mit jelent a közösség? … stb. kérdésekre.

Mit ad a hittan? – képességeket: Képesek lesznek jó döntéseket hozni Felelősséget vállalni Megkülönböztetni a talmi és az igazi értékeket Értékelni az életet annak minden örömével és problémájával Erőfeszítéseket tenni egy nagyobb jóért Olyan dolgokra odafigyelni, amelyek valódi boldogsághoz vezetnek

Mit nem tud és nem akar a hittan A szülő által képviselt értékrenddel szembe menni – a gyermekben ez komoly zavarhoz vezethet Versenyezni a szabadelvű neveléssel – a kettő ellentmondásban van egymással Megoldani olyan nevelési problémákat, amiket a szülő fontosnak tart, de nem tesz érte Szülői támogatás nélkül oktatni/nevelni

A tananyagról A tananyag átfogja az egyházi évet, foglalkozik a Bibliával, szentek életével. Jézus tanítására építve oktat és nevel. Ezeken az ismereteken keresztül a gyerekek műveltsége bővül és más tantárgyakban is jól fel tudják használni a tanultakat (pl. magyar, történelem, művészetek).

Az oktatásról Ma egy gyerek 6 percig képes figyelni a frontális oktatásra, bármilyen érdekes is legyen. Ezért a hittanórán: - dolgoznak párokban, - kiscsoportokban - drámajátékos formában - manuális képességek használatával - filmekkel és hanganyagokkal - interaktív feladatok megoldásával

Az oktatásról Felkészült hitoktatóinkat, hetente frissülő oktatástechnológiai internetes platform támogatja, így a legkorszerűbb megoldásokat tudják használni oktató/nevelő munkájuk során.

Feltételek Minden gyermeket szeretettel várunk! Nem feltétel sem az Egyházhoz tartozás, sem hogy megkeresztelt legyen a kisdiák. A szentségi hittan plébániai keretek közt történik , ahol számos egyéb közösségi program is várja a tanulókat. Kirándulások, hittantáborok, családi napok, plébániai rendezvények.

A felelősség: Gyakran halljuk: „Majd eldönti, hogy ha felnőtt lesz.” – Ez a mondat sajnos már egy tipikus eredménye annak a liberális környezetnek, amely elhiteti velünk, hogy a dolgok maguktól megoldódnak. Dönteni csak arról tudunk, amit ismerünk! Mi történne, ha a gyerekünknek már most engednénk, az alkoholfogyasztást, mondván; „Majd ha rájön, hogy káros abbahagyja?” - Nem lesz akkor már késő?

Az aláhúzott részre klikkelve a tartalom automatikusan megnyílik! További tájékozódási lehetőségek: Az aláhúzott részre klikkelve a tartalom automatikusan megnyílik! Internetes oldal: Katolikusok Filmek: Isten fia Isten nem halott A levélíró Názáreti Mária A mennyországot választom Tudományosan: Miért olyan a gyerek amilyen?

Köszönjük, megtisztelő figyelmüket és örülünk, ha bizalmukkal megtisztelnek minket. Jézus mondja : „Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.” (Ján 10,10)