pps : amórjózsi Szöveg: Dr. Tóth K. János Képek: Internetről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
A Szentcsalád nyomában
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
A frigyláda 11/A.
ApCsel
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Juhász Gyula: A Tápai Krisztus.
Jézus (tudományos) halála
(A tudomány szemszögéből)
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Fő tér.
Ókori görög régészeti leletek
Reneszánsz Itáliában született (a renaissance francia szó, újjászületés) A képzőművészetek feladata: -természet kutatása és megismerése -valóság hiteles.
ALAPIGE: 1Kir 3,
RENESZÁNSZ FESTÉSZET „A festészet az a művészet, amely arányos vonalakkal és a dolgok természetéhez hasonló színekkel, a perspektíva tényét követve oly.
A Paradicsom és a Pokol.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Himnusz - szobor harangjáték
Éreztesd velem, hogy nő vagyok! Egy modern tündérmese.
Ókori görög régészeti leletek
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Jó reggelt- Isten hozott !.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Boldog 2014-et !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
(A tudomány szemszögéből)‏
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Kína Huyen Khong Tu (Hanging monostor) A Hanging monostor Kína Shanxi nevű tartományában, Datong várostól 65 km-re van. Kína 5 szent hegyének egyike.
A Biblia.
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti Szent Péter tér.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
Istennel beszélget egy ember
AZ ÉLŐ ISTEN TISZTELETE
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Kezem felemelem, úgy várok Rád, Neved vigasz nekem, úgy várok Rád.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
pps : amórjózsi Szöveg: Dr. Tóth K. János Képek: Internetről
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
SÉTÁLJUNK RÓMÁBAN-1 Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti.
Előadás másolata:

pps : amórjózsi Szöveg: Dr. Tóth K. János Képek: Internetről Művészettörténeti Társaság, Bécs, 1988. pp. 383-385 Képek: Internetről 22s pps : amórjózsi

Michelangelo a Mózes-szobor

A Mózes-szobor tulajdonképpen egy óriásnak tervezett síremlék része. A 40 szobros síremléknek ott kellett volna hirdetnie a vatikáni Szent Péter bazilika apszisában II. Gyula örök dicsőségét. Ez a megbízás lett Michelangelo legsúlyosabb életkeresztje. 17s

nem találják többé, mert az 1527-i„sacco di Roma”, II. Gyula 1505-ben bízta meg Michelangelot, hogy készítse el síremlékét. II. Gyula hamvait nem találják többé, mert az 1527-i„sacco di Roma”, vagyis Róma földúlásakor a protestáns császári zsoldosok, „Landsknecht”-ek szétszórták. 40 esztendőn át egyik tervet a másik után dolgozta ki, miközben látnia kellett, hogy eredeti nagyszerű terve mindig jobban összezsugorodik. 20s

20s Végre 1545-ben fölállítják 3 szobrát, de nem a Szent Péter bazilikában, hanem a Bilincses Szent Péter templomban (S.Pietro in vincoli).

(San Pietro in vincoli)

A párkányt négy oszlop tartja, köztük három fülke van. A síremléket, mely egy homlokzatszerű márványépítmény, keskeny párkány két részre osztja. 68s A párkányt négy oszlop tartja, köztük három fülke van.

Az egész fölött pedig II. Gyula pápa családi címere. A párkány fölött négy pillér ível a magasba. A pillérek közötti két külső fülkében jobbra egy próféta, balra pedig egy Sybilla alakja. A középső fülkében koporsó, amelyen fekszik a jobb karjára támaszkodó, felénk néző, tiarás pápa. Mögötte áll a Madonna, karján a Gyermek Jézussal. 68s A párkányt négy oszlop tartja, köztük három fülke van. Tőle jobbra Rachel, balra pedig Lea szobra áll. A középső fülkében ül a Mózes szobor.

Giovanni de’ Marchesi és Francesco d’ Urbino A síremlék keretét Giovanni de’ Marchesi és Francesco d’ Urbino márványfaragók készítették. A családi címer Benti alkotása. A Madonna, a Sybilla és a Próféta alakját Raffaello da Montelupo faragta (1503 – 1570). A fekvő pápa pedig Tommaso Boscoli alkotása. A Hermes-oszlopok domborművei Jacopo del Duca kezéből kerültek ki. Az alsó sorban levő három szobor (Lea, Mózes és Rachel) pedig Michelangelo műve. 46s

Rachel és Lea finomvonalú, ájtatos és szelid arcú alakjai közt az ülő, a hatalmas Mózes úgy hat, mint egy villámokat rejtő, már-már kirobbanó vihar.

Michelangelo abban a drámai pillanatban ábrázolja a „választott nép” istenküldötte vezetőjét és prófétáját, amikor ez a 40 napos, Istennel való beszélgetés után lejön a Tíz parancsolat két kőtáblájával a Sínai hegyről, leül egy sziklára és megpillantja a hegy lábánál eléje táruló szörnyű, fölháborító jelenetet: Izrael népe az Ő távolléte alatt megtagadta szabadító Istenét és most ott táncol a bálványszobor, az aranyborjú körül. 25s

Fergeteges düh, elkeseredés és megvetés villámlik szemeiből. Arca szinte eltorzul. A fején látható két fénycsóva öklelő szarv alakját veszi föl. 12s

miközben még hóna alatt a kőtáblákat magához szorítja, Jobb kezével, miközben még hóna alatt a kőtáblákat magához szorítja, idegesen belemarkol hosszú, hullámzó szakállába. Karján pattanásig megfeszülnek az izmok, megdagadnak az erek. 25s Ugyanezt teszi bal keze is.

Izmos térdei ugrásra készen előtörnek. Szinte várjuk minden pillanatban, hogy fölugrik 12s és fergeteges haragjában összetöri a kőtáblákat.

Népe nem érdemelte meg, eljátszotta az Úristen kegyelmét! Azt hiszem, ennél drámaibb módon nem faragta márványba egyetlen művész sem az emberi szenvedélyt, a fergeteges haragot! 12s

vége Ez a Mózes szobor igazi értéke. Ebben a remekműben benne él nemcsak Michelangelo határtalan haragja és elkeseredése eredeti tervének és ifjúkori álmának meghiúsulása miatt, de harcos, könnyen dühbeguruló pártfogójának, II. Gyula pápának beszédes emléke is. Érthető tehát, hogy a római zsidók egészen a XVIII. század végéig minden szombaton ide zarándokoltak és imát mondtak legnagyobb hősük és prófétájuk örökbeszédű emléke előtt. Mert itt nemcsak ámuldozni, de imádkozni is kell! Valóban, e beszélő remekmű előtt szinte földbe gyökerezik a lábunk és önkéntelenül is a bibliai idők zordon fönségére gondolunk. Nem csoda, hogy ez a roppant lángész, amikor befejezte szobrát, kalapácsával ráütött Mózes térdére és fölkiáltott: „adesso parla”, (most pedig beszélj!). Ez a Mózes szobor igazi értéke. 37s vége

pps : amórjózsi Szöveg: Dr. Tóth K. János Képek: Internetről Művészettörténeti Társaság, Bécs, 1988. pp. 383-385 Képek: Internetről 22s pps : amórjózsi

3s